Achtergrondinformatie

Tips om met huidaandoening Psoriasis om te gaan

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Het lijkt moeilijk leven met psoriasis, maar je kunt heel veel doen om het te verlichten. Vind hier 10 goede tips en antwoord op veelgestelde vragen.

Psoriasis kan een grote invloed hebben op een mensenleven. Dat is een understatement. Of je nu continu wordt geattendeerd op de zichtbare symptomen van psoriasis (variërend van rode, acne-achtige plekjes in het gezicht tot grotere vlekken die op pigment lijken op het lichaam) of de fysieke irritatie die je continu in de greep houdt. Psoriasis kan overal in het spectrum vallen van mild tot ernstig, en het is belangrijk om mogelijke oorzaken en behandelingen te bekijken. Naast een medische behandeling van psoriasis zijn er ook dagelijkse gewoonten die je enorm kunnen helpen om psoriasis te verlichten. Neem de volgende handige tips door om je psoriasis te helpen verlichten.

Stappenplan om psoriasis te verlichten

Bij de behandeling van psoriasis denk je misschien al snel aan crèmes, maar je kunt zelf eigenlijk heel veel doen om de levenskwaliteit van je huid te verbeteren.

Tip 1: Zorg dat je psoriasishuid goed gehydrateerd blijft

Een psoriasishuid moet heel goed worden gehydrateerd. Dep de huid na het baden of douchen altijd zachtjes droog met een handdoek (irriteer de huid niet door te wrijven). Smeer het lichaam vervolgens volledig in met een hydraterende melk, geschikt voor psoriasis. Om het lichaam ook van binnenuit te hydrateren is het belangrijk dat je per dag minstens 2 liter water drinkt. Zo voorkomt je dat de huid onnodig droog wordt.

Tip 2: Vermijd stress om opvlamming tegen te gaan

Stress is zowel een veroorzaker voor het opvlammen van de ziekte als een gevolg ervan. Stress onder controle houden kan de levenskwaliteit verhogen. Activiteiten zoals yoga, relaxatietherapie en massage zijn zeker het proberen waard.

Tip 3: Probeer niet te krabben om de jeuk te verminderen

Psoriasis jeukt, maar krabben irriteert de huid. Het gevolg: nog meer zin om te krabben. Hydraterende producten en thermale sprays kunnen jeuk verminderen. Verder is de neiging om te krabben ook van psychologische aard. Er is van alles wat je kunt doen om de neiging tot krabben tegen jeuk te verlichten.

Tip 4: Neem een bad om psoriasis plaques te verwijderen

Dagelijks een bad nemen helpt psoriasis plaques afnemen door de natuurlijke huidschilfering te bevorderen. Gebruik wel een milde zeep en vermijd te heet water.

Tip 5: Stop met roken om psoriasis te verminderen

Is roken een veroorzakende factor of een reactie op de stress die psoriasis veroorzaakt? Onderzoekers hebben vastgesteld dat veel mensen die last hebben van psoriasis roken. Als je weet dat tabak een uitbraak van psoriasis kan veroorzaken of verergeren is stoppen met roken eigenlijk de enige keuze, ook al valt het zwaar.

Tip 6: Geniet van de zon (met mate) om de psoriasishuid te genezen

Zon kan helpen om psoriasis te verlichten. De zon kan namelijk de plaques helpen genezen. Zorg er weliswaar alsnog voor dat jij je gevoelige huid om de twee uur goed insmeert met een goede zonnebrandcrème, want een verbrande huid kan weer het tegenovergestelde effect hebben bij psoriasis.

Tip 7: Bescherm jezelf tegen de kou om uitdroging te voorkomen

De huid krijgt het in de winter zwaar te verduren. Enerzijds door het uitdrogende effect van kou, anderzijds ook door irritatie van bijvoorbeeld prikkende stoffen. Draag daarom altijd een T-shirt onder een trui. Aanrader: handschoenen die met zijde zijn gevoerd voor als je last hebt van psoriasis. Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is, want de koude lucht kan de huid sneller doen uitdrogen.

Tip 8: Doe aan sport om te ontspannen

Sporten heeft een positieve impact op hoe wij in ons vel zitten. Het versterkt je immuunsysteem en met sporten is het mogelijk je gewicht onder controle te houden. Ten slotte is regelmatige lichaamsbeweging een uitstekende manier om stoom af te blazen, jouw grenzen te verleggen en je hoofd leeg te maken zodat je rustiger wordt. Let wel op dat de huid niet geïrriteerd raakt door wrijving.

Tip 9: Probeer verschillende behandelingen voor jouw psoriasis

Het vinden van een geschikte behandeling voor psoriasis neemt soms wat tijd in beslag. Vraag jouw dermatoloog dus gerust om behandelingen eens aan te passen. Stel als vuistregel: de behandeling mag nooit kwalijker zijn dan psoriasis zelf. Wees ook geduldig en volg de behandeling nauwkeurig. Het onderbreken van psoriasis-behandelingen kan namelijk de kans op een terugval sterk verhogen.

Tip 10: Ga naar de spa

Spa-behandelingen zijn een echte weldaad voor mensen met psoriasis. Naast de voordelen van het thermale water op de psoriasishuid en de gezondheid biedt het samenzijn met lotgenoten ondersteuning.

Veelgestelde vragen rondom psoriasis

Rond psoriasis heersen de meest hardnekkige vooroordelen, waardoor patiënten het soms nog moeilijker krijgen. Welke opvattingen kloppen wel en niet?

Hoe ziet Psoriasis eruit en hoe begint het?

Psoriasis is een chronische, opruiende huidaandoening die je kunt herkennen aan dikke, schilferige roze tot rode ‘plaques’. Simpel gezegd verschijnen die plaques doordat huidcellen zich sneller verdelen dan nodig – tot zelfs tien keer zo snel. De resulterende ophoping van huidcellen creëert rode huidplekjes die wel plaques worden genoemd, bedekt met ruw huidweefsel en schilfers. Vaak verschijnen die rode en geïrriteerde plekken (variërend in grootte en soms ook bruin van kleur) op delen van het lichaam die weleens een stootje krijgen zoals de dijen, maar het kan overal verschijnen. Bijvoorbeeld ook op de genitaliën, de hoofdhuid (we spreken dan van seborroïsch eczeem) en onder de borst. Wereldwijd worstelen circa 125 miljoen mensen met psoriasis. Doorgaans ontwikkelt huidaandoening psoriasis zich tussen het 15e en 35e levensjaar. Psoriasis is niet hetzelfde als seborroïsch eczeem, op de hoofdhuid.

Is Psoriasis besmettelijk?

Nee! De rode, schilferige plekken worden veroorzaakt door het lichaam zelf, niet door een virus of bacterie. Dit is een wijdverspreid misverstand.

Is er een goede behandeling voor psoriasis?

Psoriasis is een chronische aandoening die niet genezen kan worden, maar met een specifieke behandeling is het wel mogelijk om symptomen te onderdrukken of soms zelf jarenlang te vermijden. Van crèmes tot stress vermijden.

Wordt psoriasis veroorzaakt door leefstijl?

Soms kan psoriasis er wat onhygiënisch uitzien, maar de patiënt kan er niks aan doen dat hij of zij psoriasis heeft. Psoriasis is namelijk een ziekte die getriggerd wordt door diverse factoren en niet door een slechte levensstijl of door een slechte weerstand.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen