Droge en extreem droge lichaamshuid

Last van een droge huid? Lees meer over de oorzaken, symptomen, verzorgingen en behandeling van een droge lichaamshuid.

De lichaamshuid kan droog of zelfs extreem droog aanvoelen. Omdat de huid het grootste orgaan van ons lichaam is, kun je hier veel hinder van ondervinden. De rode, ruwe en schilferige lichaamshuid voelt trekkerig aan en is snel geirriteerd. Bij extreme gevallen kun je er zelfs last van hebben bij het dragen van kleding. Om de structuur van een droge lichaamshuid te verbeteren, moet ze goed worden gehydrateerd. Het vergt ook enkele dagelijkse gewoonten om deze huid zacht en glad te houden.

Wat is een droge lichaamshuid?

Droge tot extreme droge lichaamshuid Xerose of xerosis cutis is de medische term voor een droge huid. De huid is droog wanneer de hoornlaag te weinig water bevat door overmatige verdaming van vocht uit de huid. De hoornlaag van de huid bestaat uit hoorncellen. Tussen deze hoorncellen bevind zich vet of huidvet. Bij een normale functie van de huid zorgt dit huidvet dat er een juiste hoeveelheid vocht verdampt vanuit de huid. Wanneer er een tekort aan vetten onstaat kan er meer vocht verdampen. HIerdoor onstaat een vochttekort en spreekt men van een droge huid.

Symptomen van een droge lichaamshuid

Waar herken je een droge lichaamshuid aan? Wanneer de lichaamshuid door vochttekort droog of extreem droog is, is de huid brozer en makkelijk gerriteerd. Ook kan een droge lichaamshuid een prikkelend of trekkend gevoel met veroorzaken. Symptomen zoals craquelures en kleine barstjes in de huid komen vaak voor. Verder herken je een droge tot extreem droge lichaamshuid aan het feit dat de huid de neiging heeft om te vervellen en rimpels duidelijker zichtbaar zijn. De symptomen van een droge tot extreem droge huid opgesomd:

 • prikkelend gevoel van de huid
 • trekkende huid
 • barstjes in de huid
 • vervellen / schiflers
 • rimpels zijn duidelijk zichtbaar
 • pijnlijke huid

Externe oorzaken van een droge lichaamshuid

Oorzaken buiten het lichaam Hoewel externe factoren niet direct als oorzaak van een droge lichaamshuid aangewezen kunnen worden, vergroten ze de kans dat je last krijgt van een droge huid. De externe factoren beinvloeden namelijk vaak de beschermlaag van de lichaamshuid, waardoor meer vocht kan verdampen. Factoren die de kans op een droge lichaamshuid kunnen verergeren liggen overal op de loer. Enkele veelvoorkomende factoren zijn:

 • Zon. Zonneschijn gaat gepaard met veel hitte en UV-A en UV-B straling. