De symptomen en behandeling van keratosis pilaris

Article Read Duration 4 min lezen

Keratosis pilaris is een huidaandoening waar meer mensen mee te maken krijgen dan je misschien denkt. Het is een veelvoorkomende huidziekte, resulterend in een zee aan kleine, witte bultjes meestal op de armen. Voor sommigen is het zelfs zo’n bron van onzekerheid dat ze in de zomer geen mouwloze tops dragen en dermatologisch advies zoeken voor een remedie. Dermatologen ontvangen in dat geval patiënten die specifiek op zoek zijn een keratosis pilaris behandeling. Twee woorden zijn hierbij belangrijk: exfoliëren (met bijvoorbeeld een bha lotion, benzoylperoxide of salicylzuur) en smeren met een vochtinbrengend middel. Er wordt ook beweerd dat vitamine D kan helpen om keratosis pilaris te verbeteren, maar dit is niet bewezen. Keratosis pilaris wordt ook wel ‘anservel’ of ‘kippenhuid’ genoemd, omdat het doet denken aan de bultjes op het vel van een vers geplukte vogel. Deze kippenhuid is meestal erfelijk en wordt dus van vader of moeder aan kind doorgegeven. Hoewel keratosis pilaris met name verschijnt op de achterzijde van de armen kan het zich ook voordoen op de benen, billen en in zeldzame gevallen zelfs op het gezicht waaronder de wangen. In het gezicht kan je in eerste instantie misschien denken dat je te maken hebt met een milde vorm van acne, maar het is iets totaal anders. In plaats van onzuiverheden heeft de huid namelijk te maken met overmatige keratine, een ongewenste keratine boost. In dit artikel gaan we dieper in op de aandoening en wat je eraan kunt doen.

Wat is keratosis pilaris?

In feite is keratosis pilaris een klompje of opeenhoping van keratine rond de haarzakjes. De verstopte poriën kunnen ontstekingen of roodheid in het gebied veroorzaken, en ze laten de huid er ruw uitzien en aanvoelen.

Wat veroorzaakt keratosis pilaris?

Het is niet 100% duidelijk wat keratosis pilaris veroorzaakt, maar het is doorgaans een genetische aandoening. Bepaalde factoren kunnen je kippenhuid verergeren, namelijk een droge huid, koud weer, een zwangerschap, hoge oestrogeenwaardes (geproduceerd in vetweefsel, dus dit komt vaker voor bij mensen met overgewicht), scheren en waxen. Met de juiste verzorging kan keratosis pilaris met de tijd verbeteren. Het komt veel voor onder kinderen en vervaagt doorgaans rond het 30e levensjaar.

De symptomen van keratosis pilaris

Deze huidaandoening veroorzaakt minuscule (volstrekt onschuldige) bultjes op de huid die lijken op kippenvel (als in, wanneer je het koud hebt) of kleine pukkeltjes. Zoals eerder aangestipt, het heeft helemaal niks te maken het acne. Het zijn geen puistjes, maar kleine plugs van dode huidcellen in je haarfollikels. Deze bultjes verschijnen meestal op de bovenarmen, voorkant van de dijen (benen) of (maar dat is meestal het geval bij kinderen) op de wangen. De aandoening zelf is onschuldig, maar het kan gepaard gaan met droogte of jeuk dat als onplezierig kan worden ervaren. Het kan zijn dat je symptomen verergeren in de winter wanneer de lucht droger is of wanneer je meer lange, hete douches neemt die je huid ook uitdrogen.

Keratosis pilaris behandelen

Helaas is keratosis pilaris een chronische conditie, dus er bestaat niet zoiets als volledige genezing. Wel kan het zichtbaar verminderen met de juiste behandeling. Heb je op dit moment last van keratosis pilaris dan kun je het volgende doen om het onder controle te houden en optisch te verbeteren: exfoliëren (ookwel peelen; het verwijderen van dode huidcellen) en hydrateren. Maar wees voorzichtig, want je wil in dit geval ook niet overexfoliëren. Of je nu een scrubhandschoen gebruikt met wat bruine suiker uit je keukenkastje of een exfoliërend product met bijvoorbeeld melkzuur of glycolzuur om dode huidschilfers te verwijderen, beperk die handeling tot één of twee keer per week. Breng na een scrub een vochtinbrengende crème aan die melkzuur, salicylzuur of glycolzuur bevat. Hiermee exfolieer je de huid ook oppervlakkig. Keratosis pilaris op je lichaam is te behandelen met een rijke, boterachtige en intensief vochtinbrengende crème, maar voor bultjes in het gezicht kun je het beste een lichtere, vochtinbrengende crème gebruiken. Ook kies je liever voor een crème of zalf dan een lotion, omdat deze vocht effectiever in de huid verzegelen. Denk dus aan moisturizers met ureum of melkzuur met een extra dikke textuur die tegelijkertijd op milde wijze exfoliëren. Het beste moment om je huid te moisturizen is na een douche of bad als je huid nog vochtig is (maar niet druipend nat). Met een dikke crème verzegel je het vocht in de huid. Het liefst hydrateer je het lichaam driemaal daags met crème. Met een genereus hydratatie- en exfolieerplan zoals deze zien de meeste mensen met keratosis pilaris enige verbetering. Het beste kun je ook om advies vragen bij een dermatoloog. Een expert kan eventueel chemische peelings, korte kuren met lokale steroïden, laserbehandelingen of microdermabrasie aanbevelen.

Hoe voorkom je keratosis pilaris (gedeeltelijk)

Keratosis pilaris helemaal voorkomen is dus niet mogelijk. Het volgende kan helpen het kippenvel waar je echt last van ondervindt te verergeren:

- Niet aan de bultjes krabben of hard over de huid wrijven;
- Gebruik warm water in plaats van heet om in te baden en douchen;
- Beperk je tijd in het water;
- Gebruik zeep waaraan olie of vet is toegevoegd;
- Smeer dikke moisturizers royaal over de huid;
- Wees voorzichtig met scheren en waxen;
- Voeg vocht toe aan de lucht in je huis met een luchtbevochtiger.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.