Achtergrondinformatie

Heb ik zo’n rode huid door rosacea? De oorzaak en oplossingen

rosacea symptomen oorzaken en behandeling

Rosacea is een ingrijpende huidaandoening, die roodheid en een zeer droge huid in de hand werkt. Veel mensen weten zelfs niet dat ze rosacea hebben. Zij denken dat ze nu eenmaal overmatig blozen terwijl er hier sprake kan zijn van een chronische huidziekte. Vaak heeft dit ook een emotionele uitwerking. In sommige gevallen krijgen rosacea-patiënten zelfs last van hun ogen. Helaas is er nog geen medicijn voor, maar toch kun je het heft wel in eigen handen nemen. Zo kan rosacea je zelfvertrouwen en daarmee levensgeluk in de weg staan. De juiste huidverzorging en een ‘rosacea dieet’ kunnen een wereld van verschil maken. Blijf vooral weg van voeding en drankjes die een ontstekingsreactie kunnen oproepen. In dit artikel lees je alles om om rosacea te herkennen (raadpleeg voor een sluitende diagnose altijd de dermatoloog) en wat je hier allemaal aan kunt doen voor een rustige huid.  

In dit artikel:

‘Rosacea kan op acne lijken, al komt het meestal niet voor onder tieners maar juist na het dertigste levensjaar'

Wat is rosacea precies?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke aandoening van voornamelijk de gezichtshuid en kenmerkt zich door opvlammingen en terugvallen. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn roodheid van de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. Rosacea kan echter ook voorkomen op de nek, borst, hoofdhuid en oren. Het lijkt op acne, maar rosacea komt meestal niet voor onder tieners maar juist na het dertigste levensjaar. Hoewel rosacea ook bij mannen voorkomt treft het voornamelijk vrouwen. Mensen met een lichte huid en lichte oogkleur lopen een groter risico om rosacea te ontwikkelen.

Rosacea kent vier verschillende typeringen:

 • Vasculaire rosacea, dat zich kenmerkt door blozen of aanhoudende roodhuid. Zichtbare bloedvaten in het gezicht komen ook voor. Dit kan komen door rosacea, maar ook couperose en erythrose.
 • Papulopustuleuze rosacea, dat zich kenmerkt door aanhoudende roodheid met doorzichtige bultjes en puistjes. Algemene roodheid (niet perse veroorzaakt door rosacea) kun je op verschillende manieren tegengaan.
 • Rhinoplyma ofwel phymateuze rosacea, dat zich kenmerkt door huidverdikking van de neus.
 • Rosacea van de ogen, dat zich kenmerkt door droge ogen, tranen, gezwollen en brandende oogleden.

‘Veel mensen met rosacea hebben hun hele leven lang al te maken met hevig blozen zonder duidelijke aanleiding’

Wat zijn de symptomen van rosacea?

De symptomen van rosacea kunnen variëren van persoon tot persoon. Ook lang niet alle symptomen van rosacea hoeven zichtbaar te zijn. Let wel, volgens wereldwijde medische experts zijn een van de volgende primaire symptomen altijd zichtbaar. Hiernaast kan het zijn dat een of meer secundaire symptomen zich voordoen.

Dit zijn de vier primaire symptomen van rosacea:

 • Blozen: veel mensen met rosacea hebben hun hele leven lang al te maken met hevig blozen zonder duidelijke aanleiding.
 • Hardnekkige roodheid: roodheid die telkens terugkomt en lijkt op verbranding of blozen.
 • Bultjes en puistjes: kleine puistjes en bultjes, zonder dat er sprake is van mee-eters of een prikkelend gevoel zoals bij acne.
 • Zichtbare bloedvaten: bij veel mensen met rosacea worden na verloop van tijd kleine bloedvaten zichtbaar op de huid.
Dit zijn de vijf secundaire symptomen van rosacea:
 • Geïrriteerde ogen: waterige of bloeddoorlopen ogen. Ook zwelling en roodheid van de oogleden kan voorkomen.
 • Brandende of prikkelende sensaties: de huid van het gezicht kan brandend of prikkelend aanvoelen. Jeuk en een strak aanvoelende huid komen ook voor.
 • Droge huid: een ruwe huid waardoor de huid er droger uitziet.
 • Huidverdikking: de huid rondom de neus kan door overtollig weefsel verdikken. Dit komt overigens vaker voor bij mannen.
 • Zwelling van de huid: edema (zwelling van het gezicht) kan samengaan met andere tekenen van rosacea.

‘Na het 25e levensjaar wordt de huid automatisch gevoeliger’

Wat veroorzaakt rosacea?

De oorzaak van rosacea is (net zoals een geneesmiddel) niet bekend. Er zijn wel een aantal externe factoren die kunnen bijdragen aan het verergeren van de klachten. 

 • Klimaat: doorgaans is rosacea in de winter op zijn ergst en vermindert het in de zomer. Er zijn weliswaar gevallen bekend waarbij rosacea juist erger werd in de zomer.
 • Alcohol: door de inname van alcohol verwijden de oppervlakkige bloedvaten in de huid. Pittig of heet eten kan hetzelfde effect hebben.
 • Geneesmiddelen: vaatverwijdende middelen en bepaalde corticosteroïden bevattende medicijnen kunnen rosacea verergeren. Iets om in de gaten te houden.
 • Overgevoeligheid: irritatie door stoffen die aanwezig zijn in bijvoorbeeld shampoo of zeep hebben een heviger effect bij mensen die last hebben van rosacea. Hierdoor lijkt het alsof de stoffen rosacea als het ware verergeren.
 • Huidveroudering: na het 25e levensjaar wordt de huid automatisch gevoeliger.

‘Bij laserbehandelingen tegen rosacea worden felle lichtimpulsen ingezet om zichtbare bloedvaten te verwijderen’

Wat is de beste rosacea behandeling?

Rosacea is meestal goed te behandelen, maar niet volledig te genezen. Voor advies kan je naar je huisarts of dermatoloog gaan. Niet elke rosacea-patiënt heeft dezelfde symptomen en dus bestaat er ook geen universele behandeling. Hieronder lichten we een aantal mogelijkheden toe.

Welke medicatie helpt bij rosacea?

Verschillende orale of lokale medicijnen kunnen worden voorgeschreven om puistjes en bultjes of juist roodheid als gevolg van rosacea te verminderen. Meestal wordt er een combinatie van de twee voorgeschreven om rosacea onder controle te krijgen, gevolgd door enkel lokale medicatie voor langdurige onderdrukking.

Welke laserbehandelingen bestaan er voor rosacea?

Behandeling met lasers tegen rosacea is ook mogelijk, waarbij felle lichtimpulsen worden ingezet om zichtbare bloedvaten te verwijderen. Hierdoor zal vooral het aangezicht van de neus verbeteren. Neem hiervoor contact op met je dermatoloog.

‘Vermijd het liefst hitte van hete drankjes, cafeïne, alcohol en pittige gerechten om uitbraken van rosacea te voorkomen’

Welke huidverzorging is het beste bij rosacea?

Door de huid met rosacea goed te verzorgen kunnen symptomen flink afnemen. Vooral zachte reinigingsmiddelen, waarbij afspoelen met kraanwater niet nodig is, zijn bij uitstek geschikt voor een rosacea-huid. De Rosaliac make-up verwijderende micellaire gel van La Roche-Posay is bijvoorbeeld ideaal. Gebruik liever geen producten met alcohol, menthol, pepermunt of andere stoffen die kunnen irriteren. Breng 's morgens en 's avonds een verzorging aan op je huid om roodheden te voorkomen en te corrigeren, zoals Rosaliac AR Intense. Hiernaast kun je rosacea ook corrigeren met passende make-up. Zo heeft de Rosaliac CC Crème van La Roche-Posay een onmiddellijk dekkende en duurzaam camouflerende werking op de roodheden van een gevoelige huid. Alle typen roodheden, onafhankelijk van de oorsprong, frequentie en intensiteit, worden daarmee aangepakt. 

Wat is het beste dieet voor rosacea?

Er zijn een paar eettips die je rosacea enorm kunnen verbeteren. Onderzoek gepubliceerd op AAD (American Academy of Dermatology) toont aan dat de hitte van hete drankjes een uitbraak van rosacea kan veroorzaken. Drink daarom liever ijsthee dan hete thee en blijf ook weg van cafeïne uit bijvoorbeeld koffie. Laat je hete drankje desnoods wat afkoelen voordat je het opdrinkt. Naast het drinken van alcohol wordt ook pittig eten niet geadviseerd. Doe het dus rustig aan met hevig gekruide gerechten. Wil je toch eens een alcoholisch drankje nemen? Kies dan liever voor witte in plaats van voor rode wijn. Of voeg prikwater of limonade toe aan een alcoholische versnapering. Het kan ook helpen om via je huisarts of een deskundig orthomoleculair voedingsdeskundige een voedseltest te doen. Wie weet kom je erachter dat je niet tegen een bepaald voedseltype kunt. Pas je voedingspatroon hierop aan en je huid zal beslist meer gaan stralen, met mogelijk minder kans op zichtbare rosacea.

Bronnen
1: https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/rosacea.htm 
2: Standard classification of rosacea: report of the National Rosacea Society expert committee on the classification and staging of rosacea. 
3: Standard Management Options for Rosacea, Part 2: Options According to Subtype 
4: Wilkin, J.K. Rosacea (pathophysiology and treatment) .
Arch Dermatol

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen