Kin acne: wat veroorzaakt puisten op je kin?

Puistjes op de kin en kaaklijn zijn meestal te wijten aan hormonale acne. Lees alles over de oorzaken en hoe het te voorkomen en verminderen.

Puistjes op de kin en kaaklijn zijn meestal te wijten aan hormonale acne. Puistjes die opspelen onder invloed van hormonen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Daarnaast kunnen chronische aandoeningen zoals endometriose en polycysteus-ovariumsyndroom (of PCOS), de hormonen ook negatief beïnvloeden.

Vaak komen puistjes op de kin door onderhuidse ontstekingen: die zijn dan extra gevoelig en pijnlijk. Liefst knijp je ze niet uit. Stress-puistjes, die ontstaan door het stress-hormoon cortisol, verschijnen ook vaak op de kin.

In dit artikel vertellen we meer over (onderhuidse) puisten op de kin en kaaklijn, hoe deze puistjes te voorkomen en wat mogelijke oorzaken zijn.

Wat is het verschil tussen acne en incidentele puistjes?

Het verschil is eigenlijk heel simpel: acne is een huidaandoening waar sommige mensen langdurig last van kunnen hebben, het speelt keer op keer op. Puistjes (maar ook andere onzuiverheden zoals mee-eters) zijn een symptoom van acne, maar dat betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk acne hebt.

Waarom je pukkels op je kin krijgt

Hormonen zijn meestal de oorzaak van cystische acne langs de kin en kaaklijn. Door hogere hormoonspiegels neemt de productie van talg toe dat kan resulteren in puistjes. De hormoonproductie zit in de tienerjaren in de hoogste versnelling. Daarom zijn tieners vatbaarder voor dit soort acne.

Het komt vaak voor dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd een week voor hun menstruatie en soms gedurende de hele menstruatiecyclus last krijgen van acne. Tijdens die cyclus vinden er namelijk veel hormonale schommelingen plaats. Vrouwen hebben vooral de neiging om puistjes te krijgen op het onderste deel van het gezicht, vooral de kaaklijn en kin. De nek kan hier ook bij betrokken zijn. Dit is een hormonaal reagerend gebied.

Kin acne en de pil

Er zijn maar een paar soorten anticonceptiepillen die weleens worden ingezet voor het behandelen van acne. Raadpleeg hiervoor eerst je huisarts. Deze pillen bevatten oestrogeen en progestageen. Terwijl anticonceptiepillen die alleen progestageen bevatten acne soms kunnen verergeren.

Kin acne en je menstruatie

Veel vrouwen met acne zien een uitbraak van pukkeltjes een week voor hun menstruatie. Oestrogeen- en progesteronspiegels stijgen en dalen in de loop van de maand en dalen net voor je menstruatie. Dit is wanneer de niveaus van androgenen hoger zijn en testosteron (een androgeen) de huid vetter maakt, hetgeen kan leiden tot verstopte poriën. Hormonale acne zal waarschijnlijk verschijnen aan de zijkanten van de kin en langs de kaaklijn.

Acne en voeding

Het verschilt per persoon of bepaalde soorten voeding acne in de hand kunnen werken, maar hier is geen sluitend bewijs voor. Je zou ervoor kunnen kiezen een expert te raadplegen om mogelijke voedselallergieën op te sporen.

Kin acne en slaaptekort

Als je niet lang én niet diep genoeg slaapt (slechte slaaphygiëne) dan kun je dit op den duur af gaan lezen aan je huid. Zonder goede, herstellende slaap voelt je lichaam zich mogelijk niet uitgerust en kan het extra cortisol produceren, waardoor je het risico loopt op meer puistjes. De oplossing is eenvoudig, maar niet altijd gemakkelijk: maak van slapen een prioriteit om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft, en mogelijk je kin puistjes op te klaren.

Stress en onrust

Hoewel stemmingswisselingen en stress niet direct acne veroorzaken, kan het een uitbraak van pukkeltjes wel verergeren. Mensen die lange periodes achtereen veel stress ervaren, op bijvoorbeeld school of op de werkvloer, kunnen een opvlamming van acne zien. Stress draagt bij aan de verhoging van de talgproductie in de huid, wat ook kan leiden tot puistjes.

Wat te doen tegen puistjes op de kin

Een aantal veelgestelde vragen over acne beantwoord:

- Exfolieer je huid regelmatig

Vrij verkrijgbare behandelingen van benzoylperoxide kun je combineren met salicylzuur. Dit helpt de acne-bacterie te doden. Salicylzuur vind je onder meer terug in bepaalde reinigingsproducten zoals Effaclar Zuiverende Micro-Peeling Gel. Salicylzuur heeft een keratolytische werking, een ontschilferend effect. Dit kan helpen om puistjes op de kin uit te bannen. Het Effaclar Serum bevat ook salicylzuur, naast LHA en glycolzuur voor ondersteuning huidvernieuwing.

 

- Breng ijs aan op pijnlijke acne

Verminder de pijn van puistjes door gedurende vijf minuten ijs, ingewikkeld in een schone katoenen doek, op de huid te leggen. Het is niet nodig om druk uit te oefenen. Leg het op het puistje om het getroffen gebied te koelen. Dit helpt niet alleen om de pijn te verzachten, maar het vermindert ook de roodheid.

 

- Maak een afspraak met de dermatoloog

Soms is er een product op sterkte nodig om van hardnekkige puistjes op kin en kaaklijn af te komen. Een dermatoloog kan benzoylperoxide (met een Rx-sterkte), actuele antibiotica, topische retinoïden (zoals Tazorac of Retin -A) of actueel dapson, zoals Aczone, voorschrijven. In ernstige gevallen van acne op de kin en kaaklijn kan ook isotretinoïne worden voorgeschreven.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.