Achtergrondinformatie

Rode wangen, rode huid: wat te doen tegen een rode gezichtshuid?

Rode huid gezicht behandelen

Een stralend blosje, dat willen we allemaal. Of het nu uit een doosje komt of je van nature gezegend bent met een subtiel tintje in je gezicht, het geeft een frisse aanblik. Het is zelfs een van de belangrijkste make-up trucs als je er wat jeugdiger wil uitzien: breng vooral wat rozige kleur aan op de jukbeenderen. Het verhaal verandert als dat opgewekte ‘blozen’ omslaat naar ‘rood aanlopen’. Door die overmatig rode huid en rode wangen kun je er ineens ontdaan, gestrest of gewoonweg verlegen uitzien. Sterker nog, die diffuse roodheid kan wijzen op een huidaandoening zoals rosacea. Met dit artikel leggen we je uit wat de oorzaken zijn van die rode wangen en helpen we je graag uit de brand.

‘Die rode wangen hebben helaas de neiging om te verergeren naarmate men ouder wordt en door overmatige blootstelling aan de zon’  

Wie is er vatbaar voor rode wangen?

Vooral vrouwen met een gevoelige, dunne huid en lichte huidskleur lopen sneller kans op overmatig blozen, ofwel rode wangen en rode huid in het gezicht. Hoe je weet of het niet langer meer onschuldig blozen is maar vlammende roodheid? Als je rood aanloopt wanneer je gezicht op dat moment niet weergeeft hoe je je voelt. Met andere woorden: je bloost niet omdat je bijvoorbeeld gegeneerd bent, maar zomaar. Het gezicht kleurt rood als reactie op allerlei inwendige en uitwendige stressoren. Logisch dat je je hieraan stoort, want hierdoor kun je zelfs signalen afgeven aan de buitenwereld die niet kloppen. Roodheid in het gezicht verminderen kan ook esthetisch gezien wenselijk zijn.

Wat zijn triggers voor roodheid?

Die rode wangen, waar je je misschien al jaren aan ergert, hebben helaas de neiging om te verergeren naarmate men ouder wordt. Verder speelt UV-straling een belangrijke rol. Onder invloed van de zon en andere factoren wordt de teint geleidelijk aan steeds ongelijkmatiger. Dat betekent dus ook: diffuse roodheid. Inderdaad, van die grillige, rode vlekken in je gezicht. Het staat buiten kijf dat je altijd SPF wil gebruiken. Wat verder te doen tegen roodheid? Het is van essentieel belang om inzicht te verkrijgen in de achterliggende mechanismen van een rode huid. Naast SPF is specialistische gezichtsverzorging, voor een gevoelige huid neigend naar roodheid, van belang.

‘Inwendige en uitwendige factoren kunnen leiden tot roodheid in het gezicht: stress en hormonen of juist irriterende stoffen zoals parfum en alcohol’    

Waarom wordt de huid van het gezicht rood?

Een gevoelige huid in het gezicht heeft een bijzonder kwetsbare oppervlaktebarrière, waardoor deze amper bestand is tegen irriterende omgevingsfactoren. Ervaart jouw (al snel rode) huid een bepaalde situatie of substantie als agressief? Dan worden er alarmsignalen vrijgegeven in de vorm van ontstekingsmediatoren. Denk bij die ontstekingsmediatoren voor rode wangen onder meer aan cytokines en histamine. Histamine dat inderdaad ook vrijkomt in het geval van hooikoorts. Er bestaat een histamine cream, maar die wil je pas smeren wanneer de dermatoloog die adviseert. Laten we voor we ingaan op mogelijke oplossingen verder kijken naar de oorzaak: genoemde ontstekingsmediatoren brengen een kettingreactie op gang die leidt tot vaatverwijding of zwelling van het netwerk van bloedvaatjes in de huid. Het resultaat? Zichtbare roodheid en verhitting aan het huidoppervlak. Een rood gezicht, rode huid, rode wangen, die vaak gepaard gaan met jeuk en een prikkelend gevoel.

Wat zijn de inwendige en uitwendige triggers voor een rode huid?

Veel vrouwen met een gevoelige gezichtshuid zijn zich er wel van bewust welke factoren voor hen een trigger kunnen zijn. Komen ze met een bepaalde stof of situatie in aanraking dan reageert de huid direct. Blozen, rode wangen, algehele roodheid ligt continu op de loer. Wil je een rood gezicht zoveel mogelijk vermijden? Let dan op de volgende factoren en, indien het inderdaad een trigger is, ontloop deze:

Roodheid verminderen gezicht: inwendige factoren

Inwendige redenen voor een rood gezicht zijn bijvoorbeeld hormonale schommelingen (door zwangerschap en de overgang), stress en emoties. Hormonen zijn soms wat lastiger onder controle te houden, maar je kunt hiervoor een afspraak maken met een hormoonarts. Verder is het handig te weten hoe hormonen werken.

Roodheid verminderen gezicht: uitwendige factoren

Denk bij uitwendige factoren onder meer aan veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Plus bepaalde cosmeticabestanddelen, waaronder oppervlakte-actieve stoffen, parfum en alcohol. Daarom hebben mensen met een gevoelig, rood gezicht baat bij hypoallergene (lees: getest op allergieën) en vaak ook parfumvrije huidverzorging.

Roodheid verminderen gezicht: zon de grootste boosdoener

De belangrijkste oorzaak voor roodheid op lange termijn is echter de zon. De huid staat het hele jaar door bloot aan UV, waardoor die rode wangen geleidelijk erger en zelfs permanent kunnen worden. Daarom is dagelijkse breedspectrumbescherming onontbeerlijk voor een gevoelige gezichtshuid met neiging tot roodheid. Let erop dat je zonproduct beschermt tegen UVB, UVA én lange UVA, die zelfs 's winters aanwezig is.

‘Rosacea is gelukkig een volstrekt onschuldige aandoening, maar gaat vaak gepaard met verwijde bloedvaatjes en rode vlekjes’

Komt mijn roodheid door rosacea?

Een heel andere reden (waarbij bovenstaande factoren ook een rol spelen) voor je rode gezicht kan weliswaar zijn dat je een huidaandoening hebt, zoals rosacea. Af en toe blozen is niet meer dan normaal. Is het zo dat je gezicht permanent in standje ‘blozen’ staat? Dan is er vaak meer aan de hand. In het geval van rosacea is er ook sprake van verwijde bloedvaatjes, soms gecombineerd met vlekjes. Raadpleeg voor de diagnose (en behandeling) van rosacea altijd je huisarts.

Verminderen van roodheid bij rosacea: wat te doen?

Allereerst, rosacea is gelukkig een goedaardig kwaaltje. Het komt bij zo ongeveer 10% van de bevolking voor, en dan met name onder vrouwen met een lichte huid en hiernaast ook lichte ogen. Rosacea kan op diverse manieren worden behandeld: van plaatselijke crèmes tot vaatlaser of IPL (intense pulsed light). Je hoeft niet per se over te gaan op drastische maatregelen, maar wil je die roodheid in het gezicht verminderen dan kan een afspraak aan je huisarts en dermatoloog zeker geen kwaad.

Beste huidverzorging voor rode wangen of een rode huid

Zoals elke gevoelige huid heeft een huid met neiging tot roodheid behoefte aan specifieke, deskundige verzorging. Kies voor reiniging liefst een melk of micellair water, omdat die formules de kwetsbare huidbarrière respecteren. Houd ook een spray met thermaal bronwater paraat, een uitstekende manier om de huid te verkoelen en te kalmeren. Breng hierna hydraterende verzorging aan om de weerstand van de huid te helpen herstellen. Niet te vergeten: een crème met hoge UV-beschermingsfactor.


Beste make-up voor rode wangen of een rode huid

Bij een gevoelige gezichtshuid geldt het principe ‘less is more’! Dus gebruik idealiter zo weinig mogelijk producten tegen je rode huid in het gezicht. Hoe verleidelijk dit ook mag zijn. Toch kun je echt wel make-up gebruiken bij een rood hoofd, maar pak dan wel de juiste producten tegen roodheid. BB- en CC-crèmes zijn ideaal voor een gevoelige huid met neiging tot roodheid: ze combineren allerlei werkingen in één enkele formule, waardoor de kans op irritatie beperkt blijft. Bovendien zijn het lichte, makkelijk uit te strijken texturen die zich zonder wrijving laten aanbrengen. Rode wangen en diffuse roodheid over het hele gezicht verminderen? Er zijn legio opties.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen