Hoe kalmeer je een gevoelige, onrustige huid?

Heb je wel een gevoelige huid? En hoe breng je die onrustige huid tot rust? Zie hier alle feiten op een rij: van verzorging tot lifestyle en mogelijke triggers.

Voor mensen met een gevoelige huid kan zelfs een doodgewone dag vol verborgen valkuilen zitten. Temperatuurveranderingen, airconditioning, hard water: slechts een paar factoren die het huidcomfort negatief kunnen beïnvloeden en een prikkend, brandend, jeukend gevoel kunnen oproepen. Hoe die onrustige huid toch te kalmeren? Een gevoelige huid, een gevoelig gezicht bij aanraking zijn niet aangenaam. Op online forums worden de meest uiteenlopende huismiddeltjes aangeraden: honing, haver, avocado, zelfs chocolademaskers. Het kan alleen zomaar zijn dat die middelen je overgevoelige huid meer kwaad dan goed doen. Doe-het-zelf-behandelingen kunnen potentiële allergenen en irriterende bestanddelen bevatten, waar een gevoelige huid juist op reageert. In dit artikel vertellen we je wat wél werkt om een gevoelige, reactieve huid te kalmeren.

 

"Een gevoelige huid wordt altijd geassocieerd met bestaande ontstekingen, of die nu zichtbaar zijn of niet"

Wat is een gevoelige huid?

Veel mensen roepen te pas en te onpas dat ze een gevoelige huid hebben, maar niet iedereen heeft daadwerkelijk last van een gevoelige huid. Is je huid altijd droog? Reageert je gevoelige huid snel op sterke ingrediënten? Dat hoeft nog niet te betekenen dat je vlug rode, geïrriteerde huid door dermatologen gekwalificeerd wordt als gevoelig huidtype. Als je een agressief of uitdrogend verzorgingsproduct gebruikt, zullen de meeste huidtypen hier bijvoorbeeld rood van uitslaan. Het verschil zit hem in een wezenlijke reactie op bepaalde ingrediënten of een al bestaande huidconditie zoals rosacea. Kwalificeer je je eigen huid als gevoelig dan vermijd je waarschijnlijk talloze ingrediënten en behandelingen waar je huid juist baat bij kan hebben. Een doffe huid met veel dode huidcellen? Probeer eens te exfoliëren. Hierdoor worden tegelijkertijd de ingrediënten uit je dagcrème beter opgenomen. Kijk, een gevoelige huid wordt altijd geassocieerd met bestaande ontstekingen, of die nu zichtbaar zijn of niet. Je kunt algemene gevoeligheid ervaringen door aandoeningen zoals rosacea of psoriasis, of je huid is reactief bij specifieke ingrediënten en parfums. Wil je een sluitend antwoord? Sla die zelfdiagnose over en boek een professioneel consult. Een huidarts of dermatoloog kan je zo vertellen of jouw huid echt gevoelig is. Symptomen van een gevoelige en overgevoelige huid zijn doorgaans:

 • Je huid bloost snel, wordt snel rood;
 • Je huid ziet er snel vlekkerig uit en voelt trekkerig aan;
 • Normale huidverzorgingsproducten roepen prikkende sensaties op;
 • Je huid ervaart zichtbare roodheid, en die rode huid wil je natuurlijk kalmeren;
 • Je huid reageert vlug op aanraking of omgevingsfactoren.

 

"Een gevoelige huid gaat ook vaak gepaard met een droge huid"

Oorzaken van een gevoelige, onrustige huid

Ben je er zeker van dat je een gevoelige huid hebt en wil je die rode huid koste wat kost kalmeren? Groot gelijk. Vaak wordt een daadwerkelijk gevoelige huid doorgegeven binnen families, het is dus erfelijk. Als je van Ierse, Schotse, Engelse, Scandinavische, Germaanse afkomst bent met een heel lichte huid dan kan je huid sneller vatbaar zijn voor gevoeligheden. Vaak gaat dit ook gepaard met een droger huidtype. Verdere oorzaken voor een gevoelige huid in het gezicht kunnen zijn:

 • Allergieën;
 • Agressieve ingrediënten/producten;
 • Te veel exfoliëren (zoek de balans);
 • Stress;
 • Hormoonveranderingen;
 • Te veel cafeïne en alcohol;
 • Huidaandoeningen (eczeem, psoriasis, etc.)
 • Gezondheidsproblemen (van een verkoudheid tot kanker);
 • UV-schade;
 • Omgevingsfactoren (luchtvervuiling, klimaat, etc.)
 • Te weinig slaap;
 • Bepaalde medicatie (Acutane of Retin-A bijvoorbeeld)
 • Roken of vapen;
 • Het niet verwijderen van je make-up;
 • Een ongezond dieet.

Hoe kalmeer je een gevoelige huid?

Aangepaste, deskundige huidverzorging voor de gevoelige en onrustige huid is de eerste stap naar meer comfort. Je hoeft in beginsel slechts een paar eenvoudige dagelijkse gewoonten in acht te nemen om snel verschil te zien. Heb je een gevoelige, rode huid door rosacea? Reinig en verzorg met La Roche-Posays Rosaliac-lijn. Is je huid gevoelig met eventueel allergische trekjes? Toleriane is de verzorgingslijn voor jou. Probeer eens een hypoallergene dagcrème voor een gevoelige huid. Hieronder meer tips om een gevoelige huid te kalmeren.


Tip 1: smeren bij een heftige huidreactie

Ben je al voorbij voorkomen van een gevoelige huid en is deze nu flink aangedaan? Met bijvoorbeeld roodheid, een jeukend gevoel? Een snelle oplossing is wat thermaal bronwater over de gevoelige zone sprayen. Tweemaal daags een mix van 50% hydrocortison en 50% aloë gel aanbrengen: dat kan ook helpen. Leg er na het aanbrengen gelijk een ice pack op, gedurende 15 – 20 minuutjes om hevige ontstekingen tegen te gaan en het jeuken te verzachten. In ernstige gevallen wordt ook wel antihistamine aanbevolen door de huisarts.

 

"Is de vochtbarrière van je huid beschadigd dan kunnen irriterende deeltjes van buitenaf sneller binnendringen"


Tip 2: aanvullen van de vochtbarrière

De vochtbarrière van je huid speelt een belangrijke rol bij elk huidtype. Als deze barrière is beschadigd (door bijvoorbeeld veroudering, hormonen, genen en meer) verschijnen er minuscule, onzichtbare barstjes in de huid waaruit vocht, ofwel moisture, kan ontsnappen. Dit leidt tot een droge, schilferige huid. Het kan ook een flink rode huid veroorzaken. Hiernaast kunnen irriterende bestanddelen sneller binnendringen waardoor zelfs verzorgingsproducten voor een gevoelige huid een prikkende, irriterende sensatie kunnen oproepen. Hier kan geen moisturizer (zelfs geen speciale dagcrème voor een gevoelige huid) tegenop, tótdat die beschermende barrière is hersteld. Met andere woorden, je huid zal onrustiger aanvoelen als de barrière niet in vorm is. Vitamine C en andere antioxidanten kunnen hierbij helpen. Maar ook La Roche Posays minerale bronwater uit de Franse vulkanen, rijk aan mineralen.


Tip 3: douchen met lauwwarm water

Wanneer een gevoelige huid wordt blootgesteld aan warmte of juist koude temperaturen wordt er histamine aangemaakt, wat huidirritatie kan veroorzaken. Aan de weersomstandigheden kan je natuurlijk niks veranderen, maar een douche of bad hou je bij voorkeur kort, met lauw water.


Tip 4: wees voorzichtig met blootstelling aan de zon

Slecht nieuws voor zonaanbidders: zon en een gevoelige huid gaan helaas niet samen. UV-stralen veroorzaken oxidatieve stress en micro-ontstekingen in de huid, dus breng elke ochtend een breedspectrum zonnebrandcrème aan.


Tip 5: let op je voeding

Wat je eet heeft zeker wel effect op de prikkelbaarheid van je huid. Ja, een rode, reactieve huid als resultaat na het nuttigen van ongezonde voeding. Stoffen zoals capsaïcine in pikant eten stimuleren namelijk irritatiereceptoren in de huid, wat kan leiden tot pijnlijke, prikkende, trekkerige gevoelens en roodheid. Om je huid te kalmeren is het verstandig om pikant eten te vermijden.

 

"Stress en hevige emoties doen de bloedvaatjes in de huid uitzetten, waardoor de huid rood aanloopt"

Feiten en fabels over een gevoelige, onrustige huid

Er bestaan meer dan genoeg fabels (maar natuurlijk ook feiten) over een gevoelige huid. Zoals je al hebt gelezen: vaak denkt men een overgevoelige huid te hebben, maar is dit niet altijd het geval. Zie hieronder een aantal hardnekkige mythes over een gevoelige huid die we graag rechtzetten.

 • Fabel 1: gevoelens hebben geen effect op een gevoelige huid
  Stress en hevige emoties doen de bloedvaatjes in de huid uitzetten, waardoor de huid rood aanloopt en onbehaaglijk kan gaan aanvoelen. Veel mensen met een overgevoelige huid halen voordeel uit mindfulness of vergelijkbare relaxatietechnieken. Houd je gevoelige huid zo in standje zen.

 • Fabel 2: roken heeft geen effect op een gevoelige huid 

  De nicotine in sigarettenrook veroorzaakt spasmen van de bloedvaatjes in de huid, waardoor de microcirculatie en het hydratatiepeil verstoord raken. De huid van een roker is gedehydrateerd en onderhevig aan oxidatieve stress, waardoor deze veel kwetsbaarder is voor externe agressies. Stoppen met roken kan dus zeker helpen om je gevoelige huid te kalmeren.

 • Fabel 3: een glaasje wijn doet mijn gevoelige huid goed
  Alcohol doet de bloedvaatjes in de huid uitzetten, waardoor je huid gemakkelijker gaat blozen en in zijn geheel rood aanloopt. Daarnaast onttrekt het vocht aan de opperhuid, waardoor de al zo kwetsbare barrière van een gevoelige huid verder verzwakt en de huid nog meer komt bloot te staan aan stressfactoren. Je huid kalmeren doe je niet met alcoholhoudende dranken.

Het voorkomen van een gevoelige huid

Blijf natuurlijk bij stressoren, zoals een hete douche, vandaan. Maak vandaag nog een positieve start om je gevoelige huid te kalmeren. De winnende formule? Verstandige leefgewoonten in combinatie met deskundige dermo-cosmetische oplossingen om je huidcomfort te herstellen. Met de juiste verzorging (van La Roche-Posay of voorgeschreven door je eigen dermatoloog) kunnen mensen met een gevoelige huid weer maximaal van het leven genieten.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.