Retinol (voor een gevoelige huid), alle fabels en feiten op een rij

Er zijn veel fabels en feiten over retinol. Is het geschikt voor een gevoelige huid? Is het een exfoliant? Wanneer zie je effect? Hier lees je er alles over

Retinoïden (de overkoepelende term voor alle producten met retinol ofwel vitamine A) zijn krachtig genoeg om jouw huidtextuur, pigmentatie en teint te verbeteren,met slechts een paar druppels van een retinol serum of een retinol crème. Die effecten op de huid zijn te danken aan zeer krachtige formules, die onderling ook nog wel verschillen van elkaar. Retinol is in principe geschikt voor alle huidtypes, maar een gevoelige huid kan soms sneller last krijgen van irritatie bij actieve ingrediënten zoals retinol. La Roche-Posay heeft een retinol serum ontworpen waarbij met de formulering en concentratie rekening is gehouden met een huid die neigt naar gevoeligheden. Verder zijn er veel vragen over retinol ofwel vitamine A. Wanneer een retinol of vitamine A gebruiken en wanneer juist niet? Hoe werken de formules? Werkt het exfoliërend of toch heel anders? Dit artikel biedt duidelijkheid. Veel voorkomende mythes hebben we voorgelegd aan onze experts om je voor eens en altijd het juiste antwoord te geven als het aankomt op producten met huidverbeterend retinol.

Retinol is een antioxidant, geen exfoliant

In feite vaagt een retinol geen dode huidcellen weg, wat exfoliërende producten doorgaans wel doen. Na gebruik van hoge concentraties retinol kan er mogelijk vervelling en roodheid optreden, maar dat hoort na verloop van tijd ook weer te vervagen. Er is bij retinol geen sprake van daadwerkelijke, gelijkmatige afschilfering zoals wanneer je een ingrediënt als glycolzuur gebruikt. Wel bevordert het de celvernieuwing en dat zie je terug op de huid. Retinoïden (vitamine A) werken op een veel dieper niveau door de genexpressie van de huid te beïnvloeden en de collageenproductie op gang te brengen. Collageen is een belangrijk bouwblokje dat zorgt voor een stevigere huid die daardoor jeugdiger oogt. Retinol heeft vanuit diepere huidlagen effect op hoe glad en egaal jouw huid is en gaat pigmentvlekken tegen.

Alle typen retinol zijn hetzelfde

Ja en nee. Formules op recept (bijvoorbeeld via de huisarts of dermatoloog) bevatten vaak retinoïnezuur, het populaire ingrediënt dat zichtbare tekenen van veroudering helpt bestrijden. Niet-voorgeschreven alternatieven met retinol moeten door de huid op cellulair niveau worden omgezet in retinoïnezuur. Retinol is milder dan retinoïnezuur, maar op biochemisch niveau doet het precies hetzelfde. Al kan het wat langer duren voordat je resultaat ziet. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de derivaten die pro-retinolen worden genoemd (ook bekend als retinylpalmitaat, retinylacetaat en retinyllinoleaat). Afhankelijk van de concentratie zijn deze ingrediënten milder, maar ook zwakker. Van al deze formules heb je voor specifiek Retin-A een recept nodig, maar andere retinoïden zijn zonder recept verkrijgbaar.

Je mag retinol niet overdag smeren

Het is waar dat retinoïden worden afgebroken onder invloed van zonlicht en daarom worden ze in een ondoorzichtige verpakking gebotteld en kunnen ze het beste in de avonduren worden gesmeerd. Dit zorgt ervoor dat ze niet inactief worden. Klinische studies hebben aangetoond dat retinoïden de MED – minimale erythema doseringen, de hoeveelheid UV-licht die je kunt opnemen voordat de huid verbrandt – van de menselijke huid niet verlagen. Tegelijkertijd raden wij bij La Roche-Posay met klem aan om overdag (zomer of winter) altijd een breedspectrum zonnebrand met minimaal SPF 30 te dragen, en deze meermaal daags te smeren om je huid goed te beschermen tegen zonlicht.

Retinol is niet geschikt voor een gevoelige huid

In de meeste gevallen kun je hier ‘ja’ antwoorden, maar La Roche-Posay’s nieuwe formule met retinol is zo ontworpen dat het ook geschikt is voor een gevoelige huid. Dat is prettig, want retinol is een geweldig anti-aging ingrediënt dat met zijn intensief antioxiderende eigenschappen allerlei huidproblemen kan aanpakken: van puistjes tot pigmentvlekken.

Hoe werkt La Roche-Posay retinol voor een gevoelige huid?

Het La Roche-Posay Retinol 0,3% + Vitamine B3 Serum is speciaal samengesteld voor diegenen die te maken hebben met uitdroging, huidonregelmatigheden (teint met pigmentvlekken bijvoorbeeld) en rimpels, maar die tegelijkertijd op zoek zijn naar een serum dat ook geschikt is voor een gevoelige huid. De retinol in dit serum pakt fijne lijntjes en rimpels aan en verbetert het uiterlijk van een ongelijkmatige huidtextuur en -tint. De pure retinol wordt geleidelijk afgegeven aan de huid voor optimale doeltreffendheid en tolerantie. Terwijl de vitamine B3 een verzachtend middel vormt dat de huid zacht, vol en soepel houdt door het vasthouden van vocht te verbeteren. De glycerine in dit serum zorgt voor intense hydratatie en helpt de vochtbarrière van de huid te ondersteunen.

Milde retinol is net zo effectief als een sterke

Voor een gevoelige huid kunnen lagere concentraties retinol wel geschikt zijn. Dermatologen raden deze dosering aan omdat deze lagere concentraties (en verzachtende aanvullende ingrediënten) een aangenaam instapmodel vormen voor elk huidtype. Zodra een persoon met een gevoelige huid deze formulering gedurende een aantal weken heeft verdragen, kan er desgewenst worden overgestapt op een sterkere retinoïde. De huidcellen zijn er inmiddels op voorbereid.

Stop met retinol als je huid geïrriteerd raakt

Bij lage concentraties retinol is het niet de bedoeling dat je huid geïrriteerd raakt, bij hogere concentraties kan er wat irritatie (zoals droogte) optreden. Dat is weliswaar tijdelijk. (Lees voor gebruik wel altijd goed de gebruiksaanwijzing). De huidcellen passen zich na twee of drie weken aan en beginnen het ingrediënt dan beter te verdragen. Weliswaar spreken we hier over een redelijk rode, iets drogere, licht vervellende huid. Is het ongemak langdurig of erg oncomfortabel gebruik de retinol dan één keer per week of schakel over op een lichtere formule.

Het duurt maanden voordat je echt verschil ziet in je huid met retinol

Het duurt gemiddeld vier tot zes weken voordat je retinoïde echt werkt, en gemiddeld twaalf weken voordat je bij vrij verkrijgbare formules met retinol merkbare veranderingen in de huid ziet, volgens onderzoek. Het is dus belangrijk dat je blijft smeren om de voordelen van retinol te zien. Verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat retinoïden op recept de huid aanzienlijk zullen verbeteren gedurende meer dan een jaar. Retinol strijkt dan op den duur rimpels glad en het vervaagt vlekken.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het RETINOL-assortiment helpt diepe rimpels verminderen en maakt de textuur van de huid soepeler.

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR True answer

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True or false visual 3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR wrong answer

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True or false visual 2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR wrong answer

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True or false visual 3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR True answer

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
Question mark

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1
DE HUID ROND DE OGEN WORDT BEÏNVLOED DOOR 22 CONSTANT BEWEGENDE SPIEREN EN 10.000 KEER KNIPPEREN PER DAG. DAAROM ZIEN WE RONDOM DE OGEN VAAK DE EERSTE TEKENEN VAN VEROUDERING.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.