Ruwe huidplekken: schilferen tegengaan door hydratatie

Ruwe huidplekken ontstaan door een tekort aan vocht en een abnormale afschilfering. La Roche-Posay geeft achtergrondinformatie en tips voor de behandeling van een ruwe huid.

Ruwe, raspig aanvoelende huidplekken ontstaan door een tekort aan vocht en een abnormale afschilfering. Dermocosmeticaproducten helpen om de huid weer optimaal gehydrateerd en zacht te maken.

Symptomen

Droge en ruwe huid Een ruwe huid is iets wat men ziet én voelt. Ze heeft een korrelige en raspige textuur. Een huid met ruwe plekken gaat bovendien ook makkelijk kleine barstjes vertonen en vervellen. De huid oogt schilferig over het hele lichaam, en vooral aan de benen. Er komen op grote huidzones massa's witte schilfers los.

Oorzaken

Oorzaken zijn een tekort aan vocht en een abnormale huidschilfering De huid wordt ruw tengevolge van een gebrekkige hydrolipidenfilm aan haar oppervlak. Hierdoor verdampt er veel te veel water uit de huid en verliest ze haar natuurlijke hydratatie, wat leidt tot abnormale afschilfering. De cellen komen in hoopjes los en blijven aan het oppervlak zitten in de plaats van te worden afgevoerd. Zo zijn de schilfers bijzonder goed te zien. De huid voelt ook ruw aan. Sterke huiddroogheid die gepaard gaat met schilfering wordt xerosis genoemd.Er zijn diverse factoren verantwoordelijk voor een droge en raspige huid:

 • Genetische aanleg
 • Te vaak en langdurig zonnen
 • Kou en wind
 • Agressieve reinigingsproducten

Een ruw, raspig uitziende lichaams- en gezichtshuid kan ook het gevolg zijn van aandoeningen zoals psoriasis, atopische dermatitis of ichtyose.

Behandelen

De oplossing: verzorgingsproducten om de huid glad te strijken

 • Een droge en ruwe huid heeft in de eerste plaats behoefte aan diepgaande hydratatie. Specifieke dermocosmetica zijn dan ook ontwikkeld om de droge huid te helpen haar gebrekkige hydrolipidenfilm te herstellen. Er helpen ook om het afschilferingsproces te reguleren. Deze hydraterende producten moeten dagelijks worden aangebracht op het hele lichaam en in het bijzonder op extra blootgestelde zones zoals de benen.

En verder zijn ook de volgende regels van toepassing:

 • De huid reinigen zonder haar geweld aan te doen met te agressieve producten: gels zonder zeep of parfum gebruiken
 • Douches nemen in de plaats van baden
 • Als je toch absoluut een bad wilt nemen, niet te lang in het water blijven liggen zich wassen met lauw water
 • Geen wollen kleren dragen, want die hebben een sterk wrijvend effect dat irriterend is voor de huid
 • De huid beschermen tegen kou en zon
 • Voldoende drinken

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij een dermatoloog.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.