ALLES OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON
UV-A- EN UV-B-STRALING

Article Read Duration 5 min lezen

WAT IS UV-STRALING? KLEDING EN HOOFDBEDEKKING ALS BESCHERMING TEGEN UV-STRALING ZONVERZORGINGSPRODUCTEN VOOR BESCHERMING TEGEN UV-A- EN UV-B-STRALING: WAAR MOET JE OP LETTEN?

De zon maakt ons blij en verbetert ons humeur. Een zomervakantie zonder zon? Ondenkbaar. Maar helaas kunnen de ultraviolette (uv-)stralen van de zon ook schadelijk zijn voor onze huid. Kort gezegd: overmatige uv-B-straling veroorzaakt zonnebrand en uv-A-stralen versnellen huidveroudering. In het ergste geval kunnen de stralen bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker. Artsen zijn het erover eens dat iedereen zonbescherming nodig heeft, ongeacht het huidtype.

We willen je daarom vier zonveilige gewoonten aanraden om de risico's van uv-straling te verminderen:

  • Als de zon het hoogst aan de hemel staat, is ze het gevaarlijkst. Daarom geldt: tussen 11.00 en 16.00 uur kun je het beste in de schaduw blijven.
  • Bedek je lichaam en gezicht: bescherm jezelf met geschikte kleding, een zonnebril met uv-filter en een zonnehoed.
  • Kies het juiste zonbeschermingsproduct met uitgebreide bescherming tegen uv-A- en uv-B-straling.
  • Zorg ook voor de juiste zonbescherming voor je kinderen: lees je in over hoe je dit zo goed kunt doen.
  • WAT IS UV-STRALING?

    Te veel uv-straling kan gevaarlijk zijn voor de mens – of het nu gaat om vroegtijdige huidveroudering, zonnebrand of zelfs huidkanker. Maar wat zijn uv-stralen eigenlijk? Ultraviolet (uv) straling is het energierijkste deel van de optische straling, in het golflengtebereik van 100 tot 400 nanometer (nm). Dit bereik is onderverdeeld in uv-A-, uv-B- en uv-C-straling, elk met een verschillende golflengte. Voor mensen zijn deze stralingen niet zichtbaar. De uv-straling van de zon (ook wel "natuurlijke" of "solaire" uv-straling genoemd) dringt op verschillende manieren door tot aan het aardoppervlak. Uv-C-straling wordt volledig gefilterd door de atmosfeer en bereikt de aarde niet. Uv-B-straling daarentegen kan, afhankelijk van de staat van de ozonlaag (die een deel van de straling filtert), tot 10% van het aardoppervlak bereiken. Uv-A-straling heeft een langere golflengte dan uv-C- en uv-B-straling en bereikt bijna ongehinderd het aardoppervlak.

    WANNEER IS DE UV-STRALING HET STERKST?

    Te veel zon kan zeker schadelijk zijn. De zonnestraling is tussen 11 en 16 uur het schadelijkst, daarom is het verstandig om midden op de dag een schaduwrijke plek te zoeken. Niet voor niets houden onze zuidelijke buren 's middags een siësta. Geniet tijdens de vakantie van de middag in het park onder bomen, ontspan op het strand onder een parasol of geniet van je lunch op het terras van een café onder een verkoelend afdak.

    WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN UV-A- EN UV-B-STRALEN?

    Uv-A- en uv-B-stralen zijn verschillende soorten ultraviolette stralen. Korte, energierijke uv-B-stralen blijven op het huidoppervlak en stimuleren de productie van melanine – een beschermende reactie van de huid op uv-straling. Hierdoor kan de huid een zekere bruining ontwikkelen, maar ook snel zonnebrand en hyperpigmentatie zoals pigmentvlekken.

    Lange uv-A-stralen vormen een onzichtbare bedreiging: hoewel ze niet voelbaar zijn op de huid, kunnen ze diep in de dermis doordringen en daar de cellen onherstelbaar beschadigen. In tegenstelling tot uv-B-stralen bereiken uv-A-stralen ons het hele jaar door – zelfs in de winter, door dichte wolken of ramen. Vooral de ultralange uv-A-stralen (380-400 nm) zijn gevaarlijk omdat ze het diepst in de huid doordringen. Hun effecten zijn misschien niet direct zichtbaar, maar op lange termijn veroorzaken uv-A-stralen oxidatieve stress in de cellen, wat leidt tot DNA-schade en huidveroudering (photoaging).

    Dit betekent: rimpels, huidverslapping en verlies van stevigheid en volume. In het ergste geval kunnen zowel uv-A- als uv-B-stralen huidkanker veroorzaken en ze worden zelfs als de belangrijkste oorzaak ervan beschouwd.

    REFLECTIE VERSTERKT UV-STRALING

    Ultraviolette straling komt niet alleen van bovenaf. De reflectie van zonnestralen versterkt hun effect. Water weerkaatst zonnestralen, maar ook zand, witte verf, beton en elk soort licht of glanzend oppervlak hebben hetzelfde effect. Sneeuw is ook een sterke reflector en verdubbelt de hoeveelheid uv-stralen bijna. Het is goed om te weten dat uv-niveaus hoger zijn in hooggelegen gebieden, zoals in de bergen en in de buurt van de evenaar.

    Wees je ervan bewust dat je zelfs in de schaduw, op een berg, op een bewolkte dag of midden in de winter aan uv-stralen blootgesteld kunt zijn. Als je de zon niet kunt vermijden wanneer ze op haar sterkst is, neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Onze adviezen helpen je daarbij.

    HOE IS DE UV-STRALING VANDAAG?

    Afhankelijk van het weer kan de uv-straling variëren en dus meer of minder gevaarlijk zijn. De metereologische diensten informeren dagelijks over de huidige uv-straling. Op hun kaarten kun je zien hoe groot het gezondheidsrisico door uv-straling in jouw regio is. Dit wordt weergegeven met de zogenaamde uv-index. De uv-index geeft de verwachte zonbrandveroorzakende uv-straling aan. Deze index wordt berekend op basis van de stand van de zon, weers- en ozonvoorspellingen en de werking van zonlichtabsorberende aerosolen.

    UV-STRALING DOOR HET VENSTER OF IN DE SCHADUW

    Sommige situaties zijn verraderlijk als het gaat om uv-straling. Wie zich bijvoorbeeld binnen bevindt (bijvoorbeeld met een bureau bij het raam) of bewust in de schaduw blijft, kan denken veilig en beschermd tegen uv-straling te zijn. Maar helaas is dat niet zo. In de schaduw kan gereflecteerd zonlicht bijvoorbeeld zonnebrand veroorzaken, zoals door een spiegelend raam of een zeer lichte ondergrond zoals zand of witte stenen. Wie zijn werkplek bij een raam heeft en daardoor meerdere uren in het zonlicht zit, is ook niet goed beschermd. In beide situaties is voorzichtigheid geboden en moet er een zonbeschermingsmiddel worden aangebracht. Zo ben je ook door uv-straling door het venster of in de schaduw goed beschermd.

    KLEDING EN HOOFDBEDEKKING ALS BESCHERMING TEGEN UV-STRALING

    Als je buiten bent, biedt kleding een sterke bescherming tegen schadelijke uv-A- en uv-B-straling. Maar niet alle soorten kleding zijn even geschikt. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste kleding ter bescherming tegen zonnestraling.

    STOFSOORT EN KLEUREN

    Dicht geweven stoffen bieden de meest effectieve bescherming tegen zonnestralen. Hoe losser het weefsel, hoe meer uv-stralen er doorheen kunnen dringen. Dunne zijde- en mousselinestoffen zijn minder geschikt en een kanten jurk kan je zelfs een zonnebrandpatroon geven. In het algemeen geldt: hoe meer je bedekt, hoe beter je beschermd bent. Daarom zijn lange mouwen en lange broeken of rokken het beste om jezelf te beschermen tegen uv-straling.

    Sommige fabrikanten hebben zelfs speciale anti-uv-kleding ontwikkeld, waarin een uv-beschermingsfactor is geïntegreerd. Een kledingstuk met een uv-beschermingsfactor van 50 is een zeer veilige zonbescherming – het laat slechts één vijftigste van de uv-stralen door.

    Ook de kleur van kleding is van belang als je in de zon bent: Donkere en intense kleuren zoals zwart, marine, rood of smaragdgroen bieden een betere uv-bescherming dan wit en pasteltinten.

    HOOFDBEDEKKING

    Een hoed is de beste keuze om je gezicht en hoofdhuid te beschermen tegen zonnestralen. Je zonnehoed moet rondom een brede rand (minimaal 7,5 cm) en een kap hebben! Baseballpetten en zonnekleppen beschermen daarentegen minder goed je gezicht, hoofd en nek.

    BESCHERMING VAN DE OGEN

    Geen zomervakantie zonder zonnebril. Gelukkig controleert de EU de normen voor zonnebrillen. Om je optimaal te beschermen tegen de sterkste zonnestraling, kies je een zonnebril met een CE-keurmerk van categorie drie of vier*. Zorg er ook voor dat de bril goed zit – een zonnebril die op je neus afzakt, stelt je ogen bloot aan uv-stralen. Een te strakke bril veroorzaakt echter drukpunten en hoofdpijn.

    *Let op: Zonnebrillen van CE-categorie vier zijn het donkerst en daarom ongeschikt voor veilig autorijden.

    ZONVERZORGINGSPRODUCTEN VOOR BESCHERMING TEGEN UV-A- EN UV-B STRALING: WAAR MOET JE OP LETTEN?

    Met onze informatie vind je een geschikte zonnebrandcrème tegen uv-A- en uv-B-straling en leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème. De volgende kennis helpt je bij het vinden van het juiste zonbeschermingsmiddel tussen alle producten, ingrediënten, formules en beschermingsfactoren.

    WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN ZONNEBRANDCRÈME EN EEN SUN BLOCK?

    In principe absorbeert een zonnebrandcrème uv-A- en uv-B-stralen voordat ze de huid bereiken. De ingrediënten van een sun block vormen daarentegen een barrière die de zonnestralen fysiek blokkeert en weerkaatst. Veel zonbeschermingsproducten met een breed spectrum bevatten beide soorten. Voor het gemak noemen we bij La Roche Posay al onze zonbeschermingslotions en andere producten ‘zonbescherming’.

    Bij het kiezen van een zonnebrandcrème moet je letten op een product met ‘breed spectrum’, dat uitgebreide bescherming biedt tegen zowel uv-A- en uv-B-straling als langgolvige uv-A-stralen. De zonbeschermingsproducten van de Anthelios-lijn van La Roche Posay zijn allemaal uitgerust met de innovatieve XL-PROTECT-filtertechnologie, die een breedbandspectrum biedt tegen uv-A- en uv-B-straling. Daarnaast biedt de innovatieve uv-filter MEXORYL 400, aanwezig in sommige van onze producten, bescherming tegen ultra-lange uv-A-stralen tot 400 nm.

    WAT BETEKENT DE BESCHERMINGSFACTOR?

    De beschermingsfactor (SPF) geeft aan hoe effectief je zonbescherming uv-B-stralen blokkeert. Voor optimale bescherming tegen uv-B-stralen raden dermatologen aan een zonbescherming te gebruiken die als "hoog" (SPF 30+) of "zeer hoog" (SPF 50+) wordt aangemerkt. Door de EU goedgekeurde zonbeschermingsproducten met een breed spectrum bieden ook bescherming tegen uv-A-stralen en zijn gemarkeerd met de letters ‘uv-A’ in een cirkel op de verpakking. Zorg ervoor dat je zonbescherming ook bescherming biedt tegen langgolvige uv-A-stralen.

    OOK DE HOEVEELHEID AANGEBRACHTE ZONNEBRANDCRÈME IS BELANGRIJK

    De meeste mensen brengen niet genoeg zonbescherming aan op hun huid. Wat is de juiste hoeveelheid zonbescherming? Het is waarschijnlijk meer dan je denkt. Een vrouw van gemiddelde grootte heeft 36 g crème nodig om haar hele lichaam in te smeren. Dat zijn ongeveer twee eetlepels of een royale "golfbal" aan crème.

    REGELMATIG HERHALEN VAN AANBRENGEN BEHOUDT DE BESCHERMING

    Breng de zonbescherming 20-30 minuten voordat je naar buiten gaat aan. Vergeet daarbij vooral niet de plekken die vaak worden vergeten: oren, nek, voeten, enkels en handruggen. Als je langer in de zon blijft, moet je je bescherming regelmatig vernieuwen. We raden aan om elke twee uur opnieuw zonnebrandcrème met uv-A- en uv-B-filter aan te brengen. Na het zwemmen of zweten is het ook nodig om opnieuw in te smeren om de bescherming te behouden. Dit geldt ook voor waterbestendige formules. Houd er echter rekening mee dat opnieuw aanbrengen de bescherming niet verlengt, maar slechts behoudt.

