Achtergrondinformatie

Rode, reactieve huid: onderliggende oorzaak en oplossingen

reactieve huid

Wiens huid dun en reactief (gevoelig voor allergieën) is, zal sneller last krijgen van roodheid. Dit is iets om op te letten, want roodheid wordt doorgaans heviger met de jaren. Bovendien kan er ook een serieuze huidaandoening aan ten grondslag liggen. Het liefst wil je dat die diagnose in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gesteld. Een aandoening zoals rosacea (met mogelijkerwijs ook rode adertjes of bloedvaatjes in het gezicht) komt veel in de winter voor onder mensen met een gevoelige huid. Het is een chronische conditie met roodheid en vaak ook bultjes op plekken zoals het gezicht – met name de wangen en kin – en wordt vaak getriggerd door koud, droog weer. Milde cleansers en crèmes, ingrediënten zoals kamille en hyaluronzuur (die kalmeren en hydrateren) zijn onontbeerlijk. Stop vooral ook gelijk met douchen of wassen met te heet water. Allereerst, ontdek wat er precies met jouw huid gaande is waardoor het rood wordt. La Roche-Posay adviseert.

‘Naarmate je ouder wordt kan roodheid in het gezicht hardnekkiger en zelfs permanent worden’

Couperose of rosacea: wat voor type roodheid heb ik?

Een zeer broze, kwetsbare of gevoelige huid is helaas vatbaarder voor verhitte gevoelens en kan hierdoor sneller rood aanlopen. Naarmate je ouder wordt kan deze roodheid hardnekkiger worden; aanhouden en zelfs helemaal niet meer verdwijnen! Mits goed behandeld. Afhankelijk van de intensiteit kunnen verschillende symptomen worden onderscheiden.

 • Roodheid van voorbijgaande aard of ‘flushes’ (blozen).
 • Verspreide, maar permanente rode vlekken waarbij we spreken van erythrose, dat meestal voorkomt op de wangen.
 • Kleine en zichtbare vaatjes duiden doorgaans op couperose.
 • Rode puistjes (soms met een wit ‘kopje’) kunnen wijzen op inflammatoire ofwel ontstekingsgevoelige rosacea.

Waarom wordt mijn huid (uit het niets) rood?

De oorzaak van alle typen roodheid: een hyperreactiviteit van de bloedvaatjes in de huid. Als die bloedvaatjes snel uitzetten dan kan de gezichtshuid ongewenst rood kleuren: dat noemt men ‘blozen’ – zelfs als je je terwijl dat blozen zich voordoet helemaal niet gegeneerd of überhaupt maar geëmotioneerd voelt. De bloedvaatjes keren na dat blozen terug naar hun normale toestand. Op den duur kan dit verschijnsel verergeren: de bloedvaatjes zetten zich hoe langer hoe meer uit, worden met het blote oog zichtbaar en de rode kleur lijkt bijna niet meer te verdwijnen. Dit kan duiden op erythose, couperose of rosacea. Die roodheid kan in de hand worden gewerkt en verergeren door diverse factoren: 

 • Roodheid door externe factoren, zoals kou of zon, die leiden tot een versnelde microcirculatie in de huid.
 • Roodheid door interne factoren zoals emoties, het drinken van koffie of het eten van pikante gerechten.
 • Roodheid door erfelijke aanleg: de roodheid kan optreden bij mensen met een zogenaamde vaso-reactieve huid, een vaak familiaal bepaald huidkenmerk.

Roodheid door huidveroudering: voorbij de leeftijd van 25 jaar kan de huid gemakkelijker rood aanlopen.

Huidaandoeningen roodheid

Mensen met een lichte huidtint kunnen sneller een rood gezicht krijgen: door overmatige inspanning, sporten, een wandeling in de frisse buitenlucht. Dit kan er uitzien als een charmant blosje. Sommigen poederen voor die look juist wat extra zachtroze blush op hun gezicht, want het geeft je een frisse, jeugdige uitstraling. Soms is er weliswaar meer aan de hand, als er bijvoorbeeld sprake is van permanente roodheid of gesprongen adertjes. Denk aan onderstaande huidaandoeningen die zorgen voor een bijzonder rood huidbeeld: 

Couperose

Een netwerk van kleine, rode, soms zelfs blauwe bloedvaatjes zichtbaar op de huid: een teken van couperose. Zijn de vaatwandjes in je huid verzwakt dan kan dit fenomeen optreden. Vaak gebeurt het geleidelijk, naarmate je ouder wordt. De huid en diens bloedvaatjes verliezen met de jaren stevigheid en elasticiteit. UV uit zonnestralen, temperatuurwisselingen en roken kunnen de situatie verergeren. Als de vaatjes eenmaal verwijd zijn dan is het lastig om ze nog in hun originele staat terug te krijgen. Ze dienen dan namelijk geen functie meer.

Rosacea

Wie kampt met rosacea kan hierbij ook couperose, ofwel zichtbare bloedvaatjes, in het gezicht zien. Het markantste verschil: bij rosacea is er sprake van een chronische ontstekingsreactie. Hieruit vloeien verschillende symptomen voort die als onaangenaam kunnen worden ervaren: kleine bultjes of puistjes, grotere ontstekingen, een grovere huidstructuur bij de neus, algehele droogte, oogirritatie en zelfs een stekend, branderig gevoel.

Erythrose

Met erythrose spreken we van permanente roodheid, die dus niet meer af en toe verdwijnt. Terwijl je bij rosacea of couperose nog uitbraken van meer of minder roodheid kunt ervaren. Met de juiste behandeling kan dit getemperd worden.

‘Verwijder bij roodheid make-up met milde reinigingsproducten die niet hoeven te worden afgespoeld met hard kraanwater’

Verzorging: wat te doen aan roodheid door onder meer couperose?

Dermocosmetica is je partner-in-crime in de strijd tegen roodheid in het gezicht. Voor dit type cosmetica (zoals de naam al suggereert, bevindt dermacosmetica zich tussen dermatologische middelen en cosmetica) wordt gebruik gemaakt van bepaalde bestanddelen met een heilzaam effect op een gevoelige huid met symptomen van onder meer rosacea en couperose. Zoals:  

 • Ambophenol: een natuurlijk extract rijk aan polyfenolen om de biologische oorsprong van lokale roodheid aan te pakken.
 • Neurosensine: een krachtig kalmerend ingrediënt om een rode huidreactie en warmte-sensaties te verminderen.
Rode adertjes ofwel bloedvaatjes in het gezicht of rood worden zonder reden? De volgende handelingen in je huidverzorgingsroutine kunnen hierbij helpen: 

Verzorging: wat te doen aan roodheid door onder meer couperose?

Een aantal andere handelingen, gefocust op lifestyle, kunnen je ook helpen mocht je veel last hebben van een rode huid door bijvoorbeeld couperose of rosacea:

 • Let op je voeding en hou het gebruik van alcohol, pikante gerechten en cafeïne binnen de perken;
 • Bescherm je huid tegen klimaatschommelingen door overgangen van warm naar koud en omgekeerd te vermijden;
 • Gebruik een dagcrème met een zonnefilter.

Hulp dermatoloog: rosacea of couperose crème

Bij aandoeningen zoals rosacea en couperose kan de dermatoloog ook lokale antibiotica (crèmes, emulsies en dergelijke) of orale antibiotica voorschrijven. In de apotheek vind je de doeltreffende Rosaliac-lijn van La Roche-Posay, speciaal geformuleerd voor rosacea-patiënten. Bij aanhoudende roodheid wordt er door huidartsen ook wel een gerichte laserbehandeling geadviseerd. In elk geval verdient het aanbeveling een dermatoloog te raadplegen zodra er geregeld hevige roodheid in je gezicht verschijnt. Problemen zoals rosacea en couperose hebben soms wat extra professionele aandacht nodig.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen