Heb je SPF nodig als je een mondmasker draagt?

Een logische gedachte: als een mondmasker je halve gezicht bedekt, heb je dan nog wel laagjes make-up en hiernaast SPF (sun protection factor) nodig? Make-up is optioneel, maar SPF wordt door dermatologen alsnog beslist aanbevolen. Het dragen van een masker kan maskne (masker + acne, dus pukkeltjes) veroorzaken. Hier kan goede verzorging gelukkig goed bij helpen. Zomer of winter, een huidverzorgingsstap die je nooit wil overslaan: een breedspectrum zonnebrand die aangenaam en licht aanvoelt op je huid. Terwijl een gezichtsmasker jou en de personen om je heen helpt beschermen, beschermt het je huid niet tegen schade door de zon. Daarom is ook SPF cruciaal. In dit artikel lees je hier alles over.

Waarom biedt een mondmasker geen bescherming tegen UV-straling?

Een stoffen gezichtsmasker biedt onvoldoende bescherming tegen de zon, vooral als deze lichtgekleurd is. De uitzondering: een gezichtsmasker met ultraviolette beschermingsfactor, ofwel UPF. Deze zijn echter niet overal verkrijgbaar.

Een kledingstuk wordt niet als zon-beschermend beschouwd als het een UPF-classificatie lager dan 15 heeft, volgens onderzoek. Het dragen van een UPF-gezichtsmasker biedt meer UV-bescherming dan een traditioneel katoenen gezichtsmasker, omdat het is gemaakt van een materiaal dat meer UV-bescherming biedt. Voor UV-kleding geldt ook: een strak geweven stof beschermt beter dan los geweven kleding. Droge stof beschermt over het algemeen meer dan een natte stof. Als je licht door een stof kunt zien, kunnen er ook UV-stralen doorheen komen.

Hoe beschermt een UPF-masker tegen zonlicht?

Net zoals SPF bij zonnebrandcrème, is UPF een classificatiesysteem voor stoffen. Het geeft aan welk deel van de UV-stralen door een bepaalde stof kan dringen. Een UPF-classificatie van 25 betekent bijvoorbeeld dat het materiaal 1/25 ofwel 4% UV-straling doorlaat en een UPF 50-kledingstuk 1/50 ofwel 2%. Zelfs als je een masker van UPF 50 draagt, heb je dus nog steeds een laag zonnebrandcrème nodig voor alle zekerheid. De meeste mensen houden hun masker buiten bovendien niet de hele tijd op. Zorg er daarom voor dat SPF een vast onderdeel is van je dagelijkse routine en dat je de hele dag beschermd bent. Dat betekent ook dat je gedurende de dag wil bijsmeren. Een frisse gezichtsmist met SPF 50 spray je zo over je gezicht (inclusief desgewenst make-up) heen.

Waarom nog meer SPF?

Allereerst, bedekt het masker natuurlijk niet je hele gezicht. Daarom is het van belang om in ieder geval het gebied boven het mondmasker te beschermen tegen de zon. Met felle zonstraling kun je natuurlijk tan lines krijgen langs de plek waar je masker op het gezicht zit. Dat kan een vreemd gezicht opleveren als je je mondmasker eenmaal afdoet. SPF helpt je ook tegen zonschade, dat er later uitkomt als rimpels en pigmentvlekken. Ben je veel buiten dan kun je dit vermijden door het hele gezicht dagelijks – en overdag liefst om de twee uur – in te smeren met breedspectrum zonnebrandcrème. Je kunt je masker ook combineren met een hoed met brede rand of een UV-zonnebril. Zo is je hele gezicht goed beschermd.

Vergeet hiernaast niet dat maskers je oren kunnen doen uitsteken, waardoor dit gebied aan meer zon wordt blootgesteld. Zorg ervoor dat je dus ook je oren insmeert. Houd een stick zoals Anthelios XL SPF 50 voor gevoelige zones (waaronder de oren) bij de hand. 38% van de mensen beschermt zich nog steeds niet regelmatig tegen UV-straling*. Met Anthelios-producten is het eenvoudig jezelf elke dag tegen de zon te beschermen.

*Bron: Wereldwijd rapport over de preventie van huidkanker - IPSOS - LRP - Februari 2015

De beste SPF om macne (puistjes door masker) tegen te gaan

Wie bang is dat een masker én zonnebrandcrème de kans op pukkeltjes nog meer verhoogt, kiest voor een niet-comedogene formule zonnebrand. Zoals Anthelios Anti-Imperfecties voor een acne-gevoelige huid en Dry-Touch Gel-Crème. Of kies voor een dagcrème die onzuiverheden tegen gaat én SPF bevat, zoals La Roche-Posay Mineral One. Een getinte dagcrème met SPF50 die slechts één mineraal UV-filter bevat. Hiernaast biedt het ook luchtige dekking aan de huid.

Een ander interessant ingrediënt: niacinamide, een andere naam voor vitamine B3 met een verzachtende werking om de rode, onzuivere huid te helpen kalmeren. Voor de dagelijkse verzorging van de acne-gevoelige huid kan de Effaclar-lijn ondersteuning bieden. Tot slot: ongeacht welke zonnebrandformule (liefst sunblock) je kiest, zorg ervoor dat het minimaal SPF 30 is.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

STUIFMEEL EN STOF IN DE HAREN KUNNEN EEN ALLERGISCHE REACTIE VAN DE HUID VEROORZAKEN. ARTSEN RADEN AAN OM 'S AVONDS HET HAAR TE KAMMEN OF WASSEN OM POTENTI√čLE ALLERGENEN TE VERWIJDEREN.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.