Oorzaken en oplossingen voor huiduitslag

Huiduitslag is een vervelend probleem. Het kan verschillende oorzaken hebben en komt in vele vormen voor. Ontdek wat de oorzaak is van jouw huiduitslag en welke oplossingen La Roche-Posay voor jou heeft te bieden.

De huid is ons grootste orgaan. Het is daarom zaak je huid goed te verzorgen, als je gezondheid je lief is. Huiduitslag is een indicatie dat er ergens in je lijf iets misgaat. Het kan vrij onschuldig en tijdelijk zijn, maar er kan ook meer spelen dan je denkt. Dat wil je natuurlijk uitsluiten. Sla er daarom dit artikel op na om erachter te komen waar jouw huiduitslag mogelijk vandaan komt, maak desnoods een afspraak met de huisarts en neem je verzorgingsproducten onder de loep. De ene persoon heeft nu eenmaal een gevoeliger huid dan de ander. De kans op huidirritatie zoals huiduitslag is in dat geval groter, maar je wil huiduitslag sowieso niet negeren.

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een term die wordt gebruikt wanneer de huid bultjes, roodheid of rode vlekken vertoont. Als er wordt gesproken van huiduitslag dan gaat het meestal om een symptoom van een aandoening (zoals psoriasis) of een allergische reactie van de huid. Huiduitslag is in feite geen medische term, maar de achterliggende oorzaak ligt vaak wel bij medische omstandigheden zoals een bepaalde ziekte. Al kan de uitslag dus ook simpelweg een reactie zijn van de zeer gevoelige huid op irriterende stoffen.

Hoe lang duurt huiduitslag?

Daar is eigenlijk geen sluitend antwoord op, want het hangt geheel af van wat voor type uitslag je hebt. De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een onverklaarbare uitslag langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem ofwel dermatitis kan weliswaar chronisch worden. Wanneer een aandoening zoals eczeem niet wordt behandeld dan kun je eindeloos lang last hebben van de bijbehorende uitslag. Raadpleeg hierbij altijd je huisarts of dermatoloog.

Symptomen huiduitslag

Huiduitslag kan zich op verschillende manieren manifesteren, van een klein plekje op het gezicht tot grote rode en jeukende plekken op het lichaam. Denk aan: - Rode, verhoogde bultjes; - Overmatig blozen; - Zeer droge huid; - Gevoeligheid van de huid, waaronder een jeukend gevoel; - Blaartjes of zweertjes; - Schilferige huiddelen; - Verkleuring van de huid. Heb je hiernaast last van koorts of voel je je niet bepaald goed? Bel de huisarts.

Verschillende oorzaken van huiduitslag

Huiduitslag is een uiting van huidirritatie. Het komt zowel bij volwassenen als kinderen voor en het kan verschillende oorzaken hebben.

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual 2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR True answer

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True or false visual 3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR wrong answer

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True or false visual

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR wrong answer

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True or false visual

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR wrong answer

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK DE ANDEREPRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Één vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.