Allergische reactie van de huid:
Wat te doen?

Article Read Duration 8 min lezen

Roodheid, zwelling, jeuk, bultjes, een branderig gevoel en huiduitslag. Of blaarvorming, precies waar je een nieuw product hebt aangebracht of in vlekkerige patronen over je hele gezicht. Dit kan allemaal duiden op een allergische reactie van de huid. In feite is eczeem ook een huidallergie, maar er zijn meerdere soorten huidallergieën. Heb je plots kleine bultjes op je gezicht dan is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Juist om het doelgericht op te lossen. Een hormoonzalf zoals hydrocortison zal bijvoorbeeld niet veel doen voor puistjes, en een allergische reactie van de huid wil je niet behandelen met salicylzuur. Daarom duiden we in dit artikel de diverse allergieën voor de huid en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Hoe ontstaat een allergische reactie van de huid?

Een allergische reactie treedt op wanneer je huid in contact komt met een voor jou irriterende stof; het immuunsysteem raakt in paniek en begint antilichamen af te geven die een hele reeks symptomen veroorzaken. Het kan zijn dat je huid in eerste instantie helemaal niet reageert wanneer deze wordt blootgesteld aan een trigger. Allergieën kunnen zich uit het niets ontwikkelen. Zelfs als je al jaren goede resultaten boekt met een product. Je kunt allergisch zijn voor bijna elk aspect van een product, van iets wat voor de hand ligt zoals geur tot onduidelijke ingrediënten zoals decylglucoside. Dit laatste ingrediënt wordt in veel zachte reinigingsmiddelen gebruikt. Heb je last van aanhoudende of terugkerende uitslag dan kan het soms bijna onmogelijk zijn om erachter te komen voor welk ingrediënt je eigenlijk allergisch bent. Gebruik je geen retinol en heb je doorgaans geen last van terugkerende acne-symptomen maar zie je wel bultjes en irritatie in je gezicht of op andere delen van je lichaam? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een allergische reactie. Maak een afspraak met je huisarts en dermatoloog voor een juiste diagnose en eventueel een onderzoek om te achterhalen waar je nu allergisch voor bent.

Wat veroorzaakt een huidallergie?

Sommige mensen hebben zeer duidelijke triggers, terwijl andere mensen moeite hebben om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Die personen kunnen het beste een allergietest ondergaan. De onderliggende oorzaak van huidallergieën in het algemeen wordt nog onderzocht, maar nieuw onderzoek suggereert dat sommige vormen van huidallergieën het gevolg kunnen zijn van een defect in de huidbarrièrefunctie tijdens de kindertijd. Zowel genetische als omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan schade aan de buitenste laag van de huid, bekend als het stratum corneum. Hierdoor kan op latere leeftijd sneller eczeem en andere huidallergieën ontstaan, volgens onderzoek.

Verschillende typen huidallergie

Er zijn een paar verschillende soorten allergische huidaandoeningen. Elk ziet en voelt net even anders aan. Let op de symptomen van een huidallergie.

Contactdermatitis

Deze huidreactie is meestal te wijten aan een irriterend middel. Triggers verschillen van persoon tot persoon, maar het kan bijvoorbeeld zeep, nikkel, chemicaliën, pollen, latex, koude of hete temperaturen, maar ook zonlicht, water en bepaalde medicijnen zijn. Ontsteking van de huid ontstaat na contact tussen een allergische triggersubstantie en jouw huid. Hoewel de uitslag erg op eczeem kan lijken, treedt de uitslag normaal gesproken alleen op wanneer de huid contact heeft gehad met het aanstootgevende middel. Gebieden die vaak worden getroffen: het gezicht, de oogleden, nek, handen en voeten. Let bij dergelijke uitslag op nikkel in sieraden, cosmetica, antibiotische crèmes, rubber en chemicaliën op schoenen die ook tot deze huidallergie kunnen leiden.

 

Eczeem

Deze huidaandoening wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. Het begint vaakst in de eerste paar levensjaren, maar kan ook voor het eerst optreden bij een adolescent of volwassen persoon. Bij oudere kinderen, adolescenten en volwassenen komt de eczeemuitslag het meest voor in plooiende huiddelen. Zoals achter de knieën en in de elleboogplooien. Hoewel het ook kan voorkomen op de wenkbrauwen (seborroïsche dermatitis), de handen, nek en het gezicht. Krabben en wrijven aan de huid kan de eczeemplekjes verergeren en zelfs leiden tot abnormale pigmentatie die lichenificatie wordt genoemd.

 

Netelroos

Urticaria, de medische term voor netelroos, is een jeukende uitslag. Het kan duiden op een onderliggende medische aandoening. Netelroos ziet eruit als verhoogde roze of rode bultjes met een lichtgekleurd centrum in verschillende maten en vormen. Netelroos kan snel van plek, grootte en vorm veranderen en het kan jeuken. Allergenen die netelroos kunnen veroorzaken, zijn onder meer voedsel zoals pinda's, eieren, noten en schaaldieren, latex, medicijnen waaronder antibiotica, penicilline, aspirine en ibuprofen, insectenbeten en fysieke prikkels zoals druk, kou, hitte, lichaamsbeweging of blootstelling aan de zon.

 

Angio-oedeem

Angio-oedeem, ook wel Quincke’s oedeem genoemd, is een huiduitslag met abrupt optredende zwelling van weefsels, vooral in het gezicht en in de keel. Het lijkt een beetje op netelroos, maar de zwelling vindt dieper in de huid plaats. De zwelling houdt ook langer aan, zo één tot twee dagen. De zwelling komt het meeste voor op de lippen, de ogen, handen en voeten. Mensen met angio-oedeem beschrijven het als een abnormaal prikkelend of tintelend gevoel.

Allergische reactie van de huid: Wat te doen?

Wat je het beste kunt doen bij een allergische reactie van de huid, is door tegen door potentiele allergenen te vermijden. Hiernaast kun je preventieve medicijnen zoals antihistaminica nemen. Contactdermatitis en eczeem zijn doorgaans geen medische noodgevallen. Medicijnen op recept die worden gebruikt om huidallergie te behandelen: lokale corticosteroïden om ontstekingen te verminderen en jeuk te verlichten. Hydrocortison is zonder recept verkrijgbaar. Voor ernstige allergische reacties kan de arts systemische steroïden voorschrijven, die je oraal inneemt of worden geïnjecteerd. Dit moet zwelling en andere symptomen helpen verminderen. Het is ook belangrijk om je geïrriteerde huid door een huidallergie te beschermen met een vochtinbrengende crème of barrière-ondersteunende zalf. Mensen met huidallergieën kunnen namelijk last hebben van een verzwakte huidbarrière en een speciale (gezichts-)crème voor jouw allergische reactie kan hierbij zeker uitkomst bieden. De Toleriane-lijn van La Roche-Posay is speciaal geformuleerd voor de behoeften van een naar allergie-neigende huid. De lijn is parfum- en alcoholvrij. Het Toleriane Ultra Dermallergo Serum voor het gezicht helpt de huidbarrière herstellen en gaat roodheid en tintelingen tegen. Vermijd hiernaast dus contact met irriterende stoffen en verminder heet douchen en baden.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1
Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

Veiligheidsnormen die verder gaan dan de internationale cosmetische voorschriften.

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE AVTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.