Het belang van een lichaamsroutine voor lichaam en gezicht

 

Een goede huidverzorgingsroutine is belangrijk om een aantal redenen. Het helpt jouw huid in goede conditie te blijven. Zo verlies je namelijk de hele dag door huidcellen, dus wil je deze cyclus optimaliseren voor een stralende huid. Een effectieve routine met gepaste huidverzorging voor jouw huidtype kan onzuiverheden helpen voorkomen, rimpels behandelen en ervoor zorgen dat je huid er op zijn best uitziet. Terwijl we vaak vooral aandacht besteden aan ons gezicht – of dit nu een compleet stappenplan is met cleanser, exfoliërend product, serum of essence en een moisturizer, nachtcrème of alleen reinigen – is het net zo belangrijk om de huid van je lichaam te behandelen. Verzorg deze goed, want de huid in zijn geheel is niet alleen ons grootste orgaan maar vormt ook de voornaamste barrière tegen  externe aggressies die we hebben. Door onze huid gezond en goed gesmeerd te houden met onder meer vochtinbrengende crème blijft deze barrière sterk. Wordt de huid droog of raakt deze geïrriteerd door agressief reinigen dan kan de huidbarrière verzwakt worden. Dit maakt een persoon vatbaarder voor factoren van buitenaf, volgens onderzoek naar bijvoorbeeld atopische dermatitis. In dit artikel vertellen we je precies hoe een complete huidroutine op te bouwen. Die routine start al onder de douche en/of in bad.

Douche of baad met zorg

De huid blijft gehydrateerd door een zogenaamde ‘bakstenen-en-mortelstructuur’ van de huidcellen op het oppervlak, die met elkaar zijn verbonden door natuurlijke vochtinbrengende verbindingen zoals ceramiden. Samen houden ze vocht vast in je huid en voorkomen ze dat het verdampt, maar door regelmatig te baden kan deze barrière worden aangetast. Bescherm de huid door te lang baden of douchen in te heet water te vermijden. Kies voor lichaamsverzorging speciaal voor jouw huidtype zoals een voedende reinigingsolie voor een drogere en/of naar eczeem-neigende huid. Of kies voor een milde douchegel ofwel wasgel met kalmerende niacinamiden en lipiden-aanvullende karitéboter geschikt voor het hele gezin. Voor een extra droge huid biedt ook een douchecrème uitkomst. Tenzij je echt vies bent, hoef je je niet elke keer van top tot teen te wassen. Zeepsop zal hoe dan ook langs je benen en voeten lopen. Concentreer je wel op de bovenbenen en liesstreek, omdat deze gebieden kunnen worden gekoloniseerd door ziekteverwekkers.

Bewaar je gezichtsverzorging voor na het douchen of baden

Het is verleidelijk om je gezicht onder de douche te wassen terwijl je de rest van je lichaam schoonmaakt. Toch wordt dit niet aanbevolen. Om te beginnen is het onmogelijk om je haar te wassen zonder dat een deel van het product over je gezicht loopt. Dit kan leiden tot verstopte poriën. Dan is er het hete water dat je huid kan ontdoen van essentiële voedingsstoffen, waardoor het uitdroogt. Om deze redenen is het veel beter om te wachten tot je uit de douche stapt om je gezicht te wassen.

Pak er een goede bodylotion bij

Vijfentwintig procent van het immuunsysteem van ons lichaam bevindt zich in onze huidcellen. Maar slechts een klein deel van onze huid zit op ons gezicht – de rest bevindt zich op ons lijf, dus dit deel van onze huid willen we natuurlijk niet overslaan. Veel lichaamscrèmes bevatten een eenvoudig verzachtend middel om de huid te hydrateren. Breng na het douchen een vochtinbrengende crème aan terwijl je huid nog vochtig is. Op deze manier houd je namelijk het vocht in de huid vast. Wacht met jezelf grondig af te drogen, breng eerst de crème aan. Een bodylotion die tot 48 uur hydrateert en helpt tegen roodheid, een verzachtende, gladmakende melk met ureum of een ultrazachte balsem speciaal voor een huid die last heeft van extreme droogheid.

Exfolieer je lichaam

Dode huidcellen kunnen zich ophopen, niet alleen op het gezicht maar ook op het lichaam. Dus een grondige algehele exfoliatie is essentieel. Gebruik een paar keer per week een fijne peeling of AHA-reiniger onder de douche over je gehele lichaam. Hoewel je hier minder talgklieren hebt dan op andere delen van je lichaam, is je decolleté een gebied waar waar bij volwassenen met een huid die neigt naar acné vaak onzuiverheden zoals puistjes voorkomen. Ook op de rug kunnen snel onzuiverheden verschijnen. Eerdergenoemde zuiverende micro-peeling gel kan ook op de fijne huid van het decolleté (en natuurlijk op de rug) gebruikt worden. Het midden van je rug heeft grotere en meer talgklieren dan elders en omdat het moeilijk te bereiken is, wordt het vaak verwaarloosd. Dit kan leiden tot puistjes door blokkades. Gebruik bijvoorbeeld een siliconen lichaamsborstel om scrubs, peelings en crèmes aan te brengen om dit gebied aan te pakken.

Kies de juiste gezichtsverzorging

Van twee tot negen stappen, je kunt je huidverzorgingsroutine voor het gezicht zo uitgebreid maken als je zelf maar wil. Waar je keuze ook naar uitgaat, van exfoliator tot serum, zorg dat je de producten in de juiste volgorde aanbrengt op het gezicht. Hierbij een stappenplan:

  • Reinigen
    Een acne-gevoelige en/of onzuivere en vette huid doet het ’s ochtends goed met een milde reiniger die de talg onder controle houdt en overtollige oliën ('s nachts geproduceerd) wegspoelt. La Roche-Posay Effaclar Zuiverende Gel Reiniging is ontwikkeld om talg onder controle te houden en de huid mild te reinigen en dus uit te drogen. Voor je avondroutine kun je dezelfde reinigingsgel gebruiken. Een gevoelige huid reinig je met Toleriane Gezichtsreiniger, ideaal voor reiniging en make-upverwijdering. De eenvoudige formule is heel effectief en zacht. Voor wie zich zorgen maakt om rimpels is een eenvoudige, hydraterende reiniger zoals diezelfde Toleriane reiniger een geweldige optie zonder te veel poespas voor de ouder wordende huid. Deze Toleriane gezichtsreiniger of Toleriane’s Wascrème is ook geschikt voor een zachte, voedende wasbeurt wanneer je last hebt van een zeer droge huid in het gezicht. Voor de zeer gevoelige of allergie-gevoelige huid, gevoelige ogen of voor contactlensdragers biedt Toleriane Ultra Make-Up Remover uitkomst.
  • Exfoliëren
    Met exfoliëren haal je dode huidcellen van het gezicht zodat een fris, nieuw laagje eronder zich kan laten zien. De Effaclar-lijn bevat veelal salicylzuur (onder meer in de reinigers) voor een exfoliërend effect om overtollig talg en onzuiverheden aan te pakken. Verder heeft La Roche-Posay een ultrafijne scrub voor een gevoelige huid. Deze gezichtsscrub exfolieert zachtjes en zuivert de huid. Met ultrafijne puimsteendeeltjes helpt het voorzichtig overtollige dode huidcellen te verwijderen.

  • Gebruik een serum
    Bij huidverzorging kun je rekening houden met het volgende: je gaat idealiter van een lichte naar een zwaardere textuur. Daarom komt een serum vóór een dag- of nachtcrème. Voor een gevoelige huid kun je kiezen voor het Toleriane Ultra Dermallergo Serum. Dit serum is verrijkt met 0,1% neurosensine, een peptide die in combinatie met thermaal bronwater van La Roche-Posay helpt om enige gevoeligheden te verzachten en de huidbarrière te helpen herstellen. Voor een rimpel-gevoelige of droge huid komt een intensief hydraterend serum van pas zoals Hyalu B5. Ideaal voor het verzachten van fijne droogtelijntjes en om vocht terug te brengen in de huid. Voor ’s avonds pak je rimpels aan met het vernieuwende Retinol B3 serum, een krachtige anti-ager ook geschikt voor een gevoelige huid. De formule met retinol van La Roche-Posay is perfect voor beginners, omdat het ook wordt gecombineerd met niacinamide om de huid te verzachten. Wie last heeft van pigmentvlekken kan kiezen voor het Vitamine C10 serum. Hierdoor oogt de huid ook steviger. La Roche-Posay's vitamine C-serum is een van de weinige serums die speciaal is samengesteld met het oog op een gevoelige huid. De formule (met een mix van salicylzuur en hyaluronzuur) is een favoriet in het bestrijden van ongewenste pigmentvlekken. Voor een verouderende huid met pigmentvlekken kun je ’s ochtends het vitamine C serum pakken, ’s avonds het Retinol-serum.

  • Moisturize
    Moisturize, ofwel breng een vochtinbrengende crème aan. Eveneens onmisbaar voor een acne-gevoelige huid. Effaclar Duo(+) is een egaliserende en verbeterende verzorging die zowel hydrateert als matteert en de poriën niet verstopt. Voor het aanpakken van een enkel puistje pak je er La Roche-Posay Effaclar A.I bij, een krachtige formule die de grootte van een onzuiverheid terugbrengt terwijl je slaapt. Voor een gevoelige huid gebruik je na het reinigen (en eventueel een serum smeren) de Toleriane Dermallergo Crème, ontworpen om de huid te verzachten en de huidbarrière te beschermen. Pak er voor ’s nachts de Toleriane Ultra Nacht bij, een ultrarijke formule met niacinamide, neurosensine en vitamine A. Als je een formule met retinol gebruikt tegen onder meer rimpels wil je erna een simpele, milde moisturizer gebruiken. De Toleriane Sensitive moisturizers sluiten hierop aan, met naar wens een lichte fluïde- of rijke crèmetextuur. Voor een zeer droge huid is de Toleriane Sensitive Rijk een slimme optie.

  • Smeer SPF
    Zomer of winter, zon of regen, een dagelijkse breedspectrum zonbescherming is zeer belangrijk. Voor een droge en/of een gevoelige huid is de ongeparfumeerde Anthelios Ultra Crème met SPF50 geschikt. Het bevat het thermale bronwater van La Roche-Posay, boordevol natuurlijke ingrediënten om de hydratatie aan te vullen en de glans van de huid te herstellen. Voor mensen met puistjes en onzuiverheden: Anthelios Anti-Glans Frisse Mist met SPF 50, een niet-vette formule die helpt talg te absorberen en tegelijkertijd de huid te beschermen. In Effaclar Duo(+) SPF 30 zit ook UV-bescherming. De onzichtbare Anthelios SPF 50+ fluïde helpt hyperpigmentatie voorkomen en tegengaan. Terwijl getinte formule Anthelios Mineral One SPF 50+ de huid op natuurlijke wijze camoufleert en beschermt.

  • Verbeter je bloedcirculatie en lymfestroom
    Probeer deze dagelijkse routine een week lang uit om de huid van je lichaam op positieve wijze te transformeren: besteed elke dag voor het douchen of baden een paar minuten aan het borstelen van het droge lichaam om je stofwisseling, bloedcirculatie en lymfestroom te stimuleren. Gebruik voor dit droogborstelen een speciale lichaamsborstel met stevige haren en een steel. Begin altijd bij de voeten en oefen stevige druk uit om met langzame bewegingen met de klok mee naar het hart toe te borstelen. Volg met een scrub onder de douche en eindig met een goede vochtinbrengende crème. Na een week borstel je het lichaam nog maar één keer per week om de resultaten te behouden, maar blijf de bodylotion dagelijks na het douchen gebruiken voor een gehydrateerde, gevoede huid.

ONTDEK DE ANDERE
PRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

STUIFMEEL EN STOF IN DE HAREN KUNNEN EEN ALLERGISCHE REACTIE VAN DE HUID VEROORZAKEN. ARTSEN RADEN AAN OM 'S AVONDS HET HAAR TE KAMMEN OF WASSEN OM POTENTIËLE ALLERGENEN TE VERWIJDEREN.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.