Heeft mijn kind een zonnesteek?

Een zonnesteek kan iedereen oplopen bij warm weer, maar met name kinderen lopen een groot risico om een zonnesteek op te lopen. Lees ons artikel om de symptomen van een zonnesteek bij je kind te herkennen, zodat jij direct kunt handelen.

Een zonnesteek kan iedereen oplopen bij warm weer, maar met name kinderen lopen een groot risico om een zonnesteek op te lopen. Lees ons artikel om de symptomen van een zonnesteek bij je kind te herkennen, zodat jij direct kunt handelen.

Heeft mijn kind een zonnesteek?

Op zonnige dagen gaan we er graag op uit en ook op vakantie lopen we vaak in de directe zon. Naast zonnebrand, kan langdurige blootstelling aan de zon en uv-stralen nare gevolgen hebben. Kinderen zijn met name gevoelig voor de zon en lopen een groot risico om een zonnesteek op te lopen. Ontdek waar je een zonnesteek aan kunt herkennen, wat je er tegen kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek is een algemene aanduiding voor allerlei ziekteverschijnselen die ontstaan wanneer iemand is blootgesteld aan teveel zonnestraling. De lichaamstemperatuur is ontregeld, waardoor je lichaamstemperatuur kan stijgen tot wel 42 graden Celsius. Dit is naast zonnebrand een veelvoorkomend probleem wanneer iemand te lang in de zon heeft gezeten of als iemand te weinig gedronken heeft. Het lichaam is niet in staat zich te verkoelen, dit komt vooral veel voor als het hoofd en de nek een lange tijd worden blootgesteld aan de zon. Een andere woord voor zonnesteek is ook wel ‘hitteberoerte’, dit kan ook voorkomen zonder in contact te komen met de zon, bijvoorbeeld wanneer je in een warme omgeving bent of in een uitzonderlijk warm klimaat op vakantie bent. Over het algemeen kan iedereen een zonnesteek oplopen, maar mensen die veel buiten sporten en werken lopen een hogere risico om een zonnesteek op te lopen. Verder zijn kinderen, en met name baby’s erg vatbaar voor een zonnesteek. Omdat de lichaamstemperatuur erg kan stijgen bij een zonnesteek, is het erg gevaarlijk voor jonge kinderen. Daarom is het heel belangrijk dat jij de symptomen van een zonnesteek bij je kind kunt herkennen.

De symptomen van een zonnesteek of hitteberoerte

 • koorts
 • misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • duizeligheid door de zon
 • kippenvel, ook al is het warm
 • vermoeidheid

Welke maatregelen kan je nemen om een zonnesteek te voorkomen?

Het menselijk lichaam is goed in staat om de lichaamstemperatuur te regelen. Bij een zonnesteek raakt het lichaam alleen oververhit. Om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt, is het belangrijk dat je kunt zweten. Daarom is het erg belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Het is ook belangrijk dat je voldoende zouten en suikers binnenkrijgt, zodat je lichaam belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn een aantal maatregelen die jij kunt nemen om oververhitting van het lichaam te voorkomen:

 • Vermijd de hitte, met name wanneer de zon op zijn hoogst staat en houd je kind binnenshuis.
 • Zorg dat jij en je kind je niet teveel inspannen op extreem warme dagen.
 • Draag lichte kleding, die de hitte van de zon niet aantrekken.
 • Smeer jezelf en je kind goed in om zonnebrand te voorkomen.
 • Draag een hoed of pet om het hoofd en de nek te beschermen tegen de hitte van de zon.
 • Zorg ervoor dat je kind voldoende water drinkt om vochtverlies te compenseren.
 • Is je kind buiten aan het spelen? Zorg er dan voor dat je kind regelmatig binnenkomt om even wat te drinken en af te koelen.
 • Let extra goed op als je kind medicijnen gebruikt. Bij sommige medicijnen wordt geadviseerd om de zon te vermijden, omdat deze de lichaamstemperatuur kunnen verstoren.
 • Wen voorzichtig aan de hitte. Bouw de blootstelling aan de zon geleidelijk op bij een lang aanhoudende warme, zonnige periode.
 • Zet de douche op een lagere temperatuur zodat je lichaam kan afkoelen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON
MEER LEZEN
placeholder ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING
MEER LEZEN