Waarom zonnebrandcrème binnen dragen?
Het is een veel voorkomende misvatting dat je geen zonnebrandcrème hoeft te dragen als je binnenshuis bent. Standaard glazen ramen blokkeren UVB-stralen, maar geen UVA-stralen, die dieper in de huid kunnen doordringen dan UVB-stralen. Deze straling is bovendien de belangrijkste factor die bijdraagt aan fotoveroudering, vroegtijdige veroudering onder invloed van zonlicht. Dit resulteert in veranderingen in het gezicht zoals donkere vlekken, rimpels en een huid met een leerachtige textuur. UVA-stralen kunnen bijdragen aan huidkanker, de belangrijkste reden om ook binnen SPF te dragen. Dat geldt vooral als je bij een raam zit of in een kamer met veel zonlicht.UV-straling gaat door glas
UVA-licht dringt dus dwars door vensterglas heen. Daarom is zonnebrandcrème zeker nuttig, zelfs als je binnen bent. Als je op het werk of thuis bij het raam zit of naast een raam in de sportschool dan stel je jezelf feitelijk bloot aan UVA-licht. Dit is zoals genoemd verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en huidkanker. Draag liefst een klassieke SPF en/of een vochtinbrengende crème die zonnebrandcrème bevat, met ten minste een breedspectrum SPF 30. Voor optimaal resultaat kun je ook laagjes SPF aanbrengen. Bijvoorbeeld een zonnebrandcrème en hierna een foundation of getinte moisturizer met SPF-filter.
Hoe vaak dagelijks insmeren met zonnebrandcrème?
Hoe vaak je je in moet smeren met zonnebrandcrème, hangt af van of je nog naar buiten gaat en waar binnenshuis je precies zit. Als je tussendoor naar buiten gaat voor een wandeling of een boodschap of wanneer je je in de buurt van een raam bevindt, zijn dezelfde regels als altijd van toepassing: breng de SPF elke paar uur opnieuw aan. Nu kan het onhandig zijn om een zonnebrandcrème te smeren over je laagje make-up voor die dag, maar daarom kan een poeder goed van pas komen. Zo verknoei je niet je make-up door een nieuwe laag crème toe te voegen. Nu bestaat er ook make-up met SPF maar het is de vraag of dit genoeg is. Dat is ook afhankelijk van hoeveel van de make-up je draagt en de hoeveelheid SPF die het bevat. Als de make-up een breedspectrum SPF 30 of meer bescherming biedt en je draagt genoeg (een hazelnootje voor het hele gezicht) dan is dit voldoende. Vergeet hierbij niet alle blootgestelde delen van het gezicht in te smeren, omdat je die delen waarschijnlijk niet met make-up bedekt. Plekken zoals de oren, de handen en de lippen horen ook beschermd te zijn. Mensen vergeten vaak hun lippen te beschermen terwijl huidkanker in dit gebied bijzonder gevaarlijk kan zijn. Iedereen heeft daarom lippenbalsem met SPF nodig. Het is misschien verleidelijk om zonnebrandcrème thuis over te slaan, maar het is in het belang van je huid om goed te smeren en liefst elke twee uur opnieuw weer. Net zoals je normaal zou doen wanneer je de deur uitstapt om naar buiten te gaan. Let wel, geen enkele zonnebrandcrème beschermt voor de volle 100%. Het kan daarom helpen om vooral buiten hoeden met een brede rand, een zonnebril met UV-glazen of andere beschermende kleding te dragen.Waarom minimaal SPF 30 dragen?
Het magische nummer is minimaal een SPF 30, waarvan klinisch is bewezen dat het voldoende bescherming biedt om de nadelige effecten van zonlicht te verminderen of te minimaliseren. Als je de huid goed insmeert (dus met voldoende hoeveelheid van het product en alle plekken van oren tot lippen) dan is er weinig verschil is tussen een zonnebrandcrème met SPF 30 of iets met een hogere bescherming. Sun Protection Factor (SPF) is een meting die wordt gebruikt bij de beoordeling van zonnebrandmiddelen. Simpel gezegd (indien correct toegepast) laat SPF 15 één op de vijftien schadelijke UV-stralen door (93% bescherming) terwijl SPF 30 één op de 30 (97% bescherming) en SPF 50 één op de 50 UV-stralen (98% bescherming) binnenlaat. Feitelijk zijn de verschillen tussen SPF 30 en 50 dus minimaal. In werkelijkheid is het weliswaar zo dat we niet zoveel zonnebrandcrème aanbrengen als we zouden moeten doen, en het product niet opnieuw aanbrengen. Dit betekent uiteindelijk dat de SPF-waarde wordt uitgedund. Een hogere SPF dient daarom als een vangnet om de hoogste kwaliteit bescherming gedurende een zo lang mogelijke tijd te garanderen. Ter geheugensteuntje: breng een dunne laag op zowel het gezicht als het lichaam aan. Zoveel als in een borrelglas zit voor het hele lichaam en een hoeveelheid ter grootte van een dubbeltje voor het gezicht.
lees meer: welke zonnebrand verleden bij mij