Schilfers in het gezicht verwijderen: Hoe doe je dat?

Huidschilfers zijn een veel voorkomend probleem. Maar hoe kun je schilfers in het gezicht verwijderen? Ontdek het bij La Roche-Posay. Voor een stralende huid.

Schilfers in het gezicht kunnen verschijnen door een zeer droge huid, maar ook door een huidaandoening genaamd seborroïsche dermatitis. Schilfers in het gezicht verwijderen, dat is mogelijk maar wees er wel voorzichtig mee. Je wil de huid namelijk niet overmatig irriteren. Hiernaast kun je schilfers in het gezicht verwijderen bij een droge huid door er extra goed voor te zorgen. Dat betekent: hou je in met het overmatig reinigen van het gezicht. Dat brandschone gevoel van een gewassen gezicht voelt misschien even fijn, maar kan op den duur leiden tot droogte, roodheid en dus schilfers in het gezicht. Gebruik bij uitstek een zachte reiniger die de integriteit van de huidbarrière niet aantast en tegelijkertijd hydrateert. Wees bovendien consistent met je verzorgingsroutine, en stem je routine af op jouw huidtype of huidprobleem. Ga met schilfers in het gezicht door seborroïsche dermatitis of door contactdermatitis – wat kan voorkomen als je onlangs van huidverzorgingsroutine bent gewijzigd en je nu ineens schilfers in het gezicht ziet – langs de dermatoloog. De oorzaak van schilfers verschilt, maar bij een droge huid kun je schilfers wel zachtjes verwijderen.

Schilfers in het gezicht verwijderen: stappenplan

Natuurlijk kun je schilfers in het gezicht door een droge huid op den duur helpen verwijderen en voorkomen met vochtinbrengende crèmes en serums. Direct schilfers in het gezicht verwijderen: hierbij kan met zachte hand exfoliëren ook helpen. Hierbij een stappenplan om schilfers in het gezicht snel te verwijderen.

- Exfoliëren
Zelfs als je je gezicht continu insmeert met crèmes en lotions zullen de schilfers niet loskomen tenzij je ze eraf haalt. Je kunt een droge huid behandelen met fysieke of chemische exfoliants. Chemische exfoliants, iets zachter voor de huid, bevatten enzymen die de droge buitenste huidlagen chemisch verwijderen. Wees voorzichtig met fysieke exfoliatoren met een te ruwe textuur, omdat deze de huid kunnen beschadigen. Gebruik eventueel fysieke scrubs die zijn samengesteld met gladde korrels, en zoek naar chemische exfoliators met bijvoorbeeld fruitenzymen.

- Stomen
Wat stoom, ofwel verwarmde nevel van je douche, helpt weer vocht in je huid te brengen. Laat je huid na het exfoliëren de warme stoom uit je douche of bad opnemen. Dep je huid daarna droog met een zachte (microvezel) handdoek.

- Hydrateren
Na hydrateren en licht stomen, is het tijd om vocht vast te houden en schilfers in het gezicht voorgoed te verwijderen. Hiervoor zijn crèmes met hyaluronzuur geschikt. De meest voorkomende vorm van hyaluronzuur, natriumhyaluronaat, is ertoe in staat de huid intensief te hydrateren en de huid zichtbaar te verstevigen. Hyaluronzuur trekt zelfs vocht naar de huid door tot 1000 keer zijn gewicht aan water te binden.

Serums & crèmes voor een droge, schilferige huid in het gezicht

Crèmes voor een droge, schilferige huid in het gezicht zijn zeker belangrijk als je op lange termijn van schilfers af wil komen. Hydrateer met ingrediënten zoals hyaluronzuur maar ook ceramiden tegen schilfers in het gezicht. Het is vaak genetisch bepaald of een droge huid schilfert, dus als je oma, moeder, vader, tante of oom ook last heeft van een droge huid dan is de kans groot dat je hier zelf ook mee te maken krijgt. Je bent zeker niet de enige met een droge huid-gen. In feite zijn veel mensen hierdoor niet in staat om voldoende hydratatie te behouden. Gelukkig kunnen serums en cremes voor een droge, schilferige huid in het gezicht helpen. Zoek daarbij naar ingrediënten zoals hyaluronzuur die als een ‘spons’ fungeren om hydratatie naar de buitenste huidlagen te trekken. Probeer La Roche Posay’s Hydraphase HA Licht of in een dikkere textuur Hydraphase HA Rijk met kalmerend thermaal bronwater en hyaluronzuur van plantaardige oorsprong, gewonnen met groene technologie via onder meer een bio-fermentatie proces. Ook een aanrader: deze Hydraphase-formule met SPF20 (wederom in Licht voor een vettere huid en Rijk voor een droge huid). Zonbescherming is belangrijk, want UV-stralen kunnen de huid verder uitdrogen en een verbrande huid kan ook schilfers in het gezicht en op het lichaam veroorzaken.

Trouwens nog een doeltreffend ingrediënt in crèmes tegen een droge, schilferige huid in het gezicht: ceramiden. Ceramiden zijn in feite lipiden (ook wel vetten genoemd) die van nature meer dan 50% van het huidoppervlak uitmaken. Een van hun belangrijkste functies is het voorkomen van vochtverlies en daarom zijn ze, net zoals hyaluronzuur, vrijwel ongeëvenaard bij het aanpakken van een schilferige, droge huid. Ceramiden kunnen oppervlakkige huidcellen die anders uitgedroogd ogen letterlijk gladstrijken en doen opleven. In de Toleriane-lijn, met bijvoorbeeld het hydraterende Toleriane Sensitive Crème, zitten ook ceramiden en andere voordelige stoffen voor een droge en gevoelige huid.

Hiernaast kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je ook vanbinnen altijd goed gehydrateerd bent. Dit is ook van belang om uitdroging en daarmee schilfering van de huid te voorkomen. Consumeer voldoende water op een dag voor de algehele gezondheid. Die inname van water kan variëren naargelang leeftijd, geslacht, zwangerschap en borstvoedingsstatus. Maar mik op ongeveer 1 tot 2 liter water per dag.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.