Intolerante, pijnlijke huid? Dit zijn de 3 voornaamste oorzaken

Een intolerante huid, een huid die makkelijk rood wordt, een droge of gedehydrateerde huid… Allemaal vertonen ze een hyper-reactiviteit. De diverse oorzaken wetenschappelijk verklaard, met La Roche-Posay.

Er bestaan verschillende soorten gevoelige huid. Zowel een intolerante huid, een huid die gemakkelijk rood wordt als een droge of gedehydrateerde huid kunnen gevoelig zijn. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: een epidermis die overdreven reageert op bepaalde factoren.

Een gevoelige huid is niet zomaar een gevoelige huid. Snel last van een trekkerig, droog gevoel? Je huid kan inderdaad wat aan de gevoelige kant zijn. Een tandje ernstiger is een intolerante huid, ook wel een overgevoelige huid genoemd. Een gevoelige en intolerante huid hebben één ding met elkaar gemeen: een epidermis, ofwel buitenste huidlaag, die overdreven reageert op bepaalde factoren. Het onderscheid tussen een gevoelige huid of intolerante ofwel overgevoelige huid: bij een intolerante huid zijn er allergenen in het spel waarop hevig wordt gereageerd. Resultaat: een gezicht dat gemakkelijk rood wordt, droog, gehydrateerd en oncomfortabel aanvoelt. Daar houdt het niet op. Wind, zon, hitte, kou, alcohol, pittig eten of de verkeerde verzorging: het kan bij een intolerante huid leiden tot pijnlijke, prikkende, zelfs branderige sensaties. In de wereld van huidverzorging worden er verschillende huidtypen gehanteerd: vet, gecombineerd, droog, acne-gevoelig én gevoelig. Je hoort vaak iets over een gevoelige huid en veel mensen menen het te hebben, maar een overgevoelige huid is heel specifiek. Lees in dit artikel alles over de intolerante huid en hoe je deze het beste kunt voorkomen, behandelen en verlichten.

Symptomen van een gevoelige versus een intolerante huid

Laten we eerst een veelvoorkomend misverstand uit de wereld helpen: een gevoelige huid is niet per definitie hetzelfde als een allergische huid. Zo’n pijnlijke, prikkende ofwel intolerante huid is van nature vatbaarder voor externe agressies, waar de huid vervolgens extreem op reageert. Deze hyperreactiviteit van een niet zomaar gevoelig maar overgevoelig huidtype staat rechtstreeks in verband met de prikkelbaarheid van de zenuwuiteinden in de epidermis. Hoewel er geen officieel verschil wordt gehanteerd door dermatologen, is een intolerante huid doorgaans gevoelig voor allergenen. Terwijl een gevoelige huid letterlijk gevoelig is voor irritaties zónder allergische reactie. Zo’n gevoelige huid is doorgaans ook minder hevig, en reageert wanneer zenuwuiteinden vlak onder het huidoppervlak geïrriteerd raken. Dat is natuurlijk een heel belangrijk verschil, waarin je ook met de behandeling van een pijnlijke huid, prikkende huid of zelfs prikkende jeuk over het hele lichaam (als reactie op allergie-opwekkende stoffen van je intolerante huid) rekening wil houden. Dit zijn de symptomen van specifiek een intolerante huid, waarover dit artikel in het bijzonder gaat:

  • Een intolerante huid heeft last van allergische reacties ofwel gevoeligheden;
  • Een intolerante huid reageert vaak heviger dan een gevoelige huid;
  • Een intolerante huid kan bij reactie op een allergeen rood uitslaan;
  • Een intolerante huid kan bij reactie op een allergeen pijnlijk of prikkend aanvoelen, zelfs met prikkende jeuk over het hele lichaam;
  • Een intolerante huid kan bij reactie op een allergeen doen denken aan een branderige of brandende huid als vervelende sensatie.

Hiernaast opvallend: een intolerante huid kan aanvoelen als een pijnlijke huid bij aanraking. Terwijl het ook te identificeren is als een branderige huid puur qua gevoelssensatie, terwijl er verder niks te zien is.

Oorzaken van een overgevoelige huid

Zowel een intolerante als een gevoelige huid kunnen oncomfortabel aanvoelen wanneer de soms pijnlijke, prikkende huid in contact komt met irriterende factoren, zoals chemicaliën in huidverzorging of waspoeders. Een gevoelig en een intolerant huidtype kunnen ook beiden vatbaar zijn voor roodheid en onzuiverheden zoals pukkeltjes. Afhankelijk van het huidprofiel uit een intolerante huid zich op verschillende wijzen, die al dan niet gelijktijdig voorkomen: prikkelende of prikkende huid, brandende of branderige huid, een trekkerig of jeukend gevoel. Bijvoorbeeld een verhit of branderig gevoel kan ook gepaard gaan met roodheid. De reactiviteit van je intolerantie kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de drie voornaamste oorzaken:

Reden overgevoelige huid: leefomgeving

Warmte, kou, wind, zon, flinke temperatuurschommelingen en luchtvervuiling kunnen leiden tot een prikkelend, branderig gevoel, roodheid en verhitting.

Verlichten pijnlijke huid

Het is een veelvoorkomend scenario bij een intolerante huid: wakker worden met een prikkend, pijnlijk, branderig gevoel. Verlicht dit door de avond ervoor te smeren met een speciale nachtcrème: Toleriane Ultra Nacht. Deze crème voor een reactieve huid ontdoet je huid zoveel mogelijk van vrije radicalen (opgewekt door bijvoorbeeld luchtvervuiling en zonlicht gedurende de dag) en kalmeert tegelijkertijd ontstekingen en zenuwprikkels in de huid. Directe verlichting voor het lichaam: Lipikar Baume AP+M dat anti-jeuk werkt. Je redder-in-nood voor als je huid overdag pijnlijk, prikkend, branderig aanvoelt: een spraybusje thermaal bronwater. Heerlijk rustgevend en verzachtend, met water gewonnen uit een beschermde vulkanische regio in Frankrijk rijk aan mineralen. Mineralen die de huidbarrière van je overgevoelige huid helpen versterken.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.