Salicylzuur voor acne, puistjes en een gevoelige huid: alle voor- en nadelen

Is Salicylzuur dé oplossing voor een gevoelige en onzuivere, naar acne neigende huid? Dit is wat je moet weten voordat je met Salicylzuur begint.

Acne, onzuiverheden, grove poriën? Dan heb je vast gehoord van benzoylperoxide, een vrij agressief middel dat doorgaans via de huisarts wordt aangevraagd. Het werkt uitdrogend, maar het kan ook littekentjes achterlaten mits het met beleid wordt toegepast. Een ander toverwoord is tegenwoordig Salicylzuur, dat de laatste jaren in populariteit is gestegen. Dit ingrediënt is namelijk effectief voor een onzuivere huid, wegens het exfoliërende effect. Met de juiste producten verrijkt met Salicylzuur kan je huid blijvend verbeteren, zonder deze te beschadigen. Alles wat je moet weten over Salicylzuur zetten we hieronder voor je uiteen.

Wat is Salicylzuur nu precies?

Dit specifieke ingrediënt valt onder de zogenaamde BHA’s (beta hydroxy zuur), ofwel een krachtig middel om een acne gevoelige huid of het incidentele puistje doelgericht te behandelen. Het exfolieert om dode huidcellen op zowel het huidoppervlak als diep in de poriën te verwijderen. Resultaat: een frisse, stralende, egale teint. Een ophoping van dode huidcellen zorgt namelijk voor een doffe uitstraling. Tijden terug (hallo, jaren negentig) was exfoliëren in de vorm van scrubben nog een trend.

Exfoliëren met zuren wordt wel chemisch exfoliëren genoemd, terwijl het bij scrubben (met kleine korreltjes die over de huid ‘schuren’) om mechanisch exfoliëren gaat. Laatstgenoemde kan de huid juist beschadigen. Met Salicylzuur doe je dus aan chemisch exfoliëren. Het ontstekingsremmende ingrediënt gaat ook roodheid tegen. Voor wie Salicylzuur wat medisch in de oren klinkt: het is in feite een natuurlijk ingrediënt, afkomstig van de boomschors van een wilg. Er is veel onafhankelijk onderzoek gedaan naar zowel Salicylzuur als diens ‘zusje’, glycolzuur, en de effectiviteit hiervan.

Wat kan Salicylzuur betekenen voor je huid?

Dit pionierende huidverzorgingsingrediënt is met name een geweldige oplossing voor mee-eters en grotere, ontstoken pukkels. Het zuur breekt hierbij als het ware de cellen los die aan elkaar gekleefd zitten. Et voilà: minder mee-eters, puistjes en andere oneffenheden. De kracht zit hem bovendien in hoe diep Salicylzuur doordringt in de poriënlaag, waardoor het zowel de opperhuid als dieper in de poriën exfolieert.

Voor welk huidtype is Salicylzuur het meest geschikt?

Salicylzuur biedt vooral uitkomst bij een huidtype dat neigt naar vettig, gecombineerd en geïrriteerd. Het lost namelijk talg op in de poriën, waardoor het een van de beste oplossingen is tegen mee-eters en gerstekorrels. Anti-irritatie en anti-ontsteking, dat zijn ook sleutelwoorden van dit ingrediënt.

Belangrijk: Salicylzuur is een afgeleide van aspirine, dus wie allergisch is voor deze pijnstiller kan dit type zuur uiteraard beter overslaan. Een gevoelige huid? Salicylzuur biedt beslist uitkomst, maar bouw het gebruik rustig op. Stap voor stap, te beginnen met bijvoorbeeld een exfoliant op basis van Salicylzuur die je een of twee keer per week aanbrengt. Reageert je huid goed? Na een periode van gewenning kun je Salicylzuur zelfs dagelijks smeren.

Hoe kan ik Salicylzuur het beste gebruiken in mijn dagelijkse en wekelijkse verzorging?

Producten die Salicylzuur bevatten kan je het beste in stappen opbouwen. Begin met alleen ‘s avonds en desgewenst op den duur ook ’s ochtends. Belangrijk is om wel de huid goed te reinigen (zoals bijvoorbeeld Effaclar zuiverende reinigingsgel) zodat je verzorging met Salicylzuur (zoals bijvoorbeeld Effaclar Duo+) efficiënter kan werken.

Conclusie: bij puistjes of oneffenheden is Salicylzuur je beste vriend!

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.