Het verschil tussen extreme zonnebrand en zonvergiftiging

Langdurige blootstelling aan ultraviolet licht, ofwel de zon, kan de huid verbranden. Dat is natuurlijk bekend. Nu kan zo’n huidontsteking (want een verbrande huid is in feite ontstoken) en rode huidverkleuring extreme zonnebrand van de huid zijn. De huid doet pijn, misschien ervaar je een kloppende sensatie. Op de lange termijn kan een verbrande huid resulteren in huidpigmentatie ofwel zonnevlekken: bruine vlekken op de huid waar je niet zo snel meer vanaf komt. Naast het risico op huidkanker, is dat een belangrijke reden om goed met zonnebrandcrème te smeren.

In sommige gevallen is het geen extreme zonnebrand, maar heb je te maken met zonvergiftiging. Een van de tekenen: zwelling. In het geval van zowel zonnebrand en zonvergiftiging is er sprake van uitdroging. Het is van belang dat je die dehydratatie zo snel mogelijk opvangt en de huid koelt. Met behulp van dit artikel ontdek je het verschil tussen een flink verbrande huid en zonvergiftiging.

Wat is zonvergiftiging?

In vergelijking met een verbrande huid is zonvergiftiging een ernstigere medische aandoening. Het is het resultaat van een langere blootstelling aan direct zonlicht. In het begin kan het aanvoelen als gewone zonnebrand. Uiteindelijk zul je weliswaar symptomen opmerken zoals blaren, striemen door de zonnestralen of zelfs koorts, koude rillingen en misselijkheid.

Wat is het verschil met zonnebrand? Weet hoe je zonnebrandcrème moet kiezen en gebruiken voor optimale bescherming

Soms is het moeilijk om het verschil te zien tussen zonnebrand en zonvergiftiging. Een verbrande huid uit zich in felle roodheid die op den duur verdwijnt, zonvergiftiging is een ernstiger irritatie die zich uit in netelroos en blaren. Sommige mensen noemen deze netelroos een ‘zonuitslag’.

Extreme zonnebrand

Zonnebrand kan optreden wanneer je jouw huid gedurende langere tijd aan de zon blootstelt. Hierdoor ontstaat vervolgens roodheid en irritatie. Hoe ernstig jouw zonnebrand is, hangt af van waar je bent, blootstellingsduur en huidtype. Enkele symptomen van zonnebrand: roodheid, zwelling, jeuk of gevoeligheid bij aanraking, een huid die heet of warm aanvoelt. Ernstige zonnebrand kan leiden tot griepachtige symptomen. Het leidt echter niet tot huiduitslag of netelroos.

Hoe kun je zonvergiftiging helpen voorkomen?

De beste manier om zonnebrand of zonvergiftiging te voorkomen: natuurlijk zonnebrandcrème. Lange tijd in de zon? Bedek je huid dan met lange mouwen of een hoed met een brede rand. Draag zonnebrandcrème met een breedspectrum factor van minstens SPF 30 om het effect van schadelijke UV-stralen te beperken. Vergeet bovendien niet om op een heel zonnige dag tussen de piekuren van elf uur ’s ochtends en vier uur ’s middags buiten de zon te blijven.

Bij gebruik van zonnebrandcrème is het van belang om de crème of spray 15 tot 30 minuten vóór blootstelling aan de zon op te smeren en daarna om de twee uur aan te brengen. Let op: zwemmen en zweten kunnen de UV-bescherming van jouw huid wegspoelen.

Ten slotte, vertrouw niet op alleen zonnebrandcrème. Verbrand je huid voelbaar of oogt deze rood, hobbelig of geïrriteerd: ga dan onmiddellijk uit de zon en zoek een schaduwrijke plek op.

Symptomen

Zonvergiftiging is, in tegenstelling tot zonnebrand, de allergische reactie van jouw huid op overmatige hoeveelheden UV-straling. Het kan ontstaan wanneer je lange tijd in de zon bent geweest zonder de juiste bescherming. Dit uit zich vaak in blaren of huiduitslag door de zon, hoewel de ernst afhangt van de duur van de blootstelling. De symptomen zijn vaak ernstiger dan die van zonnebrand:

- Netelroos of huiduitslag;
- Blaren;
- Uitdroging;
- Hoofdpijn of duizeligheid;
- Koorts of koude rillingen;
- Misselijkheid.

Behandelingsmethoden

Is de zonnebrand (en mogelijk zonvergiftiging) heel hevig raadpleeg dan allereerst je huisarts. Verder kun je vanuit huis de pijn of ongemak door overmatige blootstelling en daardoor UV-schade op de volgende manieren effectief verminderen:

- Zorg dat je voldoende water drinkt, hydratatie is belangrijk;
- Verzacht het verbrande gebied met een koel (maar niet geheel koud) kompres of aloë vera-gel;
- Blijf vooral van de uitslag en de blaren af;
- Scrub de schilferende huid heel zachtjes;
- Blijf verder volledig uit de zon;
- Neem eventueel een pijnstiller om de pijn te verlichten maar ook om zwelling te minimaliseren.

Hersteltijd

Zonvergiftiging is een ernstigere vorm van zonnebrand, en het kan zelfs verergeren als je het niet meteen behandelt. Een typische milde zonnebrand geneest binnen een week. Het kan echter enkele weken duren voordat zonvergiftiging volledig is verdwenen - afhankelijk van de omvang en schade.

Andere mogelijke gevolgen door zonnebrand of zonnevergiftiging

De huid ‘vergeet’ de opgelopen zonschade uit het verleden door UV-licht helaas nooit. Een verbrande en zelfs gebruinde huid kan op termijn leiden tot pigmentvlekken, rimpels, huidveroudering en huidkanker.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’ 
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON