Rode huid of rode vlekken weer onder controle?

Rode vlekken in het gezicht: hoe ontstaat het en hoe gaat u er mee om? Lees verder voor antwoorden van onze experts over oorzaken en verzorging.

Meer en meer mensen krijgen tegenwoordig last van een gevoelige huid, soms resulterend in rode plekken en vlekken op het gezicht. Volgens nieuw onderzoek melden 60 - 70% van de vrouwen en 50 - 60% van de mannen dat ze met een zekere mate van een gevoelige huid te maken hebben gehad. Naast dat dit soms verre van comfortabel kan aanvoelen, kan het de huid ook ontsieren. Hypoallergene make-up helpt met camoufleren, maar het liefst kom je natuurlijk helemaal van roodheid in je gezicht af. Er kan namelijk meer aan de hand zijn dan wat overgevoeligheid. Misschien heb je rosacea, met gebroken haarvaatjes, overmatige roodheid met dank aan alcohol, de zon, een allergische reactie of zelfs stress. In dit artikel gaan we alle mogelijkheden langs zodat jij je huidprobleem gericht kan aanpakken.

Wat zijn rode vlekken op de huid?

De ene rode vlek is de ander niet. Zelfs bij een vrij dunne, kwetsbare en reactieve huid ontstaan rode vlekken in het gezicht of tere haarvaatjes niet zomaar. Zo kunnen haarvaatjes bijvoorbeeld onder druk van een guur klimaat uitzetten waardoor roodheid toeneemt en zelfs permanent kan zijn. Verder zijn er nog talloze mogelijke boosdoeners voor rode vlekken in het gezicht, die we hieronder toelichten.

Oorzaken van rode vlekken op de huid

Rode plekjes kunnen simpele oorzaken hebben zoals het weer (hitte, kou), maar ook gekruid eten, alcohol of douchen met heet water. Hormonale schommelingen (tijdens bijvoorbeeld de overgang) of een allergische reactie kunnen eveneens rode vlekken in het gezicht veroorzaken. Deze symptomen in de vorm van rode vlekken of permanente haarvaatjes kunnen weliswaar ook duiden op rosacea, couperose, blozen of erythrose. Daarom is het belangrijk om je rode huid zo optimaal mogelijk te ondersteunen en hiermee te voorkomen dat het probleem groter wordt. Onze experts en dermatologen hebben de symptomen die hierop kunnen duiden op een rijtje gezet.

Rode vlekken door stress

Milde vormen van stress hebben doorgaans weinig impact op het lichaam. Terugkerende en chronische vormen van stress kunnen wel vervelende bijwerkingen opleveren, soms op de huid. Overmatige stress kan resulteren in ‘stress uitslag’ of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren. Doorgaans hoort uitslag door stress met een paar dagen verdwenen te zijn. Raadpleeg anders vooral je huisarts of dermatoloog.

Wat te doen tegen rode vlekken op de huid?

Allereerst, om rode vlekken in het gezicht te verminderen, is het belangrijk om te identificeren of je last hebt van een specifiek huidprobleem, zoals rosacea of eczeem. Het beste is om een afspraak te maken met de dermatoloog zodat je zeker weet waar je last van hebt. Vervolgens kan er een verzorgplan worden opgesteld. Zo biedt La Roche-Posay bijvoorbeeld een hele verzorgingslijn voor mensen met een huid gevoelig voor rosacea. Zorg dat je huid altijd goed gehydrateerd is met een fijne crème. Voor een verzachtende, kalmerende werking van buitenaf speelt thermaal bronwater een mooie rol. Dit water van La Roche-Posay uit beschermd vulkaangebied helpt ook de huidbarrière versterken. Van binnenuit houd je de huid gezond door voldoende water te drinken gedurende de dag en groenten, fruit, essentiële vetzuren zoals olijfolie en volkoren producten te eten.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met thermaal bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDREANE-assortiment dat uw huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature kalmerend en verzachtend werken.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder GEZICHTSREINIGER VOOR DE GEVOELIGE HUID:
MILDE ÉN EFFECTIEVE REINIGING
MEER LEZEN