Actinische keratose, wat zijn de oorzaken en de behandelingsvormen?

Veel bekende huidaandoeningen zoals keratosis pilaris, acne en rosacea veranderen de aanblik van de huid en deze huidproblemen zijn soms lastig te behandelen. Hoe vervelend ook, ze vormen doorgaans geen grote gezondheidsproblemen voor de rest van het lichaam. Hierin is actinische keratose (afgekort: AK) anders, en daarom is het belangrijk dit nauw in de gaten te houden. Tijdens de winter kunnen er ruwe plekjes op de huid ontstaan, maar dit zou ook een teken kunnen zijn van actinische keratose. Ofwel, laesies (tekenen van beschadiging aan de huid) die een voorstadium van kanker aangeven. Vooral oudere mensen met een lichte huid hebben AK-plekjes. De kleine droge, schilferige of korstige plekjes zijn in eerste instantie niet zo gevaarlijk, maar kunnen dat wel worden. Circa tien procent van actinische keratose wordt uiteindelijk kankerverwekkend. In dit artikel leggen we uit hoe je actinische keratose kunt herkennen (soms verkleurd, vaak ook huidkleurig, waardoor je het eerder voelt dan ziet) en hoe je AK het beste kunt voorkomen en behandelen. La Roche-Posay heeft speciaal voor een huid met een hoog riciso op zonschade een zonbescherming met een zeer hoge UV-bescherming, genaamd Anthelios KA+ SPF50+ UVA-PF 36. Blootstelling aan de zon speelt namelijk een grote rol bij de ontwikkeling van AK.

Wat zijn de verschijnselen van actinische keratose?


Actinische keratose wordt ook wel zonne-keratose genoemd. Het is in feite een type voorstadium van kanker dat verschijnt als kleine, ruwe plekken met een wat verkleurde huid. Deze plekken – waarvan de meesten minder dan een centimeter in diameter zijn, maar in de loop van de tijd kunnen groeien – kunnen lichtbruin of donkerbruin zijn. Vaker zijn ze echter roze of rood. Vooral de verandering in huidtextuur is een bepalend kenmerk.

Vaak kun je deze laesies daarom gemakkelijker voelen dan dat je ze kunt zien. Ze voelen ruw aan, net als schuurpapier, en ze kunnen schilferig worden. Hoewel vergelijkbaar in naam (keratose) en uiterlijk (ruw, bruinachtig van tint), dient actinische keratose of AK niet te worden verward met seborroïsche keratose. Seborroïsche keratose is een veelvoorkomende, goedaardige huidaandoening die wordt gekenmerkt door grove, bruinige, wratachtige verhevenheden op de huid.

Waardoor ontstaat actinische keratose?

De zon. Het wordt immers niet voor niets ook wel zonne-keratose genoemd. Cumulatieve blootstelling aan UV-straling, zowel UVA als UVB, veroorzaakt actinische keratose. Hoe langer een persoon wordt blootgesteld aan UV-licht en hoe intenser die blootstelling, hoe groter het risico op het ontwikkelen van deze plekjes die gepaard gaan met actinische keratose.

Het wordt vaker gezien bij oudere patiënten met een lichte huid die in een zonnig klimaat leven met veel buitenactiviteiten of hobby's. Die actinische keratose verschijnt daarom vaak op delen van het lichaam die chronisch aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de bovenkant van de oren, de hoofdhuid en de bovenkant van de handen of onderarmen. UV-straling leidt tot directe schade aan het DNA van de huidcellen en na verloop van tijd kan je lichaam het DNA niet effectief meer herstellen. Dit kan vervolgens uitmonden in abnormale veranderingen in huidtextuur en kleur die je nauw in de gaten wil houden.

Behandeling van actinische keratose

Van dag tot dag is het belangrijk om voor breedspectrum zonbescherming te kiezen, zoals La Roche-Posay Anthelios KA SPF 50+. Deze formule is eveneens geoptimaliseerd voor dagelijks gebruik als je al lijdt aan AK of in het verleden laesies hebt gehad door zonverbranding. Preventie is heel belangrijk. Deze eenvoudige stap in je huidverzorging is de gemakkelijkste en beste manier om niet alleen AK en tal van andere ongewenste veranderingen in de huid (denk aan pigmentvlekken, rimpels) af te weren, maar ook om het risico op het ontwikkelen van huidkanker aanzienlijk te verminderen. De volgende tips helpen:

- Vermijd blootstelling aan de zon wanneer zonlicht op zijn sterkst is: 50 tot 70% van de huidkankers wordt in verband gebracht met overmatige blootstelling aan UVB- en UVA-stralen. Je kunt in de gaten houden aan hoeveel UV je huid dagelijks wordt blootgesteld met de My Skin Track UV-app.
- Verminder de blootstelling van kinderen aan de zon: 80% van door UV-veroorzaakte huidschade treedt op vóór de leeftijd van 18 jaar. De schade veroorzaakt door blootstelling van de huid aan de zon en aan sterk zonlicht tussen kindertijd en volwassenheid leidt tot de ontwikkeling van huidkanker. Voor kinderen kun je speciale zonbescherming smeren.
- Gebruik een zonnebrandcrème met zeer hoge factor die beschermt tegen zowel UVB- als UVA-stralen, vergeet niet om je zonnebrandcrème- of spray om de twee uur opnieuw aan te brengen en draag een zonnebril en hoed.
- Raadpleeg een dermatoloog als er huidletsel optreedt of als je veranderingen in een moedervlek (check met de ABCDE-methode) waarneemt.Als je denkt actinische keratose te hebben, aarzel dan niet om gelijk een afspraak met de dermatoloog te maken. Hij of zij zal de plekjes kunnen checken, de juiste diagnose kunnen stellen (of er sprake is van huidkanker of dat het alleen een plekje is dat verwijderd dient te worden) en een effectieve behandeling aanbevelen. Zelf AK behandelen is niet mogelijk. Het aantal laesies, hun locatie op het lichaam en de voorkeur van de patiënt spelen allemaal een rol bij het bepalen welke behandeling het beste is. Een enkel ruw plekje wordt meestal bevroren met vloeibare stikstof. Het proces is snel, effectief en pijnloos. Veel laesies die geclusterd zijn op één plek: experts raden doorgaans behandelingen aan die het hele gebied kunnen aanpakken. Denk aan crèmes op recept, chemische peelings of fotodynamische therapie of lichttherapie waarbij blauw of rood licht wordt gebruikt om de cellen in de actinische keratose-plekken te elimineren. Over het algemeen zijn dit allemaal snelle en gemakkelijke behandelingen waarmee de AK volledig kan worden verwijderd zodat het niet meer zichtbaar is. Wordt AK vroegtijdig behandeld dan kan huidkanker worden voorkomen.

Hoe gaat het verder na actinische keratose?

Actinische keratose an sich vormt geen direct gezondheidsrisico. Het kan pas gevaarlijk worden als het onbehandeld wordt gelaten. Meer specifiek, actinische keratose kan veranderen in plaveiselcelcarcinoom. Het risico dat AK kanker wordt, neemt toe naarmate er meer AK-laesies op het lichaam aanwezig zijn. In zones met chronische zonneschade, zoals de rug van de hand, het gezicht en de borst, worden meestal meer AK-plekken aangetroffen. Die plekken geven hoe dan ook aan dat je huid te veel is of wordt blootgesteld aan UV-licht, wat een hoger risico op kanker met zich meebrengt. Kortom: zonbescherming is zeer belangrijk

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON
MEER LEZEN
placeholder ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING
MEER LEZEN