Zo zie je het verschil tussen psoriasis en eczeem

 

Natuurlijk zijn eczeem en psoriasis niet hetzelfde, maar toch kunnen ze op eerste oogopslag nogal op elkaar lijken. Het is echter belangrijk om te weten wat je huid écht plaagt zodat je de huidaandoening op jouw gezicht en/of lichaam ook doeltreffend kunt aanpakken. Nu, het zijn beide chronische huidproblemen die van tijd tot tijd kunnen opvlammen en verergeren. De kenmerken ervan kunnen verwarrend zijn, want zowel eczeem als psoriasis veroorzaken rode, schilferige plekken op de huid. Voor het ongetrainde oog is het lastig ze uit elkaar te houden. Lees hier hoe je erachter komt met welke huidaandoening, psoriasis of eczeem, jij daadwerkelijk te maken hebt. Laat een dermatoloog dit vervolgens liefst ook bevestigen. Zo kun je jouw uitslag zo goed mogelijk behandelen.

Symptomen van eczeem

Eczeem is de verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij een ontstekingsreactie symptomen veroorzaakt waaronder een huid die bijvoorbeeld rood uitslaat, ontstoken raakt en jeukt. De meest voorkomende vorm van eczeem is atopische dermatitis.

Symptomen van atopische dermatitis kunnen zijn:

- Droge, jeukende plekken op de huid
- Gebarsten of schilferige huid
- Kleine rode tot bruingrijze bultjes

Contactdermatitis is een ander soort eczeem, dat kan worden veroorzaakt door in contact te komen met een allergeen of een irriterende stof. Denk hierbij aan oplos- of wasmiddelen, brandnetel en andere potentieel irriterende materialen. De reactie heeft meestal invloed op het deel van het lichaam dat het irriterende middel heeft aangeraakt. De symptomen zijn roodheid of uitslag, een branderig gevoel of zwelling en blaren die sijpelen of met een korstje erop.

Dan is er ook nog dyshidrotisch eczeem. Het verschijnt als kleine, jeukende blaren op de randen van de vingers, tenen, handpalmen en voetzolen. Het kan worden veroorzaakt door stress, allergieën of blootstelling aan metalen zoals nikkel en kobalt. Onder de kenmerken die hiermee gepaard gaan: pijn, jeuk, roodheid, schilfering en een schilferende, gebarsten huid.

Symptomen van psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarvan de symptomen sterk lijken op die van eczeem, maar zijn toch niet geheel hetzelfde. Het meest voorkomende type psoriasis is plaque psoriasis. De symptomen van plaque psoriasis worden meestal aangetroffen op de hoofdhuid, ellebogen, knieën, onderrug en geslachtsorganen.
Denk hierbij aan:

- Verhoogde (vandaar de naam ‘plaque’) rode plekken op de huid
- Een zilverwitte laag dode huidcellen bovenop die plekken
- Jeuk en pijn
- Gebarsten en mogelijk bloedende huid

Hieronder nog een aantal minder vaak voorkomende vormen van psoriasis met bijbehorende symptomen.

 • Psoriasis guttata

 • Psoriasis guttata begint vaak in de kindertijd of als jongvolwassene. Het kan worden veroorzaakt door een streptokokkeninfectie en het verschijnt vaak acuut en plots als kleine, druppelachtige laesies.


 • Inverse psoriasis

 • Inverse psoriasis verschijnt als een gladde, glanzende, rode uitslag in lichaamsplooien, zoals onder de armen of borsten.

 • Psoriasis pustulosa

 • Psoriasis pustulosa kan zich voordoen op de handpalmen en/of voetzolen en het wordt gekenmerkt door niet-besmettelijke, met pus gevulde blaren.


 • Erythrodermische psoriasis

 • De meest ernstige en zeldzaamste vorm van psoriasis is erythrodermische psoriasis. Deze aandoening leidt tot wijdverspreide, vurige roodheid over het grootste deel van het lichaam. Het kan ernstige jeuk en pijn veroorzaken. Denk je dit te hebben? Roep dan gelijk de hulp van een arts in.

  Deze twee huidproblemen hebben verschillende oorzaken en kunnen in verschillende stadia van een mensenleven voorkomen.

   

  Psoriasis is een auto-immuunziekte die optreedt wanneer de huidcellen hun levenscyclus sneller doorlopen dan normaal. Doorgaans duurt het ongeveer een maand voordat huidcellen zijn hersteld, maar bij mensen met psoriasis vindt dit proces elke drie tot vier dagen plaats. Psoriasis verschijnt meestal tussen het 15e en 35e levensjaar, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Er is enige disbalans in het immuunsysteem van de patiënt, wat leidt tot een ontstoken huid. Het kan erfelijk zijn. Een bekende trigger is keelontsteking, maar dat is niet in alle gevallen zo.

   

  Eczeem komt veel vaker voor dan psoriasis. Eczeem begint meestal tijdens de kindertijd of vroege kinderjaren. Het is de vraag of eczeem een immuun-gerelateerde aandoening is of dat het een huidziekte is die door een zwakke huidbarrière wordt veroorzaakt. Net zoals psoriasis komt het ook vaak voor binnen families. Veel artsen denken dat zowel psoriasis als eczeem kunnen opvlammen als de patiënt veel stress ervaart.

Hoe psoriasis en eczeem te behandelen

Hoewel het om twee verschillende huidaandoeningen gaat, lijkt de behandeling wel enigszins op elkaar. Van beide aandoeningen kun je niet genezen, er is geen remedie, maar het valt wel te behandelen. Op deze manier onderdruk je storende symptomen. Bij de diagnose psoriasis of eczeem kan jouw arts het volgende aanbevelen:

- Rijke crèmes en zalven zoals Iso-Urea MD voor psoriasis. Een zeer droge huid met neiging tot eczeem kun je verzorgen met bijvoorbeeld Lipikar Balsem AP+M.
- Medicijnen om ontstekingen te verminderen, zoals corticosteroïden, calcineurineremmers en retinoïden
- Orale steroïden, zoals prednison, die een ernstig geval kunnen helpen kalmeren wanneer ze gedurende een korte periode worden gebruikt
- Natte verbanden, waarbij het gebied wordt omwikkeld met een nat verband om de jeuk te verzachten
- Fototherapie, waarbij een speciale machine ultraviolet licht over de huid verspreidt om jeuk en ontsteking te verminderen.

Als je moeite hebt met het behandelen en onder controle houden van jouw psoriasis of eczeem, raadpleeg dan een dermatoloog. Deze professional kan helpen bij het bepalen van het beste behandelplan.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ISO-UREA is een assortiment voedende bodylotions die speciaal zijn ontwikkeld voor de bestrijding van extreme droogheid en die een schilferige huid direct verzachten. 
 • La Roche Posay ProductPage Thermal Spring Water 300ml 3433422404403 Fr
  Een onmisbare dagelijkse verzorging voor zelfs de meest kwetsbare gevoelige huid: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en...
  THERMAAL BRONWATER
  BEKIJK NU

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

LIPIKAR STICK AP+ is een handige stick waarmee je de behoefte om te krabben kan verminderen. Zo stop je de vicieuze cirkel van jeuk en krabben die typerend is voor de atopische huid.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.