Achtergrondinformatie

Droge huid, droog gezicht: wat te doen?

droge gezichtshuid

Het is nog een uitdaging om een zeer droge huid ineens te doen opklaren, dorstlessen en voeden, maar mogelijk is het zeker wel. Crème voor een droge huid is een goed begin. Is de huid van je gezicht droog dan is dit vaak zichtbaar: rimpeltjes tekenen zich duidelijker af, de droge huid voelt pijnlijk, oncomfortabel, schraal aan. Hoe weet je zeker of je een droge huid hebt? En waar komt het eigenlijk door, behalve dat je nu eenmaal een drogere gezichtshuid hebt meegekregen bij je geboorte? De oorzaak kan liggen bij het weer (in de winter en barre, koude klimaten heeft je huid extra liefde nodig), maar ook bij hormonen, luchtvervuiling, ongezonde voeding en te heet douchen. Laat dit artikel je gids zijn om een droge huid, of je nu man of vrouw bent, voorgoed te verslaan zodat je weer stralend voor de dag komt.

Wat is een droge huid?

De medische term voor een droge huid (ofwel droge huid in het gezicht) is xerose of xerosis, en dit betekent in feite een tekort aan vocht in de hoornlaag van de huid in het gezicht. Bij een normale huid zorgt het vet tussen de hoorncellen van de hoornlaag voor een juiste verdamping van vocht in de huid. Wanneer deze balans wordt verstoord dan verdampt er te veel vocht en ontstaat er een tekort. Dan spreekt men van een schrale, droge huid.

‘Vitamine A, vitamine B3 en vitamine C zijn 3 belangrijke vitamines voor een gezonde gezichtshuid en bij een tekort kan een droge huid ontstaan’

Waar herken je een droge huid in het gezicht aan?

Wanneer de gezichtshuid door vochttekort droog of extreem droog wordt dan is die droge huid van het gezicht van nature ook broos en gemakkelijk geïrriteerd. De huidbarrière bij een droog gezicht verzwakt. Aangezien het de gezichtshuid betreft, zijn de symptomen vaak opvallend aanwezig. Een droge, schrale, soms pijnlijk huid is te herkennen aan bijvoorbeeld een trekkend of prikkelend gevoel rondom de mond, het voorhoofd en de wangen. Zo’n droge gezichtshuid met een droog voorhoofd kan uiteraard oncomfortabel zijn. Symptomen zoals kleine barstjes en schilfers zijn te zien bij een extreem droge huid in het gezicht. Tot slot zijn rimpels veel beter zichtbaar bij een droge huid, die schreeuwt om een rijke, voedende crème voor een droge huid en bovenal ook heel veel gezuiverd water.

De symptomen van een droge tot extreem droge huid opgesomd:
- Prikkelend gevoel van de huid op wangen of een droog voorhoofd;
- Trekkende, schrale huid;
- Barstjes in de droge gezichtshuid;
- Vervellen ofwel schilfers in een droog gezicht;
- Duidelijk zichtbare rimpels op een droge huid;
- Pijnlijke huid;

Wat veroorzaakt een droge gezichtshuid?

Je hebt uiteraard weinig invloed op de genen die je van bijvoorbeeld moeder of grootvader hebt meegekregen, waardoor je een droge huid hebt. Toch zijn er naast genetische invloeden ook nog tal van interne en externe oorzaken van een droog gezicht.

‘De huid in het gezicht kan sneller droog, schraal, zelfs pijnlijk worden, omdat deze niet is bedekt en dus dagelijks wordt blootgesteld aan externe factoren’

Externe oorzaken van een droge huid

De huid in het gezicht is eigenlijk altijd blootgesteld aan externe factoren, omdat het gezicht nooit bedekt is. Externe factoren beïnvloeden de beschermlaag van de gezichtshuid, waardoor meer vocht kan verdampen. Er zijn veel factoren die de kans op een droge huid en dus droog gezicht kunnen verergeren. Enkele veelvoorkomende factoren zijn:

Invloed zon op een droge huid

Zonneschijn gaat gepaard met veel hitte en UVA- en UVB-straling. Met name de hitte van de zon veroorzaakt een droge gezichtshuid. Door de hitte verdampt namelijk extra veel vocht. Het is daarom slim om een droog gezicht altijd in te smeren met een rijke SPF.

Invloed lage vochtinname op een droge huid

Die droge huid, die flink wat huidproblemen kan veroorzaken, ontstaat allereerst door een vochttekort in de huid. Wanneer je niet genoeg drinkt gedurende de dag kan het vochtniveau dusdanig laag worden dat je een extreem droge huid krijgt. 

Invloed wind en kou op een droge huid

Het gezicht staat dagelijks bloot aan vele weersinvloeden, zoals felle wind en koude temperaturen. Door de wind verdampt het vocht in de gezichtshuid extra snel. Koude temperaturen vernauwen de bloedvaatjes en drogen de huid extra uit.

Invloed luchtvervuiling op een droge huid

Vervuilde lucht bevat verschillende stoffen, chemicaliën en roetdeeltjes die vooral een droge huid in het gezicht extra kunnen irriteren. Hierdoor raakt de gezichtshuid nog eens extra verzwakt, omdat de huid minder goed kan herstellen.

Invloed roken op een droge huid

Sigarettenrook bevat ontzettend slechte stoffen, zoals teer en nicotine. Deze stoffen vernauwen de bloedvaten, breken collageen en vitamine C af en bloedvaatjes worden brozer. Met name vernauwde bloedvaten zijn de veroorzaker van een droge gezichtshuid. Door de vernauwde bloedvaten wordt de huid minder goed doorbloed wat herstel vertraagd. 

Invloed ongezonde voeding op een droge huid

Vitamine A, vitamine B3 en vitamine C zijn 3 belangrijke vitamines voor je gezondheid, maar juist ook voor een gezonde gezichtshuid. Vitamine A versterkt de beschermende laag van de droge huid. Vitamine B3 bevordert de aanmaak van huidvet tussen de hoorncellen van de huid. Vitamine C helpt een droog gezicht soepel en veerkrachtig te houden. Door een ongezond dieet kan een tekort ontstaan waardoor de gezichtshuid droog wordt.

Invloed heet water op een droge huid

Warm water tast de beschermende vetlaag op de gezichtshuid aan waardoor er meer vocht kan verdampen. Dat fijne vetlaagje wil je natuurlijk intact houden. Een te warm bad of te warme douche kan een droge gezichtshuid veroorzaken, dus vermijd dit liever.

Interne oorzaken van een droge gezichtshuid.

De werking van het huidmechanisme kan door een aantal lichamelijke factoren uit balans raken, waardoor een droge huid in het gezicht ontstaat. Denk aan:

Droge huid door erfelijke eigenschappen

Een droog gezicht kan helaas in de familie zitten, erfelijk bepaald. Aandoeningen zoals psoriasis, diabetes en eczeem staan erom bekend een droge tot extreem droge gezichtshuid te veroorzaken. Het voordeel: je krijgt waarschijnlijk minder snel last van pukkeltjes.

Droge huid door natuurlijke huidveroudering

Wanneer de huid verouderd, neemt de productie van talg af en wordt de doorbloeding minder. Beide factoren veroorzaken een droge huid in het gezicht.

Droge huid door hormonen

Testosteron en oestrogeen zijn twee hormonen die van nature in het lichaam voorkomen. De mate waarin deze voorkomen hebben invloed op het vochtgehalte in de huid of het huidvet. Voor vrouwen kan met name oestrogeen een droge huid veroorzaken. Naarmate het oestrogeenniveau afneemt, neemt ook de kans op een droge gezichtshuid toe.

Wat te doen tegen een droge huid? Verzorgen en voorkomen

Om een droge gezichtshuid te voorkomen en te verzorgen is het belangrijk om irritatie te minimaliseren en de natuurlijke balans van de huid te herstellen. De volgende tips helpen:

Hydraterende crème voor een droge huid

Hydraterende gezichtscrèmes zijn onmisbaar om een droge gezichtshuid te behandelen. Goede hydraterende crèmes helpen om de hydrolipidenfilm op de gezichtshuid te herstellen en de huid weer zacht en glad te maken. Wrijf de huid van het gezicht er dagelijks mee in.

Juiste verzorging voor een droge huid

Het reinigen, wassen en verzorgen van de gezichtshuid is belangrijk. Een goede en huidvriendelijke routine speciaal voor het droge gezicht is essentieel.

Huidvriendelijke make-up bij een droge huid

Veel vrouwen dragen dagelijks make-up, en daarom is het van belang make-up voor jouw huidtype te gebruiken. Door bewust te kiezen voor make-up die de huidbarrière respecteert, blijft de beschermlaag van de gezichtshuid intact. La Roche-Posay beschikt over specifieke gamma's zoals Respectissime en Toleriane Teint die speciale huidvriendelijke make-up en huidvriendelijke foundation bevatten voor een droge gezichtshuid.

Wassen van een droge huid

Douchen met lauw water voorkomt dat de natuurlijke beschermlaag van de gezichtshuid wordt aangetast. Dep de huid na het baden vervolgens voorzichtig droog. Vooral bij de droge huid van het gezicht is dit belangrijk: zachtjes deppen en niet wrijven.

Goed eten en drinken bij een droge huid

Drink ten minste 2 liter water per dag. Drink bovendien meer wanneer het warm is. Gezond eten is ook belangrijk voor een gezonde gezichtshuid die niet droog is: zorg voor voldoende gevarieerd eten met gezonde vetten, vitamines en mineralen.

Juiste temperatuur en luchtvochtigheid in huis bij een droge huid

Zorg dat de luchtvochtigheid in jouw huis op peil gehouden wordt. Let hier vooral in de winter op. Probeer de temperatuur in huis rond de 19 graden Celsius te houden.

De beste producten voor een gevoelige, droge huid

Vaak is een droge huid ook een stuk gevoeliger. Ga alleen wel na of je huid niet zomaar droog maar vooral vochtarm is, en of deze echt gevoelig is, geïrriteerd of intolerant. Mannen zullen misschien minder snel mascara gebruiken, maar onderstaande tips om een extreem droge huid te verslaan werken zowel bij een droge gezichtshuid van de man of vrouw.

Mascara voor gevoelige ogen

Respectissime Multi Dimensions is een aangename mascara voor een gedehydrateerde huid van La Roche-Posay. Het zorgt direct voor mooie, volle wimpers en de mascara zorgt 16 uur lang voor comfort. Na 4 weken zijn volgens onderzoek de wimpers steviger en extra beschermd tegen agressies dankzij het serum met arginine. In hetzelfde gamma zijn Respectissime Extension en Respectissime Volume beschikbaar.

Oogreiniger voor gevoelige, droge ogen

De waterproof oogreiniger van La Roche-Posay verwijderd in alle zachtheid make-up bij een gedehydrateerde, extreem droge huid rondom de ogen. Speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van waterproof make-up. Zonder parfum en zonder parabenen. Strenge formulering om het risico op intolerantie minimaal te houden.

Gezichtscrème voor een droge huid

Het gamma Hydreane bevat hydraterende gezichtscrème zonder parabenen. Deze crème voor een droge huid verminderd tevens de gevoeligheid van de huid. Naast lichte en rijke gezichtscrèmes is er een huidvriendelijke BB cream beschikbaar.

Kalmerend, herstellend middel voor een droge huid

Om de droge gezichtshuid te herstellen kan de herstellende gezichtscrème van Nutric Intense gebruikt worden. Deze voedende crème voor een droge huid, droog gezicht, versterkt en versoepelt de huid. Tevens verlicht het pijnlijke gevoelens door droogte.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen