• Home>
  • Gezicht>
  • 3 vragen aan een expert : “Onderschat de gevolgen van een beschadigde opperhuid niet”

3 vragen aan een expert

“Onderschat de gevolgen van een beschadigde opperhuid niet”

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Mensen die in de verzorgingssector of de horeca werken, handarbeiders, kappers, bakkers… de lijst van beroepen waarbij de handen voortdurend te lijden krijgen is lang. De gemeenschappelijke boosdoener is dagelijkse blootstelling aan organische solvents, oppervlakte-actieve detergenten of zepen met een te basische pH-waarde voor de huid. In het geval van de lippen zijn het dan weer koude, wind, zon of sterk uitdrogende medische behandelingen die een voortdurende bron van agressie van buitenaf vormen. De verzorgingsproducten CICAPLAST Handen en CICAPLAST Lippen zijn dan ook onontbeerlijk om  verergering en beschadigde handen te helpen voorkomen.

Wat maakt de huid van de handen zo gevoelig?

De huid van de handen is gevoelig én staat vaak bloot aan agressies van buitenaf

De huid van de handen raakt gemakkelijk uitgedroogd en gedehydrateerd. Ze bevat immers weinig talgklieren en maakt weinig hydratatiefactoren aan. Van een hydrolipidenfilm, die normaal gezien moet instaan voor de bescherming van de huid, is hier dan ook amper sprake. Dat maakt de huid van de handen dus erg gevoelig. Maar tegelijk zijn de handen één van de lichaamsdelen die dagelijks het meest belast worden, zowel door bepaalde beroepsbezigheden als thuis in het huishouden. En daarnaast hebben de handen ook nog eens te lijden onder agressieve omgevingsinvloeden zoals koude en zon.

Wat zijn de gevaren als die gevoelig geworden huid van de handen voortdurend blijft blootstaan aan agressies?

Van een gevoelige huid naar chronische dermatitis

Dermatitis, eczeem, allergieën… als de huid al gevoeliger is geworden, kan ze hevig gaan reageren op elke nieuwe blootstelling van een allergeen of een irriterend product. In de meest ernstige gevallen kan de huidreactie immers zo erg zijn dat ze tot hospitalisatie of arbeidsongeschiktheid leidt.

Praktisch advies

1. Regles d'or_illu 1

Heb je een manueel beroep waarbij je handen erg belast worden, bescherm ze dan altijd met handschoenen en breng regelmatig een beschermende en verzorgende crème zoals CICAPLAST Handen aan. Draag ook handschoenen bij huishoudelijke klusjes, want hierbij kan de tere huid van de handen evenzeer beschadigd of geïrriteerd raken. Wacht niet tot je handen echt heel droog of beschadigd zijn om ze dagelijks en zelfs verscheidene keren per dag in te wrijven. En vergeet zeker niet je CICAPLAST crème ’s avonds voor het slapengaan aan te brengen.

Waardoor raakt de huid van de lippen zo snel uitgedroogd?

De huid van de lippen heeft heel weinig natuurlijke bescherming en is dus erg gevoelig

De huid van de lippen is een semi-slijmvlies en heeft dus geen hoornlaag. Ze is uiterst dun en bevat geen talgklieren, zodat ze dus niet goed “gesmeerd” wordt. De huid van de lippen produceert bovendien geen melanine en kan zich dus niet beschermen tegen de zon. Ze is teer, broos en bijzonder vatbaar voor uitdroging, dehydratatie en irritatie.

Wat kunnen de gevolgen zijn als droge lippen niet worden verzorgd?

Als de huid geen beschermende buffer meer heeft, neemt het gevaar voor potentieel ernstige aandoeningen toe

Uitdroging, afschilfering, kloofjes veroorzaakt door koude en wind of behandelingen met een uitdrogend effect (zoals isotretinoïne) kunnen verergeren: de barstjes en kloofjes kunnen dan chronisch worden en dit kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen zoals mondhoekkloven of traumatische of allergische cheilitis.

Praktisch advies

1. Regles d'or_illu 3

Als je lippen erg droog en beschadigd zijn, helpt een gewoon hydraterend product niet meer. Je huid heeft dan behoefte aan een balsem met bufferend effect die hulp biedt bij herstel, waaronder ze de tijd krijgt omzich te regenereren. Wacht niet tot je lippen het broodnodig hebben - staat de winter voor de deur, vertrek je op vakantie naar zee of naar de bergen of begin je met een behandeling die een uitdrogend effect heeft (bijvoorbeeld een acnebehandeling), denk er dan aan om CICAPLAST Lippen dagelijks en zelfs verscheidene keren per dag aan te brengen om je huid beter bestand te maken tegen die agressies. ’s Avonds kan je de balsem ook in een dikke laag aanbrengen en de hele nacht laten inwerken.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten