• Home>
  • Lichaam>
  • Achtergrondinformatie : Huiduitslag: wat speelt er en hoe kom ik er vanaf?

Achtergrondinformatie

Huiduitslag: wat speelt er en hoe kom ik er vanaf?

huiduitslag

De huid is ons grootste orgaan. Het is daarom zaak je huid goed te verzorgen, als je gezondheid je lief is. Huiduitslag is een indicatie dat er ergens in je lijf iets misgaat. Het kan vrij onschuldig en tijdelijk zijn, maar er kan ook meer spelen dan je denkt. Dat wil je natuurlijk uitsluiten. Sla er daarom dit artikel op na om erachter te komen waar jouw huiduitslag mogelijk vandaan komt, maak desnoods een afspraak met de huisarts en neem je verzorgingsproducten onder de loep. De ene persoon heeft nu eenmaal een gevoeliger huid dan de ander. De kans op huidirritatie zoals huiduitslag is in dat geval groter, maar je wil huiduitslag sowieso niet negeren.


‘Veel soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen binnen 24 uur tot een paar dagen’

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een term die wordt gebruikt wanneer de huid bultjes, roodheid of rode vlekken vertoont. Als er wordt gesproken van huiduitslag dan gaat het meestal om een symptoom van een aandoening (zoals psoriasis) of een allergische reactie van de huid. Huiduitslag is in feite geen medische term, maar de achterliggende oorzaak ligt vaak wel bij medische omstandigheden zoals een bepaalde ziekte. Al kan de uitslag dus ook simpelweg een reactie zijn van de zeer gevoelige huid op irriterende stoffen.

Hoe lang duurt huiduitslag?

Daar is eigenlijk geen sluitend antwoord op, want het hangt geheel af van wat voor type uitslag je hebt. De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een onverklaarbare uitslag langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem ofwel dermatitis kan weliswaar chronisch worden. Wanneer een aandoening zoals eczeem niet wordt behandeld dan kun je eindeloos lang last hebben van de bijbehorende uitslag. Raadpleeg hierbij altijd je huisarts of dermatoloog.

Symptomen huiduitslag

Huiduitslag kan zich op verschillende manieren manifesteren, van een klein plekje op het gezicht tot grote rode en jeukende plekken op het lichaam. Denk aan:   - Rode, verhoogde bultjes; - Overmatig blozen; - Zeer droge huid; - Gevoeligheid van de huid, waaronder een jeukend gevoel; - Blaartjes of zweertjes;  - Schilferige huiddelen; - Verkleuring van de huid. Heb je hiernaast last van koorts of voel je je niet bepaald goed? Bel de huisarts.

Verschillende oorzaken van huiduitslag

Huiduitslag is een uiting van huidirritatie. Het komt zowel bij volwassenen als kinderen voor en het kan verschillende oorzaken hebben.

Verkeerde producten bij huiduitslag

Het gebruik van reguliere verzorgingsproducten op een gevoelige huid kan een van de oorzaken zijn van je huiduitslag. Dat komt doordat een gevoelige huid minder tolerant is voor verschillende bestanddelen. In veel gevallen komt de huiduitslag meer voor in het gezicht, omdat hier de meeste verzorgingsproducten worden gebruikt. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van veel verschillende producten tegelijk.

Uitslag door huidziektes

Een huidziekte kan ook een van de oorzaken zijn voor je huiduitslag. Denk daarbij aan een aandoening zoals psoriasis, rosacea en urticaria. Symptomen van deze ziektes kunnen variëren van een rode huid tot gezwollen rode bultjes. Vaak gaan deze vormen van huiduitslag gepaard met jeuk of pijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Uitslag door eczeem

Apart vernoemen we nog even eczeem als boosdoener voor je huiduitslag. Eczeem, ofwel dermatitis, kent namelijk vele varianten en het kan op verschillende manieren tot uiting komen. Uitslag is altijd een van de symptomen, al zit er verschil in de vorm. Bij atopisch eczeem wordt de huid schilferig en vertoont deze rode bultjes die jeuk veroorzaken en vocht kunnen afscheiden. Atopisch eczeem kun je ook ontwikkelen tijdens de laatste fase van de zwangerschap. Bij Nummulair eczeem ziet de uitslag eruit als muntvormige rode plekken met bultjes op de huid. Dit kan hevige jeuk veroorzaken, waardoor je geneigd bent de huid open te krabben. Niet doen! Seborroïsch eczeem is een vorm die vooral veel voorkomt op het gezicht. De symptomen van seborroïsch eczeem zijn met name jeuk en schilfers op de huid.


Uitslag door allergie

De symptomen van de meeste allergische reacties vinden plaats op de huid en kunnen variëren van roodheid, jeukende rode bultjes of zwellingen en ontstekingen. Gelukkig is dit vaak eenvoudig te voorkomen door zo min mogelijk in contact te komen met de allergene stof die de huiduitslag veroorzaakt, zoals bij contact-allergisch eczeem. Hoewel, dit is in sommige gevallen gemakkelijker gezegd dan gedaan.

‘Een aantal bacteriën en virussen kunnen huiduitslag veroorzaken, maar die komen met name bij baby’s en jonge kinderen voor’

Huiduitslag door bacteriën of virussen

Er zijn een paar bacteriën of virussen die een huiduitslag veroorzaken. Die boosdoeners komen vooral voor bij baby’s en jonge kinderen, en kunnen in sommige gevallen een bedreiging zijn voor hun gezondheid. De meest bekende soorten virusinfecties die veel voorkomen bij baby’s zijn rodehond, mazelen en waterpokken. De symptomen bestaan uit rode vlekjes, bultjes en jeuk. Vroeger of later krijgt ieder mens waterpokken, gelukkig is dit vrij eenvoudig te behandelen. Andere virussen, zoals rodehond en mazelen komen vrijwel niet meer voor. Kinderen worden tegenwoordig gevaccineerd tegen deze infecties. Hiernaast kunnen bacteriële infecties, zoals meningokokken en roodvonk huiduitslag veroorzaken. Van roodvonk word je ziek en de verschijnselen gaan vanzelf over. Meningokokken veroorzaken een veel ernstiger infectie. Dankzij preventieve vaccinatie komt dit bijna nooit meer voor.

Huiduitslag door geneesmiddelen

Er zijn tal van medicijnen die een huiduitslag kunnen veroorzaken. Meestal staat dit vermeld in de bijsluiter van het medicijn. Maar misschien ben je wel gevoelig of zelfs allergisch voor bepaalde bestanddelen. Controleer in dat geval met jouw huisarts of er ook andere geneesmiddelen zijn voor jouw ziekte of aandoening. Uiteindelijk is het namelijk de bedoeling dat jouw gezondheid erop vooruitgaat.

Huiduitslag door processierups

Helaas zijn we in Nederland nog niet van de processierups af. Deze leeft in verschillende boomsoorten in het land, en de brandende haartjes kunnen bij aanraking met de blote huid nogal wat klachten oproepen. Waaronder kleine, pijnlijke wondjes in de opperhuid, resulterend in roodheid, bultjes en pijn waaronder jeuk. Hierbij kun je te maken krijgen met kortademigheid en dikke ogen en lippen. Lees je goed in over de processierups als je vermoedt dat dit je huiduitslag veroorzaakt.

‘Behandel je atopisch eczeem tijdens de zwangerschap niet dan kun je last krijgen van zwangerschaps-cholestasis’

Huiduitslag door zwangerschap

Behandel je atopisch eczeem tijdens de zwangerschap niet dan kun je last krijgen van zwangerschaps-cholestasis. Dit veroorzaakt hevige jeuk, met rode bultjes en wondjes als gevolg. Hiernaast zijn er twee huidafwijkingen die jeukende bultjes en blaren kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Merk jij tijdens je zwangerschap dat je veel last hebt van jeuk en uitslag? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Stress uitslag

Stress is geen cadeautje voor de huid, en een overdosis stress kan ook zeker huiduitslag veroorzaken. Zo kan een te veel aan cortisol in het lichaam (vrijgegeven bij stressvolle gevoelens) bijdragen aan ontstekingen die rode vlekken op de huid veroorzaken. Het stofje histamine wordt ook door stress geactiveerd. Dit kan verantwoordelijk zijn voor de rode verkleuringen op je huid. Hiernaast kan stress naast stressvlekken bestaande huidaandoeningen verergeren. Soms hoort stress bij het leven, maar probeer dit voor je gezondheid zoveel mogelijk te minimaliseren.   

‘Een te veel aan cortisol in je lichaam (door stress) kan bijdragen aan ontstekingen die rode vlekken op de huid veroorzaken’

Wat kun je tegen huiduitslag doen?

Allereerst, een dermatoloog of huisarts kan jou precies vertellen wat te doen tegen uitslag. Probeer samen de achterliggende oorzaak te achterhalen, zodat je symptomen zoals jeuk en rode bultjes zoveel mogelijk kunt onderdrukken. Bovendien kan je via deze weg direct uitsluiten of je gezondheid eronder te lijden heeft.

Huiduitslag voorkomen en behandelen

Het liefst wil je huiduitslag natuurlijk geheel uitsluiten. Om het ontstaan van uitslag te voorkomen kies je bij uitstek voor verzorgingsproducten speciaal voor een gevoelige huid. La Roche-Posay heeft producten ontwikkeld speciaal voor de behoeftes van een geïrriteerde, intolerante huid en zelfs voor de gevoelige huid van baby’s. Vrijwel alle skincare is verrijkt met krachtig thermale bronwater. Zie hieronder een aantal topproducten waarmee je jeuk en uitslag vermindert en jouw huid versterkt.

- Cicaplast Balsem B5 is een geweldig product om irritaties en uitslag op de huid te verzachten en de huid te helpen herstellen.
- Lipikar Balsem AP+ helpt de atopische huid van zowel baby’s als volwassenen. Deze verzachtende huidverzorgingslijn werkt ondersteunend om jeuk te verminderen, de huid te voeden en de huidbarrière te versterken.
- Iso-Urea MD Balsem is speciaal ontwikkeld door La Roche-Posay om de symptomen van psoriasis op de huid te verminderen.
- Rosaliac AR Intense helpt roodheid als gevolg van de huidziekte rosacea tegengaan. Dit concentraat pakt roodheid bij de bron aan én het versterkt de reactieve huid, waardoor nieuwe reacties minder hevig zijn.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten