Achtergrondinformatie

Droge voeten met kloven, jeuk en roodheid? Oorzaken en oplossing

droge voeten

Binnen of buiten, je gebruikt je voeten de hele dag door. Je trouwe onderdanen dragen je overal naartoe, maar hebben het vaak ook te verduren. Met het dragen van open of te krappe schoenen, heel veel bewegen zoals dansen (iets wat je lichaam fit houdt, maar waar een pedicure doorgaans minder blij mee is). Droge voeten zijn een veelvoorkomend probleem. Dit kan gepaard gaan met jeukende voeten of specifiek jeukende voetzolen – heel storend –, een schrale en schilferige huid, soms ook rode vlekken op de voeten. Droge voeten ontstaan wanneer de huid niet voldoende vocht bevat. Het gevolg hiervan is dat de voeten pijnlijk en ruw aanvoelen, de huid op de voeten gaat schilferen of er ontstaan kloven. Door de kloven in de huid kan lopen pijnlijk worden of de huid gaan bloeden. Kloven komen vaak voor op de hielen, maar kunnen ook op andere plekken op de voet voorkomen. In dit artikel leggen we je uit wat de mogelijke oorzaak en bijpassende oplossing is van droge voeten.

‘Wassen met te heet water, huidproblemen zoals atopie en verkeerde schoenen kunnen droge voeten veroorzaken’

Symptomen van droge voeten

Heb je last van droge voeten (die droog aanvoelen bij aanraking en zelfs voeten die vervellen) dan kunnen je ook jeuk onder de voeten krijgen. Jeukende voeten en een schilferige huid gaan vaak gepaard met droogte. Droogt de huid uit dan kun je ook sneller kloven in voeten bemerken. Bij droge voeten kan er sprake zijn van de volgende symptomen:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Kloven
  • Ruwe huid
  • Schilferige huid
  • Vervelling
  • Uitslag

Wat is de oorzaak van droge voeten?

Een droge huid op de voeten kan verschillende oorzaken hebben. De droge voeten oorzaak waar jij mogelijkerwijs mee kampt? Hieronder hebben we op een rij gezet waardoor je mogelijkerwijs een droge, schilferige huid hebt.

Droge voeten door heet water

Douchen met heet water tast de beschermende laag van de huid aan. Hierdoor kan er extra vocht uit de huid van de voeten verdampen, wat een droge, schrale huid veroorzaakt.

Droge voeten door huidproblemen

Huidproblemen zoals atopie of psoriasis veroorzaken een droge, ruwe huid. Bij eczeem en psoriasis kun je ook rode voeten zien, ofwel rode vlekken op je voeten. Ter illustratie van specifiek eczeem op de voeten: kleine blaartjes op de voeten, voetzolen (waardoor die voetzolen door ook nog eens extra wrijving in schoenen kunnen gaan jeuken) en vooral ook bij de tenen. Soms kunnen die blaren branderig aanvoelen. Met psoriasis op de voeten zie je het volgende: een mildere vorm zorgt ervoor dat de voeten droog en schilferig zijn, en een ernstigere vorm dat er een soort pukkeltjes ontstaan.

Droge voeten door zwemmen in chloorwater

Zwembadwater bevat chloor. Chloor tast de natuurlijke barrière van de huid aan en veroorzaakt zodoende droge voeten. Chloor stript je huid (ook die van bijvoorbeeld het gezicht) namelijk van zijn beschermende talglaag. Door de effecten van chloor kun je ook uitslag of irritatie krijgen.

Droge voeten door hormonale disbalans

Bij het ouder worden verliest de huid haar elasticiteit en lipiden in de huid. Vooral tijdens en na de overgang (beginnend rond het vijftigste levensjaar) kan de huid droger worden. Naarmate hormoonspiegels dalen, neemt ook de talgproductie af, waardoor de huid ruw, droog, jeukend of schilferig wordt.

Droge voeten door overgewicht

Overgewicht ofwel obesitas veroorzaakt extra druk op de voeten, met name op de hielen. Het risico op gebarsten, droge en jeukende voetzolen vergroot met een te hoog gewicht. Hielen barsten als de huid rond de rand van je hiel droog en dik wordt, en een verhoogde druk op het vetkussen onder de hiel zorgt ervoor dat de huid splijt.

Droge voeten door verkeerde schoenen

Vaak worden droge voeten en kloven veroorzaakt door het dragen van knellende of schurende schoenen. De tenen zijn de voornaamste delen van de voeten die worden aangetast bij het continu dragen van te krappe schoenen. Vaak worden pijnlijke ingegroeide teennagels maar ook schilfers onder voeten veroorzaakt door het dragen van schoenen die te kort of te smal zijn. Open schoenen, zoals flipflops of sandaaltjes met een open achterkant, maken je voeten ook kwetsbaarder voor agressies van buitenaf.

Droge voeten door een slechte hygiëne

Dermatitis neglecta wordt veroorzaakt door een gebrek aan persoonlijke hygiëne, vaak bij een lichaamsdeel dat moeilijk te bereiken of te pijnlijk om te wassen. Dit kan ook voorkomen bij je voeten, dus zorg ervoor dat je je geliefde onderdanen goed behandeld. Droge voeten behandelen begint bij erkennen dat de verzorging wellicht beter kan. Het kan enkele maanden duren voordat de symptomen van dermatitis neglecta zich ontwikkelen. De plekken die zich vormen, plaques genoemd, kunnen wasachtig, donker en licht verhoogd zijn. Soms zijn voeten rood, ontstoken en geïrriteerd.

Tips voor de behandeling van droge voeten

De volgende tips helpen de droge huid op jouw voeten effectief en doelgericht behandelen en (ook belangrijk) zoveel mogelijk voorkomen.

Hydrateer de voeten

Het behandelen van droge voeten begint met hydrateren, en dit doe je met een huidvriendelijke voetencrème. Voeten die vervellen? Verzacht ze met een crème. Smeer jouw voeten na het douchen en voor het slapen rijkelijk in. Breng de crème aan op de hele voet en masseer zorgvuldig in. Zo’n ritueel met een droge voeten crème of zalf is bovendien heerlijk rustgevend.

Behandel kloven

Kloven in voeten zijn geen pretje, het kan onaangenaam zijn erop te lopen. Als voeten erg droog zijn dan wordt de huidbarrière aangedaan, waardoor de voeten nog meer vocht verliezen en de huid bij onvoldoende hydratatie barst. Gebruik in dit geval een herstellende crème om de kloven aan te pakken.

Scrub en verwijder eelt

Scrubben helpt de harde en dode huidcellen te verwijderen. Je kunt voeten eerst weken in lauwwarm water om de huid te verzachten. Vergeet niet na het scrubben direct een hydraterende voetcrème aan te brengen. Aan het einde van dit artikel geven we suggesties voor goede voetverzorging.

Draag katoenen sokken

Door katoenen sokken te dragen kan de huid van de voeten beter ademen. Trek ook zeker elke dag schone sokken aan. Zo ga je ook voetschimmel tegen. Schimmel groeit in de sokvezels en je warme, bezwete voeten zorgen voor de perfecte voedingsbodem. Klinkt niet zo aangenaam, nee. Hoe langer je je sokken draagt, hoe meer je een omgeving creëert die schimmelgroei stimuleert. Infecties zoals tinea en voetschimmel gedijen onder deze omstandigheden, dus probeer dit te vermijden.

Drink voldoende water

We hebben het al aangestipt: hydrateren is belangrijk. Niet alleen door topisch een crème met hydraterende bestanddelen aan te brengen, maar ook door zelf voldoende water binnen te krijgen. Drink ten minste 1,5 liter water per dag om het vochtgehalte van de huid op pijl te houden.

Eet gezond

Met name vitamine A zorgt voor een mooie, gevoede huid. Vitamine A zit onder meer in eieren, oranje en gele groenten en fruit en donkergroene bladgroenten. Hiernaast is het belangrijk om er een uitgebalanceerd voedingspatroon op na te houden.

De beste verzorgingsproducten voor droge voeten

Een droge voeten zalf of crème kan vaak echt een zegen zijn voor droge voeten. Ze voeden de huid en helpen deze herstellen. 

Hydraterende voetencrème
Een La Roche-Posay-favoriet! Deze specifieke crème helpt droge voeten, eeltplekken en kloven te bestrijden.

Herstellende voetencrème
De Cicaplast-lijn versnelt het herstel van een geïrriteerde, gebarsten opperhuid. Deze formule is er speciaal voor droge voeten. 

Zeepvrije zeep
Lipikar Surgras zeep reinigt de huid zonder agressie en met respect voor de natuurlijke beschermlaag. Deze zeep, ook ideaal voor voeten, bevat karitéboter wat de beschermlaag van de huid aanvult en weer soepel maakt.Wanneer je last blijft houden van een zeer droge huid op jouw voeten kun je het beste jouw huisarts raadplegen.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen