3 vragen aan een expert

Jeugdpuistjes onderzocht

jeugdpuistjes symptomen oorzaak en behandeling

Jeugdpuistjes zijn een vorm van acné. Jeugdpuistjes duiken op in de puberteit, bij nagenoeg 80% van de tieners. De huid van het gezicht en vaak ook de rug wordt vet waardoor de poriën verstopt raken. Dit gaat gepaard met opstoten van rode (papels) en witte puistjes (pustels). Hoe komt men er vanaf? Het antwoord van een dermatoloog.

Wat zijn de kenmerken van jeugdpuistjes bij de adolescenten die je op consultatie krijgt?

Niet alle adolescenten hebben dezelfde vorm van jeugdpuistjes.

Soms gaat het om enkele (tijdelijke) puistjes, maar soms ook om talloze, grote en goed zichtbare puisten. Dit heeft een invloed op hun gemoedstoestand, vooral ook omdat jeugdpuistjes die niet wordt behandeld, vele jaren kan aanhouden. Onze jonge patiënten "mishandelen" hun puistjes vaak, wat littekens kan veroorzaken. De intensiteit verschilt afhankelijk naargelang van de periode van het jaar. In de herfst heeft men vaak meer last van jeugdpuistjes.

Welke behandelingen stel je voor bij jeugdpuistjes?

Ik leg mijn patiënten uit wat juigdpuistjes precies zijn, zodat ze het doel van de behandelingen beter begrijpen,

en ik druk hen op het hart dat een regelmatige opvolging noodzakelijk is. Ik schrijf lokale behandelingen voor om de vorming van zwarte puntjes tegen te gaan (retinoïden) en bepaalde bacteriën aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor ontstekingspuistjes (benzoylperoxide). Vaak is ook een orale behandeling (antibiotica) nodig voor een beter resultaat. Bij zeer intense en hardnekkige vormen van jeugdpuistjes stel ik een behandeling met Isotretinoïne voor.

Zijn er behandelingen voor jeugdpuistjes die je uitvoert in jouw praktijk?

Er kan sprake zijn van zogenaamde "retentionele acne" :

hierbij zijn de poriën van de talgklieren verstopt door talloze comedonen (zwarte puntjes) en microkysten. In dat geval is het noodzakelijkde huid dermatologisch te reinigen. Ik maak daartoe een kleine sneetje (pijnloos) aan het huidoppervlak om vervolgens de zwarte puntjes en microkysten te evacueren. Dit maakt de behandeling nog doeltreffender.

Maar, wat is acne?

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen