Gebruikerservaringen

Advies dermatoloog: beste acne behandeling

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_testimonies_default.jpg

Laure (14) vertelt over haar ervaringen met acne, en hoe de dermatoloog haar heeft weten te helpen. Lees het hier en krijg goede anti-puistjes tips mee.

Heel veel jonge meiden krijgen last van acne. Zo ook Laure van veertien jaar, die met La Roche-Posay graag haar verhaal deelt. De tiener had last van overmatige jeugdpuistjes, een vorm van acne die ook wel acne vulgaris wordt genoemd. Met behulp van haar dermatoloog is ze er weliswaar in geslaagd weer een zuivere huid te krijgen en haar acneprobleem onder controle te houden. Haar moeder Chantal vertelt hoe zij met het juiste behandelplan acne hebben kunnen bestrijden.


‘Ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen hebben tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar acne’

Op welke leeftijd bestaan puistjes in de puberteit?

De acne bij Chantals dochter begon in de volle puberteit: op veertienjarige leeftijd. Dit is heel gebruikelijk, want vrijwel iedereen krijgt een milde of hevige vorm van acne in de puberteit. Dit heeft ook te maken met hormonen. Spelen hormonen op latere leeftijd weer op? Bijvoorbeeld door menstruatie of de overgang, dan spreken we eveneens van hormonale acne. Ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen hebben tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar acne. In het geval van meisjes komen puistjes, mee-eters en een verhoogde talgproductie met name voor tussen het 14e en 18e levensjaar, bij jongens tussen het 16e en het 19e jaar. Opvallend, inderdaad: meisjes krijgen iets eerder te maken met hormonale acne dan jongens. Het goede nieuws: meestal verdwijnt dit type acne voor de leeftijd van 25 jaar.

Wat is de beste acne behandeling?

Dat verschilt van persoon tot persoon.Er zijn tal van disciplines en vakmensen (van dermatoloog tot schoonheidsspecialist) die zich bezighouden met de behandeling van acne. Soms wordt benzoylperoxide voorgeschreven en vaak kunnen een paar simpele lifestyle-aanpassingen (voldoende je handen wassen, van pukkeltjes afblijven, de juiste verzorging) al veel verschil maken.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die optreedt zodra talgklieren en haarzakjes verstopt raken met olie, ofwel talg, en dode huidcellen. Symptomen zijn puistjes, mee-eters en een vette glans. Acne komt vooral voor op het gezicht, de borst, bovenkant van de rug en schouders. Puistjes op de rug komen ook veel bij volwassenen voor. Dit wordt ook wel ‘bacne’ (back acne) genoemd. Acne is een goedaardige aandoening van de huid, hoewel het iemands leven kan verstoren. Zo blijkt uit onderzoek dat acne bij veel pubers en jongvolwassenen emotionele en psychosociale problemen kan geven. Schaamte, angstgevoelens, maar ook een minderwaardigheidscomplex en zelfs depressieve gevoelens. Dat was overigens tot op bepaalde hoogte ook het geval bij Laure, die een flinke deuk in haar zelfvertrouwen had gekregen door haar acne. ‘Ik geniet ervan om haar weer te zien lachen en 's morgens voor de spiegel te zien staan om zich mooi te maken!’ aldus Chantal achteraf.

‘Acnepatiënt Laure had een flinke deuk in haar zelfvertrouwen gekregen door haar huidaandoening’

Symptomen: hoe weet je of je acne hebt?

Het voorbeeld van Laure geeft een heldere kenschets hoe acne in de meeste gevallen fysiek tot uiting komt tijdens de puberteit. Chantal, Laure’s moeder, vertelt: ‘In het begin had ze alleen maar wat kleine puistjes en lichte onzuiverheden in haar gezicht, maar al snel begon het probleem te verergeren. De zwarte puntjes en rode puistjes begonnen ook op haar rug en decolleté te verschijnen. Tijdens de zomervakantie verdwenen de puistjes opeens. Ze was in de wolken! Jammer genoeg stak het probleem enkele weken na het begin van het schooljaar opnieuw de kop op.’ Een lijst van symptomen bij acne:

  • Pukkeltjes: gesloten, verstopte poriën
  • Mee-eters: open, verstopte poriën
  • Papulen: kleine en rode, kwetsbare bultjes
  • Pustels: papulen met pus (een wit kopje) aan het oppervlak
  • Nodulen: grote, stevige, pijnlijke bobbeltjes onder het oppervlak van de huid
  • Cystische acne-laesies: met pus gevulde bultjes onder het huidoppervlak

Acne behandeling: wat kan een tiener doen om acne te bestrijden?

Om een oplossing te vinden voor Laure’s acne besloot haar moeder een afspraak te maken bij de dermatoloog. Slimme zet, want acne kan zich bij elke tiener net weer anders manifesteren. Chantal: ‘De dermatoloog heeft ons een aantal slimme tips gegeven waardoor haar acne snel opklaarde.’ Het advies:

Acne bestrijden met SPF

Je pukkeltjes niet blootstellen aan zonlicht om ze uit te drogen, want helaas, op termijn werkt dit juist nog meer acne in de hand. Laure is daarom helemaal gestopt met haar puistjes te laten uitdrogen door de zon. Een bekende beautymythe. Smeer je acne-gevoelige huid juist elke dag in met een crème met SPF, die tegelijkertijd matterend en kalmerend werkt.

‘Hardnekkige beautymythe: blootstelling aan zonlicht werkt op termijn juist meer puistjes en dus acne in de hand’

Anti-puistjes met de juiste verzorging voor een onzuivere huid

De dermatoloog heeft Laure ook geleerd hoe zij haar huid het beste kan verzorgen van dag tot dag. Reinigingsproducten, een speciale crème voor de vette huid, en hiernaast niet-comedogene make-up (verstopt poriën niet): ze kreeg een compleet nieuwe routine aangeleerd. Hij heeft haar ook een verzorgingsproduct voorgeschreven om aan te brengen op de huidzones met acne. ‘Dankzij al die maatregelen is de acne bij mijn dochter maand na maand afgenomen. En na een jaar waren de puistjes helemaal verdwenen. We hebben eindelijk af kunnen rekenen met haar inflammatoire acne,’ aldus Laure’s moeder Chantal.

Puistjes behandelen en niet uitknijpen

In plaats van een zee aan kleine onzuiverheden kan er bij acne soms uit het niets een rode, pijnlijke pukkel opduiken. Het is dan zaak om niet aan het pukkeltje te zitten of te gaan knijpen, want voor je het weet loop je kans op acne-littekens. Dit wil je natuurlijk vermijden. Bovendien kunnen bacteriën hierdoor juist verspreiden, waardoor je ook elders op je gezicht verschillende onzuiverheden krijgt. Liever behandel je de puistjes door deze aan te stippen met bijvoorbeeld Effaclar A.I.

Wordt een acne behandeling bij de dermatoloog vergoed?

Het verschilt per verzekering in hoeverre een behandeling tegen acne bij de dermatoloog wordt vergoed. Wel dien je hiervoor te worden doorverwezen door de huisarts, die de ernst van de zaak vaak goed kan inschatten. Huidaandoening acne kan door een huidtherapeut behandeld worden; de huid helpen opschonen, verzorgingsadvies bieden en eventueel acne-littekens te verwijderen. In sommige gevallen valt een acne behandeling onder medisch specialistische zorg. Het wordt dan vergoed uit de Basisverzekering. Anders kan het onder het eigen risico vallen. Bel vooral je verzekering voor aanvullende informatie.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen