Rode gezichtshuid: oorzaken en behandeling

Heb jij een rode gezichthuid die snel geiriteerd raakt en trekkerig aanvoelt? La Roche-Posay legt uit hoe die roodheid ontstaat en wat je er aan kunt doen.

Een stralend blosje, dat willen we allemaal. Of het nu uit een doosje komt of je van nature gezegend bent met een subtiel tintje in je gezicht, het geeft een frisse aanblik. Het is zelfs een van de belangrijkste make-up trucs als je er wat jeugdiger wil uitzien: breng vooral wat rozige kleur aan op de jukbeenderen. Het verhaal verandert als dat opgewekte ‘blozen’ omslaat naar ‘rood aanlopen’. Door die overmatig rode huid en rode wangen kun je er ineens ontdaan, gestrest of gewoonweg verlegen uitzien. Sterker nog, die diffuse roodheid kan wijzen op een huidaandoening zoals rosacea. Met dit artikel leggen we je uit wat de oorzaken zijn van die rode wangen en helpen we je graag uit de brand.

Wie is er vatbaar voor rode wangen?

Vooral vrouwen met een gevoelige, dunne huid en lichte huidskleur lopen sneller kans op overmatig blozen, ofwel rode wangen en rode huid in het gezicht. Hoe je weet of het niet langer meer onschuldig blozen is maar vlammende roodheid? Als je rood aanloopt wanneer je gezicht op dat moment niet weergeeft hoe je je voelt. Met andere woorden: je bloost niet omdat je bijvoorbeeld gegeneerd bent, maar zomaar. Het gezicht kleurt rood als reactie op allerlei inwendige en uitwendige stressoren. Logisch dat je je hieraan stoort, want hierdoor kun je zelfs signalen afgeven aan de buitenwereld die niet kloppen. Roodheid in het gezicht verminderen kan ook esthetisch gezien wenselijk zijn.

Wat zijn triggers voor roodheid?

Die rode wangen, waar je je misschien al jaren aan ergert, hebben helaas de neiging om te verergeren naarmate men ouder wordt. Verder speelt UV-straling een belangrijke rol. Onder invloed van de zon en andere factoren wordt de teint geleidelijk aan steeds ongelijkmatiger. Dat betekent dus ook: diffuse roodheid. Inderdaad, van die grillige, rode vlekken in je gezicht. Het staat buiten kijf dat je altijd SPF wil gebruiken. Wat verder te doen tegen roodheid? Het is van essentieel belang om inzicht te verkrijgen in de achterliggende mechanismen van een rode huid. Naast SPF is specialistische gezichtsverzorging, voor een gevoelige huid neigend naar roodheid, van belang.

Waarom wordt de huid van het gezicht rood?

Een gevoelige huid in het gezicht heeft een bijzonder kwetsbare oppervlaktebarrière, waardoor deze amper bestand is tegen irriterende omgevingsfactoren. Ervaart jouw (al snel rode) huid een bepaalde situatie of substantie als agressief? Dan worden er alarmsignalen vrijgegeven in de vorm van ontstekingsmediatoren. Denk bij die ontstekingsmediatoren voor rode wangen onder meer aan cytokines en histamine. Histamine dat inderdaad ook vrijkomt in het geval van hooikoorts. Er bestaat een histamine cream, maar die wil je pas smeren wanneer de dermatoloog die adviseert. Laten we voor we ingaan op mogelijke oplossingen verder kijken naar de oorzaak: genoemde ontstekingsmediatoren brengen een kettingreactie op gang die leidt tot vaatverwijding of zwelling van het netwerk van bloedvaatjes in de huid. Het resultaat? Zichtbare roodheid en verhitting aan het huidoppervlak. Een rood gezicht, rode huid, rode wangen, die vaak gepaard gaan met jeuk en een prikkelend gevoel.

Beste make-up voor rode wangen of een rode huid

Bij een gevoelige gezichtshuid geldt het principe ‘less is more’! Dus gebruik idealiter zo weinig mogelijk producten tegen je rode huid in het gezicht. Hoe verleidelijk dit ook mag zijn. Toch kun je echt wel make-up gebruiken bij een rood hoofd, maar pak dan wel de juiste producten tegen roodheid. BB- en CC-crèmes zijn ideaal voor een gevoelige huid met neiging tot roodheid: ze combineren allerlei werkingen in één enkele formule, waardoor de kans op irritatie beperkt blijft. Bovendien zijn het lichte, makkelijk uit te strijken texturen die zich zonder wrijving laten aanbrengen. Rode wangen en diffuse roodheid over het hele gezicht verminderen? Er zijn legio opties.

WAAR
OF ONWAAR

True or false visual 3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR True answer

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True or false visual 2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR wrong answer

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True or false visual

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR wrong answer

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True or false visual 2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR True answer

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
Question mark

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met thermaal bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDREANE-assortiment dat uw huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature kalmerend en verzachtend werken.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

ALLE PRODUCTEN
WORDEN GETEST OP ALLERGIEËN

Meer bekijken
Eén vereiste = nul allergische reacties
Als we één allergische reactie ontdekken, gaan we terug naar het lab voor herformulering
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIG
BESCHERMENDE FORMULE

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder GEZICHTSREINIGER VOOR DE GEVOELIGE HUID:
MILDE ÉN EFFECTIEVE REINIGING
MEER LEZEN