Droge huid, droog gezicht: wat te doen?

Heeft je last van een droge gezichtshuid? Ontdek hier de symptomen, oorzaken en behandeling van een droge huid in het gezicht.

Het is nog een uitdaging om een zeer droge huid ineens te doen opklaren, dorstlessen en voeden, maar mogelijk is het zeker wel. Crème voor een droge huid is een goed begin. Is de huid van je gezicht droog dan is dit vaak zichtbaar: rimpeltjes tekenen zich duidelijker af, de droge huid voelt pijnlijk, oncomfortabel, schraal aan. Hoe weet je zeker of je een droge huid hebt? En waar komt het eigenlijk door, behalve dat je nu eenmaal een drogere gezichtshuid hebt meegekregen bij je geboorte? De oorzaak kan liggen bij het weer (in de winter en barre, koude klimaten heeft je huid extra liefde nodig), maar ook bij hormonen, luchtvervuiling, ongezonde voeding en te heet douchen. Laat dit artikel je gids zijn om een droge huid, of je nu man of vrouw bent, voorgoed te verslaan zodat je weer stralend voor de dag komt.

Wat is een droge huid?

De medische term voor een droge huid (ofwel droge huid in het gezicht) is xerose of xerosis, en dit betekent in feite een tekort aan vocht in de hoornlaag van de huid in het gezicht. Bij een normale huid zorgt het vet tussen de hoorncellen van de hoornlaag voor een juiste verdamping van vocht in de huid. Wanneer deze balans wordt verstoord dan verdampt er te veel vocht en ontstaat er een tekort. Dan spreekt men van een schrale, droge huid.

Waar herken je een droge huid in het gezicht aan?

Wanneer de gezichtshuid door vochttekort droog of extreem droog wordt dan is die droge huid van het gezicht van nature ook broos en gemakkelijk geïrriteerd. De huidbarrière bij een droog gezicht verzwakt. Aangezien het de gezichtshuid betreft, zijn de symptomen vaak opvallend aanwezig. Een droge, schrale, soms pijnlijk huid is te herkennen aan bijvoorbeeld een trekkend of prikkelend gevoel rondom de mond, het voorhoofd en de wangen. Zo’n droge gezichtshuid met een droog voorhoofd kan uiteraard oncomfortabel zijn. Symptomen zoals kleine barstjes en schilfers zijn te zien bij een extreem droge huid in het gezicht. Tot slot zijn rimpels veel beter zichtbaar bij een droge huid, die schreeuwt om een rijke, voedende crème voor een droge huid en bovenal ook heel veel gezuiverd water.

De symptomen van een droge tot extreem droge huid opgesomd:

 • Prikkelend gevoel van de huid op wangen of een droog voorhoofd;
 • Trekkende, schrale huid;
 • Barstjes in de droge gezichtshuid;
 • Vervellen ofwel schilfers in een droog gezicht;
 • Duidelijk zichtbare rimpels op een droge huid;
 • Pijnlijke huid;

Wat veroorzaakt een droge gezichtshuid?

Je hebt uiteraard weinig invloed op de genen die je van bijvoorbeeld moeder of grootvader hebt meegekregen, waardoor je een droge huid hebt. Toch zijn er naast genetische invloeden ook nog tal van interne en externe oorzaken van een droog gezicht.

Wat te doen tegen een droge huid? Verzorgen en voorkomen

Om een droge gezichtshuid te voorkomen en te verzorgen is het belangrijk om irritatie te minimaliseren en de natuurlijke balans van de huid te herstellen. De volgende tips helpen:

 • Hydraterende crème voor een droge huid Hydraterende gezichtscrèmes zijn onmisbaar om een droge gezichtshuid te behandelen. Goede hydraterende crèmes helpen om de hydrolipidenfilm op de gezichtshuid te herstellen en de huid weer zacht en glad te maken. Wrijf de huid van het gezicht er dagelijks mee in.
 • Juiste verzorging voor een droge huid Het reinigen, wassen en verzorgen van de gezichtshuid is belangrijk. Een goede en huidvriendelijke routine speciaal voor het droge gezicht is essentieel.
 • Huidvriendelijke make-up bij een droge huid Veel vrouwen dragen dagelijks make-up, en daarom is het van belang make-up voor jouw huidtype te gebruiken. Door bewust te kiezen voor make-up die de huidbarrière respecteert, blijft de beschermlaag van de gezichtshuid intact. La Roche-Posay beschikt over specifieke gamma's zoals Respectissime en Toleriane Teint die speciale huidvriendelijke make-up en huidvriendelijke foundation bevatten voor een droge gezichtshuid.
 • Wassen van een droge huid Douchen met lauw water voorkomt dat de natuurlijke beschermlaag van de gezichtshuid wordt aangetast. Dep de huid na het baden vervolgens voorzichtig droog. Vooral bij de droge huid van het gezicht is dit belangrijk: zachtjes deppen en niet wrijven.
 • Goed eten en drinken bij een droge huid Drink ten minste 2 liter water per dag. Drink bovendien meer wanneer het warm is. Gezond eten is ook belangrijk voor een gezonde gezichtshuid die niet droog is: zorg voor voldoende gevarieerd eten met gezonde vetten, vitamines en mineralen.
 • Juiste temperatuur en luchtvochtigheid in huis bij een droge huid Zorg dat de luchtvochtigheid in jouw huis op peil gehouden wordt. Let hier vooral in de winter op. Probeer de temperatuur in huis rond de 19 graden Celsius te houden.
 • De beste producten voor een gevoelige, droge huid Vaak is een droge huid ook een stuk gevoeliger. Ga alleen wel na of je huid niet zomaar droog maar vooral vochtarm is, en of deze echt gevoelig is, geïrriteerd of intolerant. Mannen zullen misschien minder snel mascara gebruiken, maar onderstaande tips om een extreem droge huid te verslaan werken zowel bij een droge gezichtshuid van de man of vrouw.
 • Mascara voor gevoelige ogen Respectissime Multi Dimensions is een aangename mascara voor een gedehydrateerde huid van La Roche-Posay. Het zorgt direct voor mooie, volle wimpers en de mascara zorgt 16 uur lang voor comfort. Na 4 weken zijn volgens onderzoek de wimpers steviger en extra beschermd tegen agressies dankzij het serum met arginine. In hetzelfde gamma zijn Respectissime Extension en Respectissime Volume beschikbaar.
 • Oogreiniger voor gevoelige, droge ogen De waterproof oogreiniger van La Roche-Posay verwijderd in alle zachtheid make-up bij een gedehydrateerde, extreem droge huid rondom de ogen. Speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van waterproof make-up. Zonder parfum en zonder parabenen. Strenge formulering om het risico op intolerantie minimaal te houden.
 • Gezichtscrème voor een droge huid Het gamma Hydreane bevat hydraterende gezichtscrème zonder parabenen. Deze crème voor een droge huid verminderd tevens de gevoeligheid van de huid. Naast lichte en rijke gezichtscrèmes is er een huidvriendelijke BB cream beschikbaar.
 • Kalmerend, herstellend middel voor een droge huid Om de droge gezichtshuid te herstellen kan de herstellende gezichtscrème van Nutric Intense gebruikt worden. Deze voedende crème voor een droge huid, droog gezicht, versterkt en versoepelt de huid. Tevens verlicht het pijnlijke gevoelens door droogte.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK DE ANDERE
PRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.