    ZONBESCHERMING GEMAKKELIJK GEMAAKT: VOOR ELKE SITUATIE HET JUISTE PRODUCT

    Voor elke klus het juiste gereedschap: dat geldt niet alleen voor elke vakman, maar ook bij zonbescherming. Dit betekent dat de grote fles universele zonbescherming misschien niet de juiste keuze is voor verschillende behoeften. Meerdere op maat gemaakte producten maken het je waarschijnlijk gemakkelijker om altijd goed beschermd te zijn tegen uv-A- en uv-B-stralen:

  • Voor onderweg of in je handtas is een kleine tube met een hoge beschermingsfactor handig: om je bescherming op te frissen of als je onverwacht in de zon komt.
  • Voor mensen met een gevoelige huid zijn er speciale zonbeschermingsmiddelen met hydraterende eigenschappen, die vrij zijn van geurstoffen.
  • Voor speciale situaties, zoals zwemmen of sporten, zijn er waterbestendige zonnebrandcrèmes.
  • Zogenaamde 'wet-skin'-gels kunnen direct op een natte huid worden aangebracht, zonder deze eerst af te drogen: dit maakt het gemakkelijker om kinderen op het strand of bij het zwembad regelmatig in te smeren.


  • De laboratoria van La Roche Posay hebben met Anthelios een zonbeschermingslijn ontwikkeld met een hoge en zeer hoge bescherming tegen uv-A- en uv-B-straling. Onze producten omvatten crèmes, gels, fluids, sprays en oliën, evenals zonbescherming in stickvorm. Allerlei verschillende texturen die passen bij je levensstijl en geschikt zijn voor verschillende huidtypes: voor gevoelige, vette en acne-gevoelige huid en voor huid die gevoelig is voor pigmentatie. Ook voor gevoelige baby- en kinderhuid is er de juiste Anthelios-zonverzorging. Onze producten dekken veel eigenschappen en behoeften: van getinte zonnebrandcrèmes tot dagelijkse zonbescherming voor het gezicht en waterbestendige texturen die ook op natte huid, direct na het zwemmen, kunnen worden aangebracht. Ontdek alle zonbeschermingsproducten van de Anthelios-lijn van La Roche Posay.

    LET OP DE HOUDBAARHEIDSDATUM VAN DE ZONBESCHERMING

    De oude fles zonnebrandcrème die sinds de laatste – of misschien zelfs de voorlaatste – vakantie in de achterste hoek van de badkamerkast staat te verstoffen, heeft waarschijnlijk haar beschermende werking al verloren.

    Onze tip: schrijf bij het eerste openen van de zonnebrandcrème de datum met een watervaste stift op de fles of tube. Je kunt deze datum dan vergelijken met het gebruiksduur-symbool na opening op de verpakking van de zonnebrandcrème. Dit symbool staat op alle cosmeticaverpakkingen. Het ziet eruit als een klein, open potje en geeft aan hoe lang het product na opening houdbaar is. Bij zonnebrandcrèmes is dat meestal 12 maanden.

    Tip: baby's en kinderen moeten extra goed beschermd worden tegen uv-A- en uv-B-straling. In ons artikel over zonnebrandcrème voor baby en kind lees je alles wat belangrijk is over zonbescherming voor de kleintjes. Met de juiste voorbereiding door de passende zonbescherming en het weten hoe je je moet gedragen bij sterke zonnestraling, ben je beschermd tegen de schadelijke effecten van uv-straling – en kan de zomer komen! Voor velen mag een zomers kleurtje daarbij niet ontbreken: hoe je ook met zonbescherming natuurlijk bruin kunt worden, lees je hier.
    1Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

    WAAR
    OF ONWAAR

    True-or-false-visual-1

    DE ZON KAN LEIDEN
    TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

    WAAR TRUE-ANSWER

    UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
    Leer Meer
    True-or-false-visual-3

    JE HOEFT GEEN ZONNEBESCHERMING TE DRAGEN
    WANNEER HET BEWOLKT IS.

    ONWAAR WRONG-ANSWER

    Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van de tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draagt u best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’ 
    Leer Meer
    True-or-false-visual-2

    HOE EERDER
    HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

    WAAR TRUE-ANSWER

    Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
    Leer Meer

    DAAR HEBBEN WE OOK
    EEN PRODUCTLIJN VOOR

    ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer goede breedspectrum bescherming is het resultaat van bijna 30 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandproducten en gevoelige huid.

    ONZE BELOFTEN
    OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

    100% VAN DE PRODUCTEN
    IS HYPOALLERGEEN

    Meer bekijken
    Een voorwaarde = Optimale tolerantie
    Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
    laroche posay safety commitment essential active dose product head

    ALLEEN HET ESSENTIËLE
    IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

    Meer bekijken
    Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
    laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

    GETEST
    OP ZEER GEVOELIGE
     HUID

    Meer bekijken
    De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
    laroche posay safety commitment formula protection product head

    LANGDURIGE
    FORMULEBESCHERMING

    Meer bekijken
    We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

    ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
    OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON