• Home>
  • Lichaam>
  • Achtergrondinformatie : Huiduitslag: welke heb ik en wat te doen?

Achtergrondinformatie

Huiduitslag: welke heb ik en wat te doen?

huiduitslag

De huid is ons grootste orgaan. Noodzakelijk dus om er met de grootste zorg mee om te springen. De juiste verzorgingsproducten zijn daarbij cruciaal. Sommige mensen hebben namelijk een gevoeligere huid dan anderen. Ook de kans op huidirritatie zoals huiduitslag is daardoor groter. Huiduitslag is een verzamelterm voor wanneer de huid bultjes, roodheid of rode vlekken vertoont. Hebben we het over uitslag dan gaat het meestal om symptomen van een aandoening of allergische reactie van de huid. Huiduitslag is geen medische term, maar de achterliggende oorzaak ligt wel vaak bij medische omstandigheden zoals een ziekte, allergie of eczeem. Al kan de huiduitslag ook simpelweg een reactie zijn van de zeer gevoelige huid op irriterende stoffen. Ontdek snel meer.

Wat veroorzaakt huiduitslag?

Huiduitslag is een uiting van huidirritatie. Het komt zowel bij volwassenen als kinderen voor en het kan verschillende oorzaken hebben. Het gebruik van reguliere verzorgingsproducten op een gevoelige huid kan een reactie veroorzaken. Dat komt doordat een gevoelige huid minder tolerant is voor verschillende bestanddelen.

Huiduitslag door reguliere verzorgingsproducten

Het gebruik van reguliere verzorgingsproducten op een gevoelige huid kan een van de oorzaken zijn van je huiduitslag. Waarom? Een gevoelige huid kan minder tolerant zijn voor verschillende bestanddelen. In veel gevallen komt de huiduitslag meer voor in het gezicht omdat hier de meeste verzorgingsproducten worden gebruikt. Plus, je maakt hier vaak gebruik van veel verschillende producten tegelijk.

Huidziekten: van psoriasis tot rosacea

Een ziekte kan ook een van de redenen zijn waarom je ineens huiduitslag hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ziekte zoals psoriasis, rosacea, urticaria. Symptomen van deze ziektes kunnen variëren van een rode huid tot gezwollen rode bultjes. In veel gevallen gaan deze vormen van huiduitslag gepaard met jeuk of pijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook psoriasis kan een akelige jeuk opleveren.

Eczeem: schilferige en jeukende huid

Eczeem komt in vele varianten en het kan op verschillende manieren tot uiting komen. Huiduitslag is wel altijd een van de symptomen van eczeem, maar er zit een verschil in de vorm van huiduitslag. Bij atopisch eczeem wordt de huid schilferig en vertoont deze rode bultjes die jeuk veroorzaken en vocht kunnen afscheiden. Atopisch eczeem kan je ook ontwikkelen tijdens de laatste fase van de zwangerschap. Bij nummulair eczeem ziet de uitslag eruit als muntvormige rode plekken, compleet met bultjes op de huid die veel jeuk kunnen veroorzaken. Hierdoor ben je sneller geneigd dit open te krabben. Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem die vooral veel voorkomt op het gezicht. De symptomen van seborroïsch eczeem zijn voornamelijk jeuk en schilfers op de huid.

Allergie: jeukende rode bultjes

De symptomen van de meeste allergische reacties vinden plaats op de huid en ze kunnen variëren van roodheid, jeukende rode bultjes of zwellingen en ontstekingen. Gelukkig is dit vaak eenvoudig te voorkomen door zo min mogelijk in contact te komen met de allergene stof die de huiduitslag veroorzaakt, zoals bij contact-allergisch eczeem. Eerlijk is eerlijk, in sommige gevallen is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Huiduitslag door bacteriën of virussen

Er zijn een aantal bacteriën of virussen die een huiduitslag veroorzaken. Een aantal van deze oorzaken komen met name voor bij baby’s en jonge kinderen. De meest bekende soorten virusinfecties bij baby’s zijn rodehond, mazelen en waterpokken. De symptomen bestaan uit rode vlekjes, bultjes en jeuk. Elke baby krijgt vroeg of laat waterpokken, gelukkig is dit vrij gemakkelijk te behandelen. Andere virussen, zoals rodehond en de mazelen, komen vrijwel niet meer voor omdat kinderen tegenwoordig worden gevaccineerd. Deze infecties kunnen ook erg bedreigend zijn voor de gezondheid van jouw baby. Daarnaast kunnen bacteriële infecties, zoals meningokokken en roodvonk een huiduitslag veroorzaken. Van roodvonk word je ziek en de verschijnselen gaan vanzelf over. Meningokokken veroorzaken een veel ernstigere infectie. Gelukkig komt dit vrijwel niet meer voor dankzij preventieve vaccinatie.

Huiduitslag door de processierups

Om door te gaan op infecties: helaas lijkt de processierups – die niet alleen in eiken maar ook beuken voorkomt – van blijvende duur en deze kan ook een vervelende huiduitslag veroorzaken. Hier maken we graag speciale melding van, want de huiduitslag door de processierups is niet mals. Denk hier aan kleine, pijnlijke wondjes in de opperhuid, resulterend in roodheid, bultjes en pijn waaronder jeuk. Gelukkig is er wel het een en ander te doen om je tegen processierups-uitslag te wapenen.

Huiduitslag door geneesmiddelen

Er zijn tal van medicijnen die huiduitslag kunnen veroorzaken. Meestal staat dit wel vermeld in de bijsluiter van het medicijn. Maar het kan zomaar zo zijn dat jij gevoelig of zelfs allergisch bent voor bepaalde bestanddelen. Ga in dat geval altijd na bij jouw huisarts of er ook andere geneesmiddelen zijn voor jouw ziekte of aandoening. Het is uiteindelijk natuurlijk de bedoeling dat je gezondheid erop vooruitgaat.

Huiduitslag tijdens zwangerschap

Wanneer je atopisch eczeem tijdens de zwangerschap niet behandelt, kun je last krijgen van zwangerschaps-cholestasis. Dit veroorzaakt hevige jeuk, met rode bultjes en wondjes als gevolg. Daarnaast zijn er twee huidafwijkingen die jeukende bultjes en blaren kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Merk jij tijdens je zwangerschap dat je veel last hebt van jeuk en uitslag? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Wat kun je tegen huiduitslag doen?

Heb jij last van huiduitslag? Een dermatoloog of huisarts kan jou precies vertellen wat je ertegen kunt doen. Ontdek eerst de achterliggende oorzaken en dan kun je de symptomen zoals jeuk en rode bultjes eenvoudiger bestrijden en verminderen. Bovendien sluit je zo direct uit of je gezondheid er inderdaad onder te lijden heeft.

Wat kun je tegen jeuk door huiduitslag doen?

Een storend kenmerk van veel verschillende soorten huiduitslag is jeuk. Juist door die jeuk kun je in een vicieuze cirkel belanden, want zodra je aan de uitslag (of dit nu door eczeem is of, zeg, de processierups) gaat krabben verergert de situatie. Heel fijn hiervoor is de Lipikar Stick AP+ (ook geschikt voor baby’s) die irritatie en jeuk vanaf het eerste gebruik vermindert. Inderdaad, een instant anti-jeuk werking.

Huiduitslag voorkomen en behandelen

Snel handelen wordt aangeraden, maar het liefst wil je huiduitslag natuurlijk volledig voorkomen. Dat krijg je grotendeels voor elkaar met verzorgingsproducten speciaal voor een gevoelige huid. La Roche-Posay heeft producten ontwikkeld die speciaal bedoeld zijn voor behoeftes van de geïrriteerde, intolerante huid en zelfs voor de gevoelige huid van je baby. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van thermaal bronwater. Wij geven je een aantal tips om jeuk en uitslag te verminderen en de huid te versterken.

Crème tegen huiduitslag

Cicaplast Balsem B5 is een geweldig product om irritaties en uitslag op de huid te verzachten en de huid te laten herstellen.

Zalf tegen huiduitslag voor jou en je baby

Met Lipikar Balsem AP+ hebben zowel jij als je baby een oplossing voor de atopische huid. Deze verzachtende huidverzorgingslijn kan helpen om jeuk te verminderen, de huid te voeden en de huidbarrière te versterken.

Crème tegen huiduitslag door psoriasis

Speciaal om de symptomen van psoriasis op de huid te verminderen heeft La Roche-Posay Iso-Urea MD Balsem ontwikkeld.

Crème tegen huiduitslag door rosacea

Om de roodheid als gevolg van de huidziekte rosacea tegen te gaan kun je gebruik maken van Rosaliac AR Intense. Dit concentraat pakt roodheid bij de bron aan en versterkt de reactieve huid, waardoor nieuwe reacties minder heftig zijn.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten