Schilfers in het gezicht:
wat te doen?

Article Read Duration 4 min lezen

Schilfers in het gezicht kunnen worden veroorzaakt door bepaalde schilferende huidaandoeningen, zoals eczeem, maar het komt ook sneller voor bij een droge huid. Daarom wil je bij schilfers op de huid ook rekening met jouw huidtype, een waarschijnlijk droger huidtype. Een droge gezichtshuid en een schilferige gezichtshuid gaan vaak hand in hand. Je zou kunnen denken dat uitdroging, schilfers en afpellen van de bovenste huidlaag zijn voorbehouden aan de koude, droge temperaturen van de winter, maar dat klopt niet altijd. Helaas kan een droge huid op elk moment optreden, ongeacht het seizoen of klimaat. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een droge gezichtshuid en daardoor schilfers in het gezicht, waaronder genen, het weer, omgevingsfactoren, uitdroging, overbelasting en sommige dermatologische aandoeningen zoals eczeem, psoriasis en dermatitis. In dit artikel lees je alles over het ontstaan van schilfers in het gezicht en wat hiermee te doen.

Droge huid en schilfers in het gezicht

Een schilferige huid treedt op wanneer de beschermende natuurlijke talg, die door de huid wordt geproduceerd, uitgeput raakt. Als gevolg hiervan is het waterverlies bij een droge huid maar liefst 75 keer groter dan bij een normale huid. Als de huid zowel talg (sebum) als water verliest, begint de huid uit te drogen. Wanneer het bovenste oppervlak afschilfert, begint het letterlijk af te pellen. Dan zie je dus een droge huid van het gezicht met schilfers. Meestal manifesteert dat schilferen zich als zeer kleine, dunne strookjes die schilfers in het gezicht bij een droge huid worden genoemd. 

Een afschilferende ofwel vervellende huid refereert hiernaast aan een onbedoelde beschadiging en verlies van de bovenste huidlaag (epidermis). Schilfers in het gezicht hoeven niet alleen voor te komen bij een droge huid. Schilfers kunnen ook optreden als gevolg van directe schade aan de huid, zoals door zonnebrand of infectie. Het kan ook een teken zijn van een aandoening van het immuunsysteem of een andere ziekte. Schilfers in het gezicht kunnen ook een symptoom zijn van een aantal specifieke aandoeningen, waaronder dus een droge huid (xerosis), huidirritatie, stress, eczeem, seborroïsche dermatitis (roos), schimmelinfectie, rosacea (chronisch roodheid van het gezicht) en psoriasis (chronische ontstekingsgevoelige aandoening).

Een schilferige huid in het gezicht: oorzaak

De oorzaak van een schilferige huid in het gezicht is vaak een droge huid. Een droge huid (xerosis cutis) kan ervoor zorgen dat de huid van je gezicht gaat vervellen. Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen, zoals eczeem en psoriasis, ook schilfers veroorzaken. Koude lucht, warme douches en wisselende luchtvochtigheid kunnen, vooral in de winter, de oorzaak zijn van schilfers in het gezicht. Een huid die over een groot deel van je lichaam afschilfert, wordt exfoliatieve dermatitis genoemd. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een droge huid, en daarbij de oorzaak kunnen zijn schilfers in het gezicht. Zoals genoemd is een mogelijke oorzaak het klimaat waarin je je bevindt, maar ook genen, algehele dehydratatie (ook wanneer je te weinig water drinkt) en overmatig wassen. Om van een droge huid en daarbij schilfers af te komen, is het essentieel voedende crèmes en serums te kiezen die geschikt zijn voor een droge en schilferige huid. Met de volgende tips voorkom je schilfers waar mogelijk:

- Als je van nature een droge huid hebt is het aan te raden geen producten die klei en zetmeel bevatten te gebruiken. Deze absorberende middelen zullen je huid niet beschadigen, maar ze kunnen wel uitdrogen als je huid van nature niet vettig is.

- Gebruik geen schurende scrubs om de huid te exfoliëren. Liever kies je voor een zacht micro-exfoliërend leave-on-product dat de dode huidcellen onzichtbaar en moeiteloos verwijdert. Hierdoor worden je vochtinbrengende producten bovendien beter opgenomen en zijn ze dus effectiever.

- Sla zeer heet water over. Een warme bad of douche kan heel aangenaam zijn, vooral in de winter. Maar met een iets lagere temperatuur vermijd je oncomfortabele droogheid en schilfering op het gezicht en op het lichaam. Breng na het douchen een laag verzachtende lotion aan op het lichaam en een hydraterende crème op het gezicht. Als je huid erg droog en schilferig is, probeer dan een luxueuze dikke lichaamsboter boordevol niet-geurige, plantaardige oliën en boters.

- Vermijd simpele zeep, zelfs niet op je lichaam. Wissel dit in voor een hydraterende crème of olie-reiniger.

Serums & crèmes voor een droge, schilferige huid in het gezicht

Kies voor een crème speciaal voor een droge, schilferige huid in het gezicht. La Roche-Posay heeft bijvoorbeeld Kerium DS Crème, kalmerende gezichtsverzorging tegen huidschilfers door droogheid. Deze speciale crème neutraliseert rode plekken en een schilferende huid. Hiernaast versterkt deze zachte crème de natuurlijke huidbarrière van de huid. Voor het snel verwijderen van schilfers in het gezicht zijn er ook een aantal handige tips.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.