Achtergrondinformatie

Rosacea

rosacea symptomen oorzaken en behandeling

Rosacea is een huidaandoening die uw levensgeluk in de weg kan staan. Maar wat is rosacea? Wat zijn de oorzaken en symptomen? En hoe is rosacea te behandelen? Onze experts leggen het u uit.

Wat is het?

Wat is Rosacea precies?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke aandoening van voornamelijk de gezichtshuid en kenmerkt zich door opvlammingen en terugvallen. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn roodheid van de wangen, de neus,de kin en het voorhoofd. Rosacea kan echter ook voorkomen op de nek, borst, hoofdhuid en oren. Het lijkt op acne, maar rosacea komt meestal niet voor in de jeugdjaren, voornamelijk na het 30e levensjaar1. Hoewel rosacea ook bij mannen voorkomt treft het voornamelijk vrouwen. Mensen met een lichte huid en lichte oogkleur hebben een groter risico om rosacea te ontwikkelen.

Rosacea kent vier verschillende typeringen.

 • Vasculaire rosacea, dat zich kenmerkt door blozen of aanhoudende roodhuid. Zichtbare bloedvaten in het gezicht komen ook voor.
 • Papulopustuleuze rosacea, dat zich kenmerkt door aanhoudende roodheid met doorzichtige bultjes en puistjes
 • Rhinoplyma / phymateuze rosacea, dat zich kenmerkt door huidverdikking van de neus.
 • Rosacea van de ogen, dat zich kenmerkt door droge ogen, tranen, gezwollen en brandende oogleden.

Symptomen rosacea

Wat zijn de symptomen van rosacea?

De symptomen van rosacea kunnen varieren van persoon tot persoon. Ook lang niet alle symptomen van rosacea hoeven zichtbaar te zijn. Echter, volgens wereldwijde medische experts zijn 1 van de volgende primaire symptomen altijd zichtbaar en kan het zijn dat een of meer secundaire symptomen zich voordoen.

Primaire symptomen

 • Blozen: Veel mensen met rosacea hebben een geschiedenis waarin blozen zonder aanleiding veel voorkwam.
 • Hardnekkige roodheid: roodheid die telkens terugkomt en lijkt op verbranding of blozen
 • Bultjes en puistjes: kleine puistjes en bultes, zonder dat er sprake is van mee-eters of een prikkelend gevoel
 • Zichtbare bloedvaten: bij veel mensen met rosacea worden na verloop van tijd kleine bloedvaten zichtbaar op de huid
Secundaire symptomen
 • Geirriteerde ogen: waterige of bloeddoorlopen ogen. Ook zwelling en roodheid van de oogleden kan voorkomen
 • Brandend of prikkelend gevoel van de huid: brandende of prikkelende gezichtshuid. Jeuk en strak aanvoelende huid kan ook voorkomen
 • Droge huid: een ruwe huid waardoor de huid er droog kan uitzien
 • Huidverdikking: de huid rondom de neus kan door overtollig weefsel verdikken. Dit komt vaker voor bij mannen.
 • Zwelling van de huid: edema, zoals zwelling van het gezicht heet kan samengaan met andere tekenen van rosacea

Oorzaken rosacea

Wat veroorzaakt rosacea?

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er zijn wel een aantal externe factoren die kunnen bijdragen aan het verergeren van de klachten.

 • Klimaat. In de winter is rosacea vaak het ergst en treedt een verbetering op in de zomer. Er zijn ook gevallen bekend waarbij rosacea juist erger werd in de zomer.
 • Alcohol: door de inname van alcohol verwijden de oppervlakkige bloedvaten zich in de huid. Pittig of heet eten kan hetzelfde effect hebben.
 • Geneesmiddelen: vaatverwijdende middelen en corticosteroid bevattende preparaten kunnen rosacea verergeren.
 • Overgevoeligheid: irritatie door stoffen die aanwezig zijn in shampoo, zeep e.d hebben een heviger effect bij mensen die last hebben van rosacea. Hierdoor lijkt het alsof de stoffen rosacea als het ware verergeren
 • Huidveroudering: na 25 jaar wordt de huid automatisch gevoeliger.

Behandeling rosacea

Hoe kun je rosacea behandelen?

Rosacea is meestal goed te behandelen, maar niet volledig te genezen. Omdat niet iedereen dezelfde symptomen heeft is er ook geen universele behandeling. Wel kunnen we een aantal van de mogelijkheden toelichten. 

 • Medicatie: verschillende orale of lokale medicijnen kunnen worden voorgeschreven om puistjes en bultjes als gevolg van rosacea te verminderen. Lokale medicatie tegen roodheid in het gezicht is ook mogelijk. Een combinatie van orale en lokale medicatie wordt meestal voorgeschreven om rosacea onder controle te krijgen, gevolgd door enkel lokale medicatie voor langdurige onderdrukking 3.
 • Laserbehandeling: behandeling met lasers is ook mogelijk, waarbij felle lichtimpulsen gebruikt worden om de zichtbare bloedvaten te verwijderen. Hierdoor zal het aangezicht van de neus verbeteren. 4 Neem hiervoor contact op met uw dermatoloog
 • Huidverzorging: Door de huid met rosacea goed te verzorgen nemen de symptomen van rosacea af. Let daarbij wel op dat er gebruik gemaakt wordt van zachte reinigingsmiddelen, waarbij afspoelen niet meer nodig is. De Rosaliac make-up verwijderende micellaire Gel van La Roche-Posay is hier ideaal geschikt voor. Gebruik liever geen producten met alcohol, menthol, pepermunt of andere stoffen die kunnen irriteren. Breng 's morgens en 's avonds een verzorging aan op je huid om roodheden te voorkomen en te corrigeren, zoals de Rosaliac AR Intense van La Roche-Posay. Daarnaast is rosacea ook te corrigeren met passende make-up;de Rosaliac CC Crème van La Roche-Posay heeft een onmiddellijk dekkende en duurzaam corrigerende werking op de roodheden van de gevoelige huid. Zorgt dus voor een complete correctie voor alle types roodheden, onafhankelijk van de oorsprong, frequentie en intensiteit.
 • Pas je levensstijl aan: het drinken van alcohol, eten van pittig eten, hitte en koude hebben allemaal een negatief op de huid. Om rosacea te verminderen kunt u dit daarom het beste vermijden.

BRONNEN

1: https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/rosacea.htm
2: Standard classification of rosacea: report of the National Rosacea Society expert committee on the classification and staging of rosacea.
3: Standard Management Options for Rosacea, Part 2: Options According to Subtype
4: Wilkin, J.K. Rosacea (pathophysiology and treatment) . Arch Dermatol

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen