Wat is dermatologie?

 

In veel andere westerse landen is het gebruikelijk eens in de zoveel maanden een dermatoloog te bezoeken, ook zonder specifieke huidproblemen. Net zoals je twee keer per jaar een tandartsafspraak maakt. De huid is ons grootste orgaan, dus voor je algehele gezondheid is het van belang dat deze in goede staat verkeert. Wanneer in ieder geval naar de dermatoloog? Als je huid, haar of nagels symptomen vertonen die niet op te lossen zijn met een thuisbehandeling kan het tijd zijn voor professionele aandacht. Als de zorgen cosmetisch zijn dan kun je een gespecialiseerde cosmetische dermatoloog opzoeken. Bijvoorbeeld bij hevige acne. Je arts kan je doorsturen naar de juiste dermatoloog voor jouw huidzorgen. Ga vooraf na of de behandeling wel vergoed wordt door je verzekering, want dat is zeker niet altijd het geval. Los van wat een dermatoloog is, bestaat er ook nog ‘dermatologisch getest’. Dit heb je vast wel ergens op een verpakking van huidverzorging zien staan. De betekenis hiervan en specifiek wat een dermatoloog doet bij acne lichten we in dit artikel uitgebreid toe.

Wat doet een dermatoloog?

Wat is dermatologie en wat doet een dermatoloog: veelvoorkomende vragen. Een dermatoloog is een arts gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen en ziekten van de huid, haar, nagels en aangrenzende slijmvliezen. Deze experts kunnen ook cosmetische problemen aanpakken en het uiterlijk van de huid, het haar en de nagels helpen verbeteren. Dermatologie is een medisch gebied dat zich dus richt op gezondheidsproblemen die de huid, het haar, de nagels en de aangrenzende slijmvliezen aantasten.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en de eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers en letsel. Het biedt een zichtbare indicatie voor de algehele gezondheid van een individu. Het is belangrijk om vóór je bezoek aan een dermatoloog na te gaan of de dermatoloog van je keuze een volledige licentie of certificering heeft. Sommige beoefenaars in spa's en schoonheidsklinieken noemen zichzelf dermatoloog, maar beschikken niet over de nodige accreditatie. Naast alle vormen van acne behandelt een dermatoloog veelvoorkomende huidproblemen, waaronder:

 

- Eczeem en dermatitis

- Psoriasis

- Rosacea

- Schimmelinfecties

- Wratten

- Vitiligo

- Haarverlies
- Nagelproblemen

Wat doet een dermatoloog bij acne?

Wat een dermatoloog bij acne doet, is afhankelijk van de ernst en vorm van de acne waarmee jij kampt. Meestal verwijst een huisarts een patiënt door naar de dermatoloog bij hevigere acne. In dat geval hebben huisremedies en persoonlijke verzorging waarschijnlijk niet voldoende geholpen.

Let wel, acne betekent niet dat je huid vies is of dat je de huid per se vaker dient te wassen. Tweemaal daags reinigen wordt aanbevolen, extra douchen na hevig zweten zoals sporten. Los van hygiëne is er bij acne vaak sprake van een andere onderliggende oorzaak.

Een dermatoloog kan een specifieke verzorgingslijn voor jouw acne aanbevelen, maar ook speciale medicatie voorschrijven. Zorg ervoor dat op de dag van jouw afspraak de huid goed schoon is. Hierdoor krijgt de dermatoloog een nauwkeurig beeld van je huid.

Verwacht verder dat je dermatoloog zal vragen naar je medische geschiedenis, medicijnen, gezondheidsproblemen en dergelijke. Het is belangrijk dat jouw dermatoloog je medische geschiedenis kent zodat de acne op de juiste manier kan worden behandeld. Verder zal de dermatoloog waarschijnlijk willen weten welke acne- en reinigingsproducten je tot nog toe hebt gebruikt (of eerder hebt geprobeerd). De kans is groot dat je een recept krijgt van de dermatoloog, waarbij het belangrijk is dat deze expert op de hoogte is van huidig medicijngebruik.

Nadat de dermatoloog jouw huid heeft onderzocht en alle relevante informatie heeft ontvangen, krijg je waarschijnlijk een behandeling met medicijn tegen acne. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je deze acnemedicatie moet gebruiken, weet op welke bijwerkingen je moet letten en hoe deze te behandelen zijn. Vraag hoe lang het duurt voordat je verbetering ziet en wat er gebeurt als de behandeling niet aanslaat. Meestal heb je nog een vervolgafspraak (of meerdere) nodig. Het kan een paar pogingen kosten om de juiste behandeling of combinatie van behandelingen te vinden die goed werken voor jouw type acne.

Wat betekent dermatologisch getest?

Dermatologisch getest is niet hetzelfde als hypoallergeen (zodanig geformuleerd dat het risico op een allergie wordt geminimaliseerd). Het betekent dat de fabrikant zoals La-Roche Posay het product door dermatologen heeft laten testen op vrijwilligers. Daarbij is overigens nog niks gezegd over de resultaten van dit onderzoek.

La Roche-Posay is een van de meest populaire apothekersmerken in Frankrijk. De producten staan bekend om hun eenvoudige, huidvriendelijke formuleringen waarvan een aantal specialistische producten ook worden geadviseerd door dermatologen. De testresultaten van La Roche-Posay producten worden er op de verpakking of website beknopt bijgezet.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.