Retinol (voor een gevoelige huid), alle fabels en feiten op een rij

Article Read Duration 6 min lezen

Er zijn veel fabels en feiten over retinol. Is het geschikt voor een gevoelige huid? Is het een exfoliant? Wanneer zie je effect? Hier lees je er alles over.

Retinoïden (de overkoepelende term voor alle producten met retinol ofwel vitamine A) zijn krachtig genoeg om jouw huidtextuur, pigmentatie en teint te verbeteren, met slechts een paar druppels van een retinol serum of een retinol crème. Die effecten op de huid zijn te danken aan zeer krachtige formules, die onderling ook nog wel verschillen van elkaar. Niet elke concentratie retinol is geschikt voor een gevoelige of reactieve huid, maar La Roche-Posay heeft hiervoor een retinol serum ontworpen dat ook geschikt is voor een huid die neigt naar gevoeligheden. Verder zijn er veel vragen over retinol ofwel vitamine A. Wanneer een retinol of vitamine A gebruiken en wanneer juist niet? Hoe werken de formules? Werkt het exfoliërend of toch heel anders? Dit artikel biedt duidelijkheid. Veel voorkomende mythes hebben we voorgelegd aan onze experts om je voor eens en altijd het juiste antwoord te geven als het aankomt op producten met huidverbeterend retinol.

Retinol is een antioxidant

In feite vaagt een retinol geen dode huidcellen weg, wat exfoliërende producten doorgaans wel doen. Bij hoge concentraties retinol treedt er vaak vervelling en roodheid op, een bijwerking van de opgewekte irritatie (die na verloop van tijd ook weer hoort te verdwijnen). Er is bij retinol geen sprake van daadwerkelijke, gelijkmatige afschilfering zoals wanneer je een ingrediënt als glycolzuur gebruikt. Wel bevordert het de celvernieuwing en dat zie je terug op de huid. Retinoïden (vitamine A) werken op een veel dieper niveau door de genexpressie van de huid te beïnvloeden en de collageenproductie op gang te brengen. Collageen is een belangrijk bouwblokje dat zorgt voor een stevigere huid die daardoor jeugdiger oogt. Retinol heeft vanuit diepere huidlagen effect op hoe glad en egaal jouw huid is en gaat pigmentvlekken tegen.

Alle typen retinol zijn hetzelfde

Ja en nee. Formules op recept (bijvoorbeeld via de huisarts of dermatoloog) bevatten vaak retinoïnezuur, het populaire ingrediënt dat zichtbare tekenen van veroudering helpt bestrijden. Niet-voorgeschreven alternatieven met retinol moeten door de huid op cellulair niveau worden omgezet in retinoïnezuur. Retinol is milder dan retinoïnezuur, maar op biochemisch niveau doet het precies hetzelfde. Al kan het wat langer duren voordat je resultaat ziet. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de derivaten die pro-retinolen worden genoemd (ook bekend als retinylpalmitaat, retinylacetaat en retinyllinoleaat). Van al deze formules heb je voor specifiek Retin-A een recept nodig, maar andere retinoïden zijn zonder recept verkrijgbaar.

Je mag retinol niet overdag smeren

Het is waar dat retinoïden worden afgebroken onder invloed van zonlicht en daarom worden ze in een ondoorzichtige verpakking gebotteld en kunnen ze het beste in de avonduren worden gesmeerd. Dit zorgt ervoor dat ze niet inactief worden. Het is belangrijk dat je bij retinol ook dagelijks zonnebrandcrème gebruikt. Klinische studies hebben aangetoond dat retinoïden de MED – minimale erythema doseringen, de hoeveelheid UV-licht die je kunt opnemen voordat de huid verbrandt – van de menselijke huid niet verlagen. Tegelijkertijd raden wij bij La Roche-Posay met klem aan om overdag (zomer of winter) altijd een breedspectrum zonnebrand met minimaal SPF 30 te dragen, en deze meermaal daags te smeren om je huid goed te beschermen tegen zonlicht.

Retinol is niet geschikt voor een gevoelige huid

Dat hangt af van de concentratie en de formule. Retinol blijft een geweldig anti-aging ingrediënt dat met zijn antioxiderende eigenschappen allerlei huidproblemen kan aanpakken: van puistjes tot pigmentvlekken.

Hoe werkt La Roche-Posay retinol voor een gevoelige huid?

Het La Roche-Posay Retinol 0,3% + Vitamine B3 Serum is speciaal samengesteld voor diegenen die te maken hebben met uitdroging, huidonregelmatigheden (teint met pigmentvlekken bijvoorbeeld) en rimpels, maar die tegelijkertijd op zoek zijn naar een serum dat ook geschikt is voor een gevoelige huid. De retinol in dit serum pakt fijne lijntjes en rimpels aan en verbetert het uiterlijk van een ongelijkmatige huidtextuur en -tint. De pure retinol wordt geleidelijk afgegeven aan de huid voor optimale doeltreffendheid en tolerantie. Terwijl de vitamine B3 een verzachtend middel vormt dat de huid zacht, vol en soepel houdt door het vasthouden van vocht te verbeteren. De glycerine in dit serum zorgt voor intense hydratatie en helpt de vochtbarrière van de huid te ondersteunen.

Stop met retinol als je huid geïrriteerd raakt 

De huid kan bij het gebruik van retinol in het begin (maar tijdelijk) wat roder en schilferiger raken. Lees goed de verpakking om eventuele waarschuwingen te lezen. Raadpleeg bij serieuze irritatie je huisarts. Een overgangsfase is wel gebruikelijk: de huidcellen passen zich na twee of drie weken aan en beginnen het ingrediënt dan beter te verdragen. Weliswaar spreken we hier over een redelijk rode, iets drogere, licht vervellende huid. Is het ongemak langdurig of erg oncomfortabel gebruik de retinol dan één keer per week of schakel over op een lichtere formule.

Het duurt maanden voordat je echt verschil ziet in je huid met retinol 

Het duurt gemiddeld vier tot zes weken voordat je retinoïde echt werkt, en gemiddeld twaalf weken voordat je bij vrij verkrijgbare formules met retinol merkbare veranderingen in de huid ziet. Het is dus belangrijk dat je blijft smeren om de voordelen van retinol te zien. Verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat retinoïden op recept de huid aanzienlijk zullen verbeteren gedurende meer dan een jaar. Retinol strijkt dan op den duur rimpels glad en het vervaagt vlekken.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het RETINOL-assortiment helpt diepe rimpels verminderen en maakt de textuur van de huid soepeler.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1
DE HUID ROND DE OGEN WORDT BEÏNVLOED DOOR 22 CONSTANT BEWEGENDE SPIEREN EN 10.000 KEER KNIPPEREN PER DAG. DAAROM ZIEN WE RONDOM DE OGEN VAAK DE EERSTE TEKENEN VAN VEROUDERING.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.