Rosacea: oorzaken en behandeling

Wat is rosacea? Wat zijn de oorzaken en symptomen? En hoe is rosacea te behandelen? Onze experts leggen het u uit.

Rosacea is een ingrijpende huidaandoening, die roodheid en een zeer droge huid in de hand werkt. Veel mensen weten zelfs niet dat ze rosacea hebben. Zij denken dat ze nu eenmaal overmatig blozen terwijl er hier sprake kan zijn van een chronische huidziekte. Vaak heeft dit ook een emotionele uitwerking. In sommige gevallen krijgen rosacea-patiënten zelfs last van hun ogen. Helaas is er nog geen medicijn voor, maar toch kun je het heft wel in eigen handen nemen. Zo kan rosacea je zelfvertrouwen en daarmee levensgeluk in de weg staan. De juiste huidverzorging en een ‘rosacea dieet’ kunnen een wereld van verschil maken. Blijf vooral weg van voeding en drankjes die een ontstekingsreactie kunnen oproepen. In dit artikel lees je alles om om rosacea te herkennen (raadpleeg voor een sluitende diagnose altijd de dermatoloog) en wat je hier allemaal aan kunt doen voor een rustige huid.

Wat is rosacea precies?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke aandoening van voornamelijk de gezichtshuid en kenmerkt zich door opvlammingen en terugvallen. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn roodheid van de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. Rosacea kan echter ook voorkomen op de nek, borst, hoofdhuid en oren. Het lijkt op acne, maar rosacea komt meestal niet voor onder tieners maar juist na het dertigste levensjaar. Hoewel rosacea ook bij mannen voorkomt treft het voornamelijk vrouwen. Mensen met een lichte huid en lichte oogkleur lopen een groter risico om rosacea te ontwikkelen. Rosacea kent vier verschillende typeringen:

 • Vasculaire rosacea, dat zich kenmerkt door blozen of aanhoudende roodhuid. Zichtbare bloedvaten in het gezicht komen ook voor. Dit kan komen door rosacea, maar ook couperose en erythrose.
 • Papulopustuleuze rosacea, dat zich kenmerkt door aanhoudende roodheid met doorzichtige bultjes en puistjes. Algemene roodheid (niet perse veroorzaakt door rosacea) kun je op verschillende manieren tegengaan.
 • Rhinoplyma ofwel phymateuze rosacea, dat zich kenmerkt door huidverdikking van de neus.
 • Rosacea van de ogen, dat zich kenmerkt door droge ogen, tranen, gezwollen en brandende oogleden.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

De symptomen van rosacea kunnen variëren van persoon tot persoon. Ook lang niet alle symptomen van rosacea hoeven zichtbaar te zijn. Let wel, volgens wereldwijde medische experts zijn een van de volgende primaire symptomen altijd zichtbaar. Hiernaast kan het zijn dat een of meer secundaire symptomen zich voordoen. Dit zijn de vier primaire symptomen van rosacea:

 • Blozen: veel mensen met rosacea hebben hun hele leven lang al te maken met hevig blozen zonder duidelijke aanleiding.
 • Hardnekkige roodheid: roodheid die telkens terugkomt en lijkt op verbranding of blozen.
 • Bultjes en puistjes: kleine puistjes en bultjes, zonder dat er sprake is van mee-eters of een prikkelend gevoel zoals bij acne.
 • Zichtbare bloedvaten: bij veel mensen met rosacea worden na verloop van tijd kleine bloedvaten zichtbaar op de huid.

Dit zijn de vijf secundaire symptomen van rosacea:

 • Geïrriteerde ogen: waterige of bloeddoorlopen ogen. Ook zwelling en roodheid van de oogleden kan voorkomen.
 • Brandende of prikkelende sensaties: de huid van het gezicht kan brandend of prikkelend aanvoelen. Jeuk en een strak aanvoelende huid komen ook voor.
 • Droge huid: een ruwe huid waardoor de huid er droger uitziet.
 • Huidverdikking: de huid rondom de neus kan door overtollig weefsel verdikken. Dit komt overigens vaker voor bij mannen.
 • Zwelling van de huid: edema (zwelling van het gezicht) kan samengaan met andere tekenen van rosacea.

Wat veroorzaakt rosacea?

De oorzaak van rosacea is (net zoals een geneesmiddel) niet bekend. Er zijn wel een aantal externe factoren die kunnen bijdragen aan het verergeren van de klachten.

 • Klimaat: doorgaans is rosacea in de winter op zijn ergst en vermindert het in de zomer. Er zijn weliswaar gevallen bekend waarbij rosacea juist erger werd in de zomer.
 • Alcohol: door de inname van alcohol verwijden de oppervlakkige bloedvaten in de huid. Pittig of heet eten kan hetzelfde effect hebben.
 • Geneesmiddelen: vaatverwijdende middelen en bepaalde corticosteroïden bevattende medicijnen kunnen rosacea verergeren. Iets om in de gaten te houden.
 • Overgevoeligheid: irritatie door stoffen die aanwezig zijn in bijvoorbeeld shampoo of zeep hebben een heviger effect bij mensen die last hebben van rosacea. Hierdoor lijkt het alsof de stoffen rosacea als het ware verergeren.
 • Huidveroudering: na het 25e levensjaar wordt de huid automatisch gevoeliger.

Bronnen 1: https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/rosacea.htm 2: Standard classification of rosacea: report of the National Rosacea Society expert committee on the classification and staging of rosacea. 3: Standard Management Options for Rosacea, Part 2: Options According to Subtype 4: Wilkin, J.K. Rosacea (pathophysiology and treatment) . Arch Dermatol