Roodheid
in het gezicht:
Oorzaken en behandeling

Heb jij een rode gezichtshuid die snel geïrriteerd raakt en trekkerig aanvoelt? La Roche-Posay legt uit hoe die roodheid in het gezicht kan ontstaan en wat je eraan kunt doen. Nu kan een stralend blosje wenselijk zijn, het geeft een frisse aanblik. Sommigen halen het ook uit een doosje met een rozige poeder. Het verhaal ligt anders als subtiel blozen en een gewenste make-up look verandert in rood aanlopen met een blijvend rode huid. Een rode huid van het gezicht waarbij de roodheid op een paar plekken of over het hele gezicht voorkomt. Door die overmatig rode huid en rode wangen kun je er ontdaan, gestrest of verlegen uitzien. Diffuse roodheid kan ook wijzen op een huidaandoening zoals rosacea. Ontdek wat de oorzaken kunnen zijn van de roodheid en hoe je roodheid in het gezicht kunt helpen te verminderen.

Wie krijgt voornamelijk te maken met roodheid in het gezicht?

Vooral vrouwen met een gevoelige, dunne huid en lichte huidskleur hebben sneller kans op roodheid in het gezicht. Door zichtbaar overmatig blozen, rode appelwangen en een rodere gezichtshuid. Het verschil tussen onschuldig blozen en flinke roodheid in het gezicht: wanneer je rood aanloopt wanneer je gezicht op dat moment niet reflecteert hoe je je voelt. Met andere woorden: je bloost niet omdat je bijvoorbeeld gegeneerd bent, maar zomaar. Het gezicht kleurt rood als reactie op allerlei inwendige en uitwendige stressoren. Hierdoor kun je zelfs signalen afgeven aan de buitenwereld die niet kloppen, zoals dat je overhit bent terwijl dat niet zo is. Roodheid in het gezicht verminderen kan ook esthetisch gezien wenselijk zijn.

Wat veroorzaakt een rode huid in het gezicht?

Een rode huid in het gezicht heeft helaas de neiging om te verergeren naarmate we ouder worden. De overgang kan de huid ook veranderen; droger, gevoeliger en daardoor soms roder maken. Verder speelt UV-straling een belangrijke rol. Onder invloed van de zon en andere factoren wordt de teint geleidelijk aan steeds ongelijkmatiger. Dat betekent dus ook: diffuse roodheid. Met grillige, rode vlekken in het gezicht. Het is altijd belangrijk om goed met SPF te smeren. Wat verder te doen tegen een rode gezichtshuid? Het is van essentieel belang om inzicht te verkrijgen in de achterliggende mechanismen, de oorzaken van een rode huid in jouw gezicht. Naast SPF is specialistische gezichtsverzorging, voor een gevoelige huid neigend naar roodheid, van belang. La Roche-Posay biedt Rosaliac voor een gevoelige huid die snel rood wordt.

Waarom wordt een gevoelige huid sneller rood?

Een gevoelige huid in het gezicht heeft een bijzonder kwetsbare oppervlaktebarrière, waardoor deze amper bestand is tegen irriterende omgevingsfactoren. Ervaart jouw (snel rode) huid een bepaalde situatie of substantie als agressief? Dan worden er alarmsignalen vrijgegeven in de vorm van ontstekingsmediatoren, oftewel, er ontstaat een allergische reactie. De ontstekingsmediatoren voor rode wangen zijn onder meer cytokines en histamine. Histamine dat ook vrijkomt in het geval van hooikoorts. De dermatoloog kan in dat geval een histamine crème adviseren. Genoemde ontstekingsmediatoren kunnen een kettingreactie op gang brengen die kan leiden tot vaatverwijding of zwelling van het bloedvaatjes-netwerk in de huid. Het resultaat hiervan is zichtbare roodheid en verhitting aan het huidoppervlak. Een volledig rode gezichtshuid of her en der roodheid in het gezicht gaat vaak ook gepaard met een jeukend en een prikkelend gevoel.

Hoe kun je roodheid in het gezicht verminderen?

Een rode huid kan storend zijn, maar gelukkig kun je hier met de juiste verzorging op inspelen om roodheid in het gezicht te helpen verminderen. 

 

Gebruik verzachtende ingrediënten

Kies voor producten die niacinamide, zwavel, allantoïne, cafeïne, zoethout, kamille, aloë en komkommer bevatten. Deze ingrediënten kunnen roodheid in het gezicht helpen verminderen.

 

Gebruik minder producten

Als je denkt dat roodheid in het gezicht te wijten is aan een productallergie of te veel exfoliëren dan is het belangrijk om een stap terug te doen in je huidverzorgingsroutine. Verwijder alle niet-essentiële producten om de blootstelling aan allergenen te verminderen. Zodra de huid tot rust is gebracht, breng je de producten één voor één over een periode van dagen opnieuw aan. Zo kom je er vanzelf achter wat precies de oorzaak is van die rode huid in het gezicht.

 

Bezoek een dermatoloog of allergoloog

Deze expert kan zogenaamde patch-testen uitvoeren. Dit is nuttig bij oorzaken die verband houden met allergieën. Een dermatoloog kan helpen bij het achterhalen van de exacte oorzaak van de roodheid in het gezicht en een plan opstellen om deze doeltreffend te behandelen. Veel voorkomende opties voor rosacea en eczeem zijn onder meer voorgeschreven ontstekingsremmende crèmes, orale antibiotica, gezichtsbehandelingen of lasers. Reinigingsmiddelen met salicylzuur kunnen hiernaast helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het verminderen van roodheid bij mensen die te maken hebben met seborroïsche dermatitis.

Beste make-up voor een rode gezichtshuid

In het geval van een gevoelige gezichtshuid met neiging tot roodheid geldt het principe ‘minder is meer’. Gebruik zo min mogelijk producten. Make-up tegen roodheid kan, maar pak er dan wel de juiste producten voor een huid met neiging tot roodheid bij. BB- en CC-crèmes zijn ideaal voor een gevoelige gezichtshuid met neiging tot roodheid: ze combineren allerlei werkingen in één enkele formule. Dit beperkt de kans op irritatie. Bovendien zijn het lichte, makkelijk uit te strijken texturen die zich zonder wrijving laten aanbrengen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Met thermaal bronwater van La Roche-Posay als basis zorgt het HYDREANE-assortiment dat uw huid de hele dag gehydrateerd blijft. Het effect wordt versterkt door tal van mineralen die van nature kalmerend en verzachtend werken.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.