Huiduitslag:
Oorzaken en oplossingen

Wat is huiduitslag nu precies? Dat is een goede vraag, want er bestaan verschillende soorten uitslag van chronische en terugkerende atopische dermatitis ofwel eczeem en psoriasis tot warmte-uitslag en netelroos. Hoe lang een huiduitslag duurt is ook afhankelijk van het type uitslag, want bijvoorbeeld warmte-uitslag klaart meestal met een paar dagen op. Symptomen van huiduitslag zijn in ieder geval: jeuk, schilfering, blaasjes, roodheid en bultjes op de huid. Huiduitslag brengt vaak ook rode vlekken teweeg – op het gezicht of op het lichaam. De oorzaak of verschillende oorzaken van huiduitslag zijn uiteenlopend. Van eczeem wordt gedacht dat dit een genetische aandoening is. De kans is klein dat het helemaal verdwijnt, maar de symptomen kunnen wel verminderen. Zo vlamt eczeem meestal periodiek op. De meeste soorten uitslag worden uitgelokt door infecties, hitte, allergenen, immuunsysteemstoornissen en medicijnen. Dit kan dus de oorzaak zijn van jouw huiduitslag. In dit artikel lees je uitgebreid wat huiduitslag precies is en waarop te letten. 

WAT IS HUIDUITSLAG?

Huiduitslag is een term die wordt gebruikt wanneer de huid bultjes, roodheid of rode vlekken vertoont. Als er wordt gesproken van huiduitslag dan gaat het meestal om een symptoom van een aandoening (zoals psoriasis) of een allergische reactie van de huid. Huiduitslag is in feite geen medische term, maar de achterliggende oorzaak kan wel bij medische omstandigheden liggen, zoals een bepaalde ziekte. Al kan de uitslag ook simpelweg een reactie zijn van een zeer gevoelige huid op irriterende stoffen. Een gevoelige huid is sneller vatbaar voor huiduitslag dan iemand met een normale huid. Maar zelfs met een normale huid wil je huiduitslag serieus nemen. De huid is ons grootste orgaan. Voor je eigen gezondheid is het daarom van belang je huid goed te verzorgen. Huiduitslag is een duidelijk zichtbaar teken dat er ergens in je lichaam iets misgaat. Het kan vrij onschuldig en tijdelijk zijn, maar er kan ook meer spelen dan je denkt. Dat wil je natuurlijk uitsluiten. Maak een afspraak met jouw huisarts wanneer je uitslag met zeer rode vlekken hebt, de huiduitslag pijn doet of maar niet verdwijnt.

HOE LANG DUURT HUIDUITSLAG?

Hoe lang jouw huiduitslag duurt, hangt geheel af van wat voor type uitslag je hebt. De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch. Dus iemand met eczeem kan erop rekenen eens in de zoveel tijd opflakkeringen te krijgen. Dit betekent niet dat je de huiduitslag met rode vlekken door eczeem dan maar moet negeren. Wanneer een aandoening zoals eczeem niet wordt verzorgd, kun je eindeloos lang last hebben van de bijbehorende uitslag. Raadpleeg hierbij altijd je huisarts of dermatoloog.

Symptomen huiduitslag

Huiduitslag kan zich op verschillende manieren manifesteren, van een klein plekje op het gezicht tot grote rode en jeukende plekken op het lichaam. Veelvoorkomende symptomen van uitslag zijn: 

- Rode, verhoogde bultjes; 
- Overmatig blozen; 
- Zeer droge huid; 
- Gevoeligheid van de huid, waaronder een jeukend gevoel; 
- Blaartjes of zweertjes; 
- Schilferige huiddelen;
- Verkleuring van de huid. 

Heb je hiernaast last van koorts of voel je je niet bepaald goed? Bel de huisarts.

Verschillende oorzaken van huiduitslag

Huiduitslag is een uiting van huidirritatie. Het kan zowel bij volwassenen als kinderen voorkomen. Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. Naast stress zijn de meest voorkomende oorzaken van uitslag met rode vlekken en mogelijk jeuk: 

- Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème biedt waardevolle bescherming, maar sommige formuleringen kunnen problemen veroorzaken als jijzelf of jouw kind een gevoelige huid heeft. Kies voor milde, mogelijk niet-vette en niet-comedogene (die de poriën niet verstoppen) formules en bescherm de huid altijd met breedspectrum filter. 

- Harde zeep 
In theorie is antibacteriële, vloeibare zeep geen probleem maar soms reageert de huid er niet goed op. Het ingrediënt triclosan, dat vaak in zeep voorkomt, kan irriterend zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Handzeep kan ook eczeem en daardoor huiduitslag veroorzaken – een kwetsbare en geïrriteerde huid.

- Parfum
De volwassen- of babyhuid kun je heerlijk zacht houden met vochtinbrengende crèmes. Alleen wanneer deze geurstoffen bevatten, kan dit een gevoelige huid irriteren – vooral als deze ook last heeft van neiging tot eczeem. Kies liever voor milde, parfumvrije producten met een minimale ingrediëntenlijst. 

- Shampoo
Als shampoo niet goed wordt uitgewassen en op het hoofd achterblijft, kan dit irritatie veroorzaken. De oorzaak van een jeukende hoofdhuid en huiduitslag kan ook allergische contactdermatitis zijn. Dit komt veel voor bij mensen die hun haar verven. Verder kan berg bij een kind of een droge hoofdhuid met huiduitslag en schilfers ook worden veroorzaakt door de verkeerde shampoo. Kies de juiste shampoo voor jouw type haar en hoofdhuid. 

- Wasmiddel en resten 
De chemicaliën in sommige wasmiddelen kunnen contactdermatitis veroorzaken. Dit is een type uitslag dat wordt veroorzaakt door het aanraken van iets dat de huid irriteert. Het komt vaker voor bij mensen met een eczeem-gevoelige huid. Gebruik een mild wasmiddel zonder toegevoegde parfums en kleurstoffen om dit te helpen voorkomen. Zorg er bovendien voor dat je alle kleding, beddengoed en handdoeken grondig wordt uitgespoeld.

- Pesticiden binnenshuis
Vooral iets om op te letten bij jonge kinderen: baby's en peuters brengen zoveel tijd op de grond door waar vervuilende stoffen zich op de vloer en tapijten kunnen ophopen en in de mond van jouw kind terecht kunnen komen. Pesticiden en andere gifstoffen ontmoeten hier huisstof. Kinderen kunnen ermee in contact komen en doorslikken als ze hun handen in hun mond steken. Zorg ervoor dat je alle huisoppervlakken (met name vloeren) reinigt met veilige schoonmaakproducten.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK DE ANDERE
PRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.