Rode vlekken op de huid: wat speelt er en wat te doen?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_article_default.jpg

Meer en meer mensen krijgen tegenwoordig last van een gevoelige huid, soms resulterend in rode plekken en vlekken op het gezicht. Volgens nieuw onderzoek melden 60 - 70% van de vrouwen en 50 - 60% van de mannen dat ze met een zekere mate van een gevoelige huid te maken hebben gehad. Naast dat dit soms verre van comfortabel kan aanvoelen, kan het de huid ook ontsieren. Hypoallergene make-up helpt met camoufleren, maar het liefst kom je natuurlijk helemaal van roodheid in je gezicht af. Er kan namelijk meer aan de hand zijn dan wat overgevoeligheid. Misschien heb je rosacea, met gebroken haarvaatjes, overmatige roodheid met dank aan alcohol, de zon, een allergische reactie of zelfs stress. In dit artikel gaan we alle mogelijkheden langs zodat jij je huidprobleem gericht kan aanpakken.

Wat zijn rode vlekken op de huid?

De ene rode vlek is de ander niet. Zelfs bij een vrij dunne, kwetsbare en reactieve huid ontstaan rode vlekken in het gezicht of tere haarvaatjes niet zomaar. Zo kunnen haarvaatjes bijvoorbeeld onder druk van een guur klimaat uitzetten waardoor roodheid toeneemt en zelfs permanent kan zijn. Verder zijn er nog talloze mogelijke boosdoeners voor rode vlekken in het gezicht, die we hieronder toelichten.

‘Rode vlekken kunnen simpelweg voorkomen door het weer, gekruid eten of alcohol maar ook met een huidziekte te maken hebben’

Oorzaken van rode vlekken op de huid

Rode plekjes kunnen simpele oorzaken hebben zoals het weer (hitte, kou), maar ook gekruid eten, alcohol of douchen met heet water. Hormonale schommelingen (tijdens bijvoorbeeld de overgang) of een allergische reactie kunnen eveneens rode vlekken in het gezicht veroorzaken. Deze symptomen in de vorm van rode vlekken of permanente haarvaatjes kunnen weliswaar ook duiden op rosacea, couperose, blozen of erythrose. Daarom is het belangrijk om je rode huid zo optimaal mogelijk te ondersteunen en hiermee te voorkomen dat het probleem groter wordt. Onze experts en dermatologen hebben de symptomen die hierop kunnen duiden op een rijtje gezet.

Rode vlekken door stress

Milde vormen van stress hebben doorgaans weinig impact op het lichaam. Terugkerende en chronische vormen van stress kunnen wel vervelende bijwerkingen opleveren, soms op de huid. Overmatige stress kan resulteren in ‘stress uitslag’ of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren. Doorgaans hoort uitslag door stress met een paar dagen verdwenen te zijn. Raadpleeg anders vooral je huisarts of dermatoloog.

‘In een heet, vochtig klimaat kun je ook warmte-uitslag ondervinden met rode vlekken als gevolg’

Rode vlekken op de huid door warmte

Mensen met een witte huid kunnen zichtbaar roder aanlopen in een tropisch klimaat, zeker zonder goede zonbescherming zoals een hoedje en SPF. In de warmte wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor vooral een lichte huid er roder kan uitzien. Heb je vaak last van overmatig blozen (zelfs als het niet warm is of je niet eens verlegen bent) dan kun je last hebben van rosacea. In een heet, vochtig klimaat kun je ook warmte-uitslag ondervinden. Vaak vermindert dit wanneer je huid wat afkoelt. Probeer in warm weer vooral ook luchtige kleding te dragen. De voornaamste symptomen van warmte-uitslag zijn rode bultjes, sensaties van een soort ‘prikkelende hitte’, soms met minuscule blaasjes veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de huid.

Rode vlekken op de huid van je kind

Kinderen kunnen in hun jonge jaren om talloze redenen last krijgen van rode vlekken op de huid. Het kan netelroos zijn, waterpokken, maar ook ringworm. Ringworm begint als een rode, schilferige plek of bult en vormt daarna een rode ring. De dokter behandelt dit doorgaans met een antischimmelcrème. Kinderen kunnen ook sneller last krijgen van warmte-uitslag, wanneer er geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen in de zon. Ook kunnen ze te maken krijgen met eczeem of contact dermatitis, wat ook voorkomt bij volwassenen. Uitslag door dermatitis verdwijnt meestal na een week of twee. Baby eczeem komt tot slot ook veel voor en kan verlicht worden met de juiste producten.

Rode vlekken op de huid met jeuk

Niet alle huiduitslag gaat gepaard met jeuk. Heb je last van rode plekjes op de huid en flink jeuk? Eczeem wordt doorgaans bijgestaan door een ontstoken, rode, droge en, inderdaad, ook jeukend huidoppervlak. Plaque psoriasis met schilferige, rode plekjes (soms met een rode of zilverachtige rand) kan ook aardig jeuken. En ook Luieruitslag roept bij kinderen vaak jeuk op en kan zeer storend zijn voor zo’n kleintje.

Rode vlekken op de huid zonder jeuk

Een aantal huidaandoeningen die rode plekjes oproepen brengen geen jeuk teweeg. Het kan acne zijn of keratosis pilaris, een onschuldige huidconditie veroorzaakt door de overproductie van proteïne keratine. Hierdoor krijg je kleine, harde bultjes rondom de haarfollikels, met name op de dijen, billen en bovenarmen. Warmte-uitslag hoeft niet te jeuken en rosacea (een chronische huidconditie waardoor je vaak op het gezicht veel zichtbare haarvaatjes hebt) wordt ook niet gekenmerkt door jeuk.

‘Ziet je huid er behoorlijk rood uit na het baden? Dan is je badwater echt te heet’

Rode vlekken op de huid na douchen

Regelmatig warm douchen en baden kan leiden tot een droge, jeukende huid en zelfs huiduitslag met rode plekjes. Koel of lauwwarm douchen een paar keer per week kan een gedehydrateerde huid helpen om sterk, zacht en glad te blijven. Ziet je huid er behoorlijk rood uit na het baden? Dan is je badwater echt te heet.

Rode vlekken op de huid door allergie

Een allergische reactie op een bepaalde stof (zoals voedsel, medicijnen, de haren, vacht of het gif van dieren) kan ook je huid aantasten. Resulterend in jeuk, rode huiduitslag, netelroos of eczeem. Het kan direct na contact met een allergeen ontstaan of pas na een tijdje, waardoor de oorzaak lastiger te traceren is. Een allergie kan uit het niets opdoemen, terwijl je jaren nergens last van hebt gehad. Een goed verzorgingsplan bij huiduitslag door allergie kan gelukkig een wereld van verschil maken.

Rode vlekken op de huid na het zonnen

Zonneallergie kan inderdaad resulteren in rode vlekken op de huid. We hebben het hier dan over polymorfe lichteruptie, een uitslag veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon door mensen die een gevoeligheid hebben ontwikkeld voor ultraviolet licht. De uitslag ziet er in dat geval uit als heel kleine, rode bultjes of iets verhoogde plekken op de huid. De juiste verzorging en soms ook lichttherapie kan helpen als je last hebt van zonneallergie en rode vlekken.

‘Alcohol versnelt de bloedsomloop, waardoor bloedvaatjes in het gezicht kunnen verwijden (soms permanent) en zelfs knappen’

Rode vlekken op huid door alcohol

Alcohol is niet goed voor je huid, dat zal iedere dermatoloog beamen. Waarom je huid na overmatig wijn of bier drinken zo rood wordt? Daar is een reden voor. Sommige mensen (voornamelijk van Aziatische afkomst) krijgen een tomatenrood hoofd na amper één alcoholisch drankje. Dit betekent dat die persoon een hoge gevoeligheid heeft voor alcohol, en dat wordt gelijk gereflecteerd in de huid. Alcohol kan bovendien een extra zetje geven aan bestaande huidaandoeningen, zoals rosacea. Hierdoor kun je vaker last krijgen van vervelende uitbraken van rosacea. Alcohol versnelt de bloedsomloop, wat er vaak voor zorgt dat bloedvaatjes in het gezicht verwijden (soms permanent) en zelfs knappen. Om achter te blijven met gebroken haarvaatjes en rode plekken in het gezicht waar je maar moeilijk vanaf komt.  

Wat te doen tegen rode vlekken op de huid?

Allereerst, om rode vlekken in het gezicht te verminderen, is het belangrijk om te identificeren of je last hebt van een specifiek huidprobleem, zoals rosacea of eczeem. Het beste is om een afspraak te maken met de dermatoloog zodat je zeker weet waar je last van hebt. Vervolgens kan er een verzorgplan worden opgesteld. Zo biedt La Roche-Posay bijvoorbeeld een hele verzorgingslijn voor mensen met een huid gevoelig voor rosacea. Zorg dat je huid altijd goed gehydrateerd is met een fijne crème. Voor een verzachtende, kalmerende werking van buitenaf speelt thermaal bronwater een mooie rol. Dit water van La Roche-Posay uit beschermd vulkaangebied helpt ook de huidbarrière versterken. Van binnenuit houd je de huid gezond door voldoende water te drinken gedurende de dag en groenten, fruit, essentiële vetzuren zoals olijfolie en volkoren producten te eten.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen