Puistjes rond de mond

Vooral vrouwen, maar ook mannen, kunnen pukkels krijgen rondom de mond en de kaaklijn. Lees meer over de oorzaak en tips om het te voorkomen en verzorgen.

Als rode puistjes rondom de mond klein zijn dan kan het ook wel lijken op uitslag. Maar acne rondom de mond, met ook pukkels op de kaaklijn, kunnen ook in goed zichtbare pukkels resulteren. Vaak zijn deze type pukkels rond de mond het gevolg van hormonen.

Vooral vrouwen krijgen te maken met dit soort onzuiverheden, omdat hun hormonen fluctueren rondom hormonale episodes zoals ovulatie, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Hoewel ook mannen soms pukkeltjes kunnen krijgen bij de kaaklijn.

In dit artikel vertellen we je alles over hormonale acne en wat de beste behandeling is van puistjes op de kin en kaaklijn. Van gezonde voeding tot huidverzorging en een recept via de dermatoloog.

Wat is het verschil tussen acne en incidentele puistjes?

Het verschil is eigenlijk heel simpel: acne is een huidaandoening waar sommige mensen langdurig last van kunnen hebben, het speelt keer op keer op. Puistjes (maar ook andere onzuiverheden zoals mee-eters) zijn een symptoom van acne, maar dat betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk acne hebt.

Soorten acne

Er bestaan verschillende soorten puistjes, maar puistjes rondom de mond en kaaklijn worden meestal veroorzaakt door hormonale acne of acne mechanica. Acne mechanica wordt ook wel sporters acne genoemd, omdat het veel bij atleten voorkomt. De puistjes worden veroorzaakt door overmatige hitte, druk of wrijving tegen de huid. Als mannen last krijgen van pukkels bij de kaaklijn dan kan dit komen door het scheren. Om dit te helpen tegengaan, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een scheerschuim dat de huid verzacht en verkoelt en dat ingegroeide haartjes helpt tegengaan.

Hormonale acne

Op bepaalde momenten in het leven zoals in de tienerjaren, tijdens de overgang of onder invloed van een medische aandoening kunnen schommelingen in het hormoon testosteron ontstaan. Dit kan leiden tot hormonale acne - een belangrijke oorzaak van puistjes rond de mond.

Acne op kin en kaaklijn

Tienerjongens krijgen tijdens groeispurten vaak acne langs de kaaklijn. Meisjes en vrouwen kunnen een uitbraak van pukkeltjes krijgen als hormonen tijdens hun menstruatiecyclus opspelen en dalen. In vergelijking met typische puistjes in de T-zone, zijn pukkels hier waarschijnlijk dieper, groter en meer ontstoken.

In het verleden hebben huisartsen weleens een anticonceptiepil aangeraden om acne onder controle te krijgen, maar dit is lang niet voor iedereen raadzaam. Al kunnen sommige soorten hormonale anticonceptie puistjes verergeren, dus overleg altijd met jouw huisarts of dermatoloog of dit op zijn plaats is.

Hiernaast kunnen plaatselijke behandelingen die zwavel bevatten de ontsteking van diepe acne helpen verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in formules verkrijgbaar bij de drogist en receptvarianten.

Verder zijn er retinoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van hormonale acne.

Acne en voeding

De link tussen acne en voeding verschilt van persoon tot persoon. Daarom is het verstandig om naar je individuele situatie te kijken. Krijg je een pukkeltje als je vaak zuivel, suiker of gefrituurde voedselwaren eet? Zo ja, dan kan deze voeding mogelijkerwijs een ‘trigger’ voor je zijn. Bij een dermatoloog en/of diëtist kun je een test op voedselallergieën laten doen.

Crème tegen acne

De meest voorkomende voorgeschreven medicijnen voor acne zijn: retinoïden en retinoïde-achtige geneesmiddelen voor matige acne, antibiotica die werken door overtollige huidbacteriën te doden en roodheid en ontsteking te verminderen en tot slot azelaïnezuur en salicylzuur plus Dapsone. Azelaïnezuur en salicylzuur in lagere concentraties kun je ook terugvinden in huidverzorging voor een gemengde of vette huid.

Puisten uitknijpen

Als je een pukkeltje uitknijpt, kunnen er meer bacteriën vrijkomen waardoor je ook elders op je gezicht pukkels kunt krijgen. Hiernaast kan de druk die je uitoefent op de huid door te knijpen in een puistje resulteren in huidschade. Van blijvende littekens tot restlittekentjes, waaronder rode verkleuringen die na een pukkel achterblijven. Het kan ook langer duren voordat je puistje helemaal is genezen.

Tips bij puistjes

Het allerbelangrijkste bij puistjes is dat je de huid goed reinigt. Een goede huidverzorgingsroutine helpt bij het verwijderen van vuil, overtollige talg en make-up, en het kan blokkades in de poriën helpen verminderen. Maar reinigen met eenvoudige zeep en water is niet genoeg om onzuiverheden op te ruimen. Reinig tweemaal daags met een producten geschikt voor een acne-gevoelige huid zoals die van Effaclar. Let er hiernaast ook op dat het kussen waarop je slaapt en je mondmasker goed schoon is. Je mobiele telefoon kan vuil, bacteriën, zweet en talg van zowel het gezicht als de handen verzamelen. Dit kan resulteren in pukkeltjes rond de mond – vooral als je het scherm vaak tegen je gezicht houdt.

Veelgestelde vragen over acne

Een aantal veelgestelde vragen over acne beantwoord:

Moet je stoppen met make-up als je puistjes hebt?

Je hoeft niet meteen te stoppen met make-up als je een puistje rond de kaaklijn ziet. Kies weliswaar voor make-up voor een acne-gevoelige huid die niet-comedogeen is. Dit zal je poriën niet verstoppen. Bovendien kun je hiermee mooi je pukkeltjes camoufleren. Reinig je huid wel goed voor het slapengaan.

 

Helpt de zon tegen pukkeltjes?

Het tegenovergestelde. UV-stralen van de zon drogen de huid uit. Je lichaam reageert door meer talg te produceren, wat kan leiden tot puistjes. Zorg er dus voor dat je de huid goed beschermt tegen UV-straling met bijvoorbeeld Anthelios zonbescherming. Je kunt ook kiezen voor een dagcrème met SPF die de poriën niet verstopt en geschikt is voor een acne-gevoelige huid.

 

Heb ik puistjes omdat ik niet hygiënisch of schoon ben?

Nee, zo eenvoudig ligt het niet. Er spelen veel factoren een rol als het gaat om de oorzaak van puistjes, van genetica tot hormonen en stress. Was een huid gevoelig voor puistjes liefst twee keer per dag met een product dat een ingrediënt zoals salicylzuur bevat zoals Effaclars zuiverende peeling en gebruik een crème zoals Effaclar AI om de puistjes aan te stippen en te verminderen.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

EFFACLAR is een compleet assortiment zeer efficiënte oplossingen tegen onvolkomenheden en richt zich op alle fasen van de levenscyclus van onvolkomenheden, zonder dat de tolerantie in gevaar komt.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

CHOCOLADE IS SLECHT
VOOR HUID DIE GEVOELIG IS VOOR ACNE.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Er is geen betrouwbaar bewijs dat chocolade een effect heeft op acne. Iedereen is echter anders, zodat het kan zijn dat chocolade bij sommige mensen acne veroorzaakt. Pure chocolade zit overigens vol antioxidanten die uitstekend zijn voor de huid!
Leer Meer
True-or-false-visual-2

VETTIGE VOEDING
MAAKT JE HUID VETTIG

ONWAAR TRUE-ANSWER

Je hoort vaak dat vet op je bord leidt tot meer vet in je poriën. Er is echter geen direct verband tussen de twee. Wel is het zo dat een dieet dat rijk is aan onverzadigd vet, micro-ontstekingen kan veroorzaken in alle organen van het lichaam, waaronder de huid.  Kortom, van broodjes kroket zul je geen acne krijgen, maar matiging is altijd de beste oplossing voor je gezondheid.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

SUIKER KAN
ACNE ERGER MAKEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Uit recent onderzoek blijkt dat acne kan verergeren door voeding met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt)  We weten dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar om je huid gezond te houden moet je je ver houden van zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. In plaats daarvan doe je er veel beter aan vezelrijke voeding te nuttigen zoals volle granen en peulvruchten.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN PUIST UITKNIJPEN HEEFT
GEEN NUT.

WAAR TRUE-ANSWER

Ook al lijkt het een snelle oplossing, het uitknijpen van een puistje maakt het voor je acne-gevoelige huid alleen maar erger. Dat is omdat je dan het geïnfecteerde haarzakje kunt beschadigen waardoor de ontsteking erger wordt. Met je vingernagels kun je zelfs een nieuwe infectie veroorzaken. Puistjes uitknijpen doet alleen maar pijn en kun je beter nalaten!
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.