0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

Niet meer weergeven

test Fb connect

Atopie

Een aangepaste behandeling

Een dermatologische behandeling in twee fasen
Zelfs in letselvrije perioden moet de huid dagelijks worden voorzien van vocht en lipiden om de natuurlijke barrière te herstellen die de huid beschermt tegen allergenen. En tijdens opstoten worden cortisonecrèmes gebruikt om de letsels efficiënt tegen te gaan. Als deze door de dermatoloog voorgeschreven behandelingen goed worden nageleefd, leiden ze tot een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit van de patiënt.

Emolliërende crèmes om droogheid tegen te gaan en de natuurlijke barrière te herstellen
Deze crèmes worden verscheidene keren per dag aangebracht op de niet ontstoken zones. Ze maken de huid minder droog en verhogen het comfort, waardoor de jeuk vermindert. Deze dagelijkse routine vormt ook de eerste preventie van opstoten. Daarom moeten deze crèmes ook worden gebruikt wanneer de huid gezond oogt.

Corticoïdecrèmes om de ontsteking een halt toe te roepen
Worden tijdens opstoten en uitsluitend op de ontstoken zones aangebracht om de letsels te kalmeren en de neiging tot krabben tegen te gaan. In sommige landen is er veel weerstand tegen cortisone omwille van ongewenste effecten als vochtretentie, slaapstoornissen, vertraagde groei... Deze verschijnselen doen zich echter alleen voor met oraal toegediende corticoïden. Cortisone in de vorm van een crème blijft immers aan het huidoppervlak. Toch is het beter dit niet aan te brengen op zones zonder letsels, omdat het de huid dunner en brozer maakt.

Als de resultaten van allergietests in die richting wijzen, kan de arts soms aanvullend bij deze crèmes een antihistaminebehandeling voorschrijven.

Werkingsprincipe van de behandeling om de toestand van de huid zichtbaar te verbeteren.

Geef niet op
Bijna twee derde van de voorgeschreven  behandelingen tegen eczeem worden nooit gebruikt of te snel stopgezet,  hoewel ze desondanks het meest afdoende middel zijn tegen ernstige  droogheid en ontstekingsletsels.
Angst voor crèmes op basis van  cortisone of een gebrek aan aandacht voor nieuwe rode schilferingen die  opduiken en moeten worden behandeld kunnen leiden tot een chronisch  veralgemeend eczeem.
Het is van belang om hulp te vragen als je er niet uitraakt of als de behandeling niet werkt.
De dermatoloog helpt je om de behandelingen beter te begrijpen en ze indien nodig bij te sturen zodat je het beter kunt volgen.
Aarzel niet hem te tonen hoe je de crèmes aanbrengt, zodat hij kan zien of je de juiste techniek hanteert.

Kuren: een aangepaste verzorgingsomgeving
Bij een thermale kuur worden dagelijks verzorgingen met thermaal water gegeven door gezondheidsprofessionals. Omdat een kuur 3 weken duurt, is dit een heerlijke adempauze waardoor je je weer "goed in je vel gaat voelen". Sinds de opening van het thermaal kuuroord van La Roche-Posay in 1905 hebben ruim 415.000 patiënten er al een kuur gevolgd. Tegenwoordig worden er 8000 kuurgasten per jaar verwelkomd. Eczeem is de belangrijkste aandoening die er wordt behandeld (33% van de kuurgangers).
Bovenop het weldadige dermatologische effect van de voorgeschreven baden, douches en pulverisaties, krijgen de patiënten (en hun begeleiders) hier ook de kans om lotgenoten te ontmoeten en zich te ontspannen, wat een enorme boost is voor de moraal.

Advies voor elke dag

In het begin lijk je machteloos tegen zo'n opstoot van eczeem Maar bovenop de voorgeschreven behandelingen, die een aanzienlijke verbetering geven, zijn er echter nog eenvoudige trucjes tegen de jeuk, de pijn en de slaapverstoring, waardoor je zelf je lot in handen kunt nemen.

De vicieuze cirkel van atopie

Krabben mag dan tijdelijk wat verlichting bieden, uiteindelijk wordt de huidbarrière er nog meer door beschadigd. Hierdoor gaan irriterende stoffen en allergenen nog makkelijker binnendringen, wat opnieuw voor jeuk zorgt. Op die manier ontstaat een vicieuze cirkel.

Minder krabben
Een aangepaste behandeling is het  enige efficiënte middel tegen de jeuk die die onweerstaanbare drang tot  krabben veroorzaakt en dus de vicieuze cirkel in stand houdt.
Om  krabwondjes bij baby's tegen te gaan, doe je hen het beste katoenen  handschoentjes om en let je erop dat ze nooit ongekleed blijven, zodat  ze niet bij hun huid kunnen om te krabben. Bij oudere kinderen en  volwassenen, de nagels altijd kort houden en synthetische of wollen kleren vermijden.

Probeer  niet voortdurend te herhalen "Stop met krabben!", want vaak hoort het  kind dit op de duur niet meer... Geef het kind liever een zachte  streling of beter nog, verstuif wat thermaal water op zijn huid en breng  daarna een likje crème aan om de jeuk te stillen.
De neiging tot  krabben kan ook psychologisch zijn: een doek, een knuffel of een andere  persoon krabben kan dan ook een goede afleiding vormen.

Onbehagen en pijn kalmeren:
Bij branderig aanvoelende roodheid en trekkende of zwellende letsels kunnen kou en thermaal water voldoende verlichting bieden.

 • Bewaar de crèmes in de koelkast zodat ze lekker koel zijn bij het aanbrengen
 • Ga met gladde, gekoelde stenen over de letsels of zorg tussendoor voor verkoeling met een waaier.
 • Maak de kamer niet warmer dan 19°C.
 • Leg een spray met thermaal water en een tube crème klaar op het nachtkastje

Was de huid met zorg:
De hygiëne van een atopische huid vergt een bijzondere aandacht, om nieuwe irritatie en trekken van de huid te vermijden.

Raadpleging in het ziekenhuis
Aanbrengen van de corticoïdecrème

 • Een bad mag niet langer dan 5 tot 10 minuten duren en de temperatuur van het water mag niet meer dan 35°C bedragen (warm water veroorzaakt jeuk). Enkele druppels speciale badolie voor atopische huid zorgen voor extra comfort.
 • Geef echter de voorkeur aan een douche (zelfs voor baby's, vanaf een leeftijd zodra ze recht kunnen zitten)
 • Wissel af met een kortere reinigingsbeurt met wat water of een reinigingsmelk als de huid extreem droog is.
 • Gebruik een syndet of een zeepvrije overvette gel om de huid in alle zachtheid te wassen
 • Gebruik liever geen washandje
 • Goed spoelen en het lichaam dan droogdeppen (niet wrijven) met een katoenen badhanddoek.
 • De huid goed hydrateren terwijl ze nog wat vochtig is

Omgaan met stress
Stress is tegelijk een uitlokkende  factor voor opstoten én een gevolg van de ziekte, maar je hoeft je daar  niet bij neer te leggen. Leer ermee omgaan en je levenskwaliteit zal er  een stuk op vooruitgaan. Yoga, sofrologie, massages Er zijn heel wat  mogelijkheden die het proberen waard zijn.

De routine volgen. met de glimlach!

Gebruikerservaringen
Trucjes om eczeem te verlichten

Zowel bij opstoten als in remissieperioden is zalf smeren de boodschap om de huid comfortabel te houden. Het huidcomfort staat of valt met het aanbrengen van hydraterende en relipiderende verzorgingsproducten, dag in dag uit, het hele jaar door. Vandaar de noodzaak om de verzorgingsroutine gemakkelijker maken, vooral voor kinderen. Een rollenspel kan hierbij helpen. Tijdens de smeerschooltjes in het thermaal kuuroord van La Roche-Posay, waar jaarlijks zo'n 300 kinderen aan deelnemen, spelen de kinderen dat ze een dier zijn.

Al spelend smeren
met Lipi en Kara

Stap 1
Eerst en vooral, altijd je handen wassen voor je de crème aanbrengt. Ideaal is om te smeren meteen na het douchen, want dan zijn je handen al gereinigd.
Stap 2
Verwarm de crème al wrijvend in je handpalmen. Zo wordt deze vloeibaarder en zal deze makkelijker in je huid dringen.
Stap 3
Het gezicht
Breng de crème in grote kringen aan op je wangen. Masseer dan je kattensnor, dan je neus en dan je voorhoofd. Strek je wijsvingers uit zoals de voelsprieten van een slak en gebruik die om op je oogleden en achter je oren te masseren.
Stap 4
De hals, de kin en de nek
Beeld je in dat je een  giraf bent! Neem rustig de tijd om de crème over je hele hals aan te  brengen en vergeet ook je nek niet!! Dat gaat makkelijker als je je  hoofd voorover buigt.
Stap 5
De buik
Teken een slakkenhuisje door een heleboel  kringetjes te maken. Om je zijden in te smeren steek je een arm in de  lucht en gebruik je je andere arm om de crème van boven naar beneden uit  te strijken. Verander dan van kant.
Stap 6
De armen
Beeld je in dat je een dier bent dat  springt, bijvoorbeeld een eekhoorn, een konijn of een sprinkhaan. Begin  met je hand, ga omhoog naar je schouder en spring dan terug naar je  hand! Begin opnieuw, deze keer met je handpalmen naar boven om de  binnenkant van je armen te hydrateren.
Stap 7
De benen
Kies een ander springend dier en doe daar  hetzelfde mee als op je armen. Leg je hand op je voet en beweeg tot  helemaal bovenaan je been, en spring dan terug naar je voet. Doe dit  voor de voorkant en de achterkant van allebei je benen. Breng daarna nog  een dun laagje crème aan tussen de tenen, waar de huid vaak heel droog  is.
Stap 8
De rug
Vraag aan mama of papa om je een welverdiende massage te geven! Ze kunnen dat om beurten doen.

Leer je kind om zijn aandoening te begrijpen: dat is heel belangrijk om te relativeren, zeker bij kinderen, want ook al weten ze dat ze eczeem hebben, ze kunnen niet uitleggen (aan vriendjes bijvoorbeeld) waar die ziekte vandaan komt, of het besmettelijk is en dat er een dag komt waarop ze genezen zullen zijn. Het is voor hen ook moeilijk te vatten dat het goed volgen van de behandeling op middellange termijn een gunstig effect heeft. Gebruik de leertools LIPI & KARA om hier met je kind over te praten en zijn kennis te evalueren.

Moedig je kind aan om zichzelf te verzorgen - dat kan al rond de leeftijd vanaf 3 - 4 jaar!
Het  is heel normaal dat je geneigd bent een kind met atopie teveel te  beschermen. Nochtans zijn zelfs hele jonge kinderen in staat om  verantwoordelijkheid te nemen en hun gewoonten en kijk op de ziekte te  veranderen.
Door de smeerroutine aan te leren, in het begin op een  speelse manier, kan het zich al snel helemaal alleen insmeren, thuis  maar ook bij de grootouders of op vakantie bijvoorbeeld. Hierdoor gaat het minder vaak en minder hevige opstoten krijgen en dus weer een stuk onbezorgder kunnen leven. Zo wordt de routine een reflex waar de ouders het kind niet meer aan te hoeven herinneren.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar kan het kind zelf zijn eczeem evalueren en van week tot week volgen in hoeverre zijn huidtoestand verbetert.  Met deze tool, die werd ontwikkeld door de European Task Force on Atopic  Dermatitis, kan de patiënt de gradatie van letsels, symptomen, jeuk en  slaapstoornissen meten.
http://www.poscorad.com/