Jeukende, pijnlijke hoofdhuid: dit zijn de oorzaken

La Roche-Posay geeft achtergrondinformatie over de oorzaken en symptomen van een gevoelige hoofdhuid. En levert tips om die geïrriteerde hoofdhuid te verzorgen.

Een gevoelige hoofdhuid geeft vaak aanleiding tot jeuk, irritatie soms roodheid en pijnlijke sensaties. Diverse factoren zoals vervuiling, stress, dieet of te agressieve producten (inderdaad, wie weet je favoriete shampoo in je beautyroutine) kunnen de hoofdhuid gevoeliger maken. Oorzaken van een gevoelige huid zijn veelomvattend: heb je pijn aan je hoofdhuid en schedel? Aan specifiek je kruin? Voelt je gevoelige hoofdhuid jeukend aan of vertoont deze bultjes? Het is belangrijk om hiernaar te kijken en je verzorgingsroutine hier snel op aan te passen. Soms kun je naast een verkeerde shampoo ook last krijgen van een pijnlijke hoofdhuid (en in het ergste geval haaruitval) door te verven. Bepaalde klimaten kunnen je gevoelige hoofdhuid er ook toe bewegen hyperreactief te worden. Tijd om de boosdoeners uit te sluiten en een gevoelige hoofdhuid goed te behandelen.

Waarom een gevoelige, pijnlijke hoofdhuid?

Net zoals de huid van gezicht of lichaam kan ook de hoofdhuid gevoelig zijn. Een trekkend, gedehydrateerd gevoel, pijnlijke haarwortels, jeuk... Het is allemaal mogelijk. De hoofdhuid staat immers dagelijks bloot aan talloze agressies die niet alleen je haar, maar ook je hoofdhuid veel brozer maken. Onder invloed van bepaalde factoren, zoals vervuiling en stress, kan de hoofdhuid vervolgens een extra gevoeligheid ontwikkelen. Hiernaast ondergaat de natuurlijke flora van de hoofdhuid gedurende het leven (en onder invloed van interne en externe factoren) veranderingen, waardoor bepaalde micro-organismen zich sterk kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen de cellen van de hoofdhuid zich bijvoorbeeld sneller vernieuwen en vormen er zich schilfertjes. Er kan weliswaar nog meer gaande zijn, zoals aangestipt in dit artikel.

Wat zijn de symptomen van een gevoelige hoofdhuid?

Behalve jeuk kunnen er zich een droog gevoel, een lichte pijn bij het aanraken van de hoofdhuid en schilfertjes (roos) voordoen. Het volgende kun je ervaren:

  • Pijn aan hoofdhuid en schedel;
  • Een hoofdhuid die jeukt;
  • Een hoofdhuid met bultjes;
  • Pijnlijke hoofdhuid en haaruitval;
  • Een droge hoofdhuid met schilfers (droog of juist vet).

Een schilferige, jeukende hoofdhuid door uitdroging of een huidaandoening

Als de natuurlijke moisture- ofwel vochtbalans is verstoord, kan een jeukende, droge schedel het resultaat zijn. Een droge, jeukende hoofdhuid kan komen door veroudering of huidcondities zoals atopische dermatitis of psoriasis. De symptomen kunnen variëren van zeer mild tot extreem. Als de natuurlijke vochtbalans verloren is, kan het beschermende laagje aangetast worden. Deze micro-ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat je hoofdhuid meer geïrriteerd raakt – leidend tot jeuk, roodheid en een ‘strak gevoel’.

Beste verzorging voor een gevoelige hoofdhuid

Naast de juiste shampoo zullen ook de volgende dagelijkse gewoonten helpen om jouw wellicht kwetsbare hoofdhuid te sparen:

  • Zorg voor gezonde en evenwichtige voeding voor een rustige hoofdhuid
  • Leer omgaan met stress voor een gezonde hoofdhuid
  • Masseer de hoofdhuid regelmatig om de bloedsomloop te stimuleren
  • Bind het haar niet te strak samen en laat het overdag voldoende ademen om pijn aan de hoofdhuid en haarverlies te voorkomen
  • Bescherm het haar tegen de zon met een hoofddeksel om een jeukende, droge, mogelijk pijnlijke hoofdhuid te voorkomen Blijft jouw hoofdhuid maar gevoelig ondanks al deze tips? Aarzel dan niet jouw dermatoloog (via de huisarts) om advies te vragen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.