Puistjes op de borst: wat te doen?

Puistjes op de borst naast of in plaats van op je gezicht? Lees in dit artikel alles over borst acne en hoe je het voorkomt en vermindert.

Wat helpt tegen puistjes? Dit verschilt van persoon tot persoon en waar je onzuiverheden precies ontstaan. De plek op je lichaam kan veel weggeven: puistjes op de kin, op de wangen, ontstekingen op de rug of juist op de borst. Vooral puistjes op de borst kunnen ontsierend zijn als je bijvoorbeeld een lagere halslijn of open blouse draagt. Vaak reiken die puistjes op de borst tot vrij hoog, zomaar tot op je sleutelbeenderen.

In dit artikel leggen we uit hoe je puistjes op de borst kunt tegengaan. Puistjes en mee-eters kunnen ontstaan door acne. Wat acne is? Acne is een huidziekte die wordt veroorzaakt door een combinatie van een ontsteking in de huid, een hoog talgpeil, acne-veroorzakende bacteriën en dode huidcellen in de haarfollikels, waardoor de talg niet vrijelijk naar buiten kan. Acne is een huidaandoening, waarvan pukkels een symptoom zijn. Niet alle vormen van puistjes hoeven er gelijk op te wijzen dat je een huidziekte hebt. Je kunt gelukkig wel veel tegen puistjes en tegen acne doen. Voor hevige acne: raadpleeg altijd jouw huisarts, die je kan doorsturen naar een dermatoloog voor de juiste behandeling.

Wat zijn puistjes op de borst?

Acne of puistjes op de borst zijn niet veel anders dan onzuiverheden elders, behalve een andere locatie. Uiteindelijk komt het neer op hetzelfde type fysiologie: er is sprake van verstopte poriën die soms ontstoken raken.

Waarom heb ik puistjes op mijn borst?

Het kan zijn dat je de borst niet reinigt, te veel reinigt of met te harde producten. Vervang je standaard bodywash eens met een mildere bodywash, of eentje die salicylzuur bevat. Salicylzuur is namelijk een ingrediënt dat overmatige talg verminderd en dode huidcellen helpt verwijderen.

Kijk verder eens naar andere huidverzorging die je veelvuldig op dit gebied, de borst, gebruikt. Wees voorzichtig met de dunne huid op je decolleté. Zorg ervoor dat je producten pakt die en niet-comedogeen zijn. Met andere woorden: die de poriën niet verstoppen. Ook is het belangrijk om naar je kleding te kijken. Als je na een sportsessie bijvoorbeeld niet meteen gaat douchen, maar nog even aan tafel of op de bank zit met een bezwete top, dan kan dit leiden tot puistjes op de borst. Was jezelf voor en na het sporten, op zijn minst met zachte reinigingsdoekjes.

Wat te doen tegen puistjes op de borst?

Het lijkt lastig om van puistjes op de borst af te komen als ze er eenmaal zijn, maar met de juiste verzorging kan het snel verminderen. Naast goed en voldoende reinigen, kunnen de volgende tips helpen:

- Blijf van je puistjes af

Het kan verleidelijk zijn, maar wat je ook doet: knijp de puistjes op je borst niet uit. Dit kan namelijk leiden tot littekens, meer ontstekingen en hyperpigmentatie. In plaats hiervan kun je beter de volgende tips opvolgen.- Exfoliëren

Overweeg een peeling zoals die van Effaclar: het maakt de huid letterlijk dunner, waardoor de overtollige keratine die je poriën verstopt naar buiten komt. Als dode huidcellen afschilferen, kun je hiermee ook hyperpigmentatie door borst acne helpen verminderen. Lees: die rode vlekken die achterblijven na een puistje. Onthoud weliswaar dat te veel reinigen en te veel scrubben de huid kan irriteren. Het kan er ook voor zorgen dat je huid meer talg gaat produceren en dit wil je nu juist niet. Afhankelijk van de soort exfoliant kun je het meer of minder vaak in de week gebruiken. Let ook op hoe je huid reageert en bouw het gebruik op.- Topische behandeling via de apotheek

Als een fijne bodywash niet helpt dan kun je voor andere actieve ingrediënten kiezen, verkrijgbaar via de apotheek. Denk: benzoylperoxide en een hogere concentratie salicylzuur. Breng de formule naar keuze aan op de plek waar puistjes zitten en laat deze drogen voordat je kleding aantrekt. Tip: benzoylperoxide kan vlekken op stoffen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je een lichtgekleurd T-shirt draagt wanneer je dit gebruikt.- Vraag de dermatoloog om medicijnen

Voor een paar puistjes op de borst is het niet nodig om medicijnen te slikken. Hardnekkige borst acne kan verholpen worden met behulp van orale medicatie in combinatie met medische crèmes. Deze zijn alleen verkrijgbaar via jouw dermatoloog en op recept. Deze expert kan inschatten of deze stap in de bestrijding van puistjes op de borst nodig en doeltreffend is.- Verwissel je beddengoed regelmatig

Vuile lakens zitten vol bacteriën die verstoppingen in de huid en dus puistjes kunnen veroorzaken. Houd rekening met het volgende voordat je beddengoed wast: jouw wasmiddel kan ook invloed hebben op de huid. Kies voor geurvrije producten om je lakens te wassen, omdat geurstoffen de huid soms kunnen irriteren. Te veel wasmiddel kan er ook toe leiden dat je huid een uitbraak van onzuiverheden krijgt. Is het wasmiddel niet volledig uitgespoeld, dan kan het zich bovendien ophopen in het weefsel van de stof en irritatie veroorzaken. Hierdoor krijg je een jeukende, rode, schilferende huid. Was je lakens minstens één keer per week.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.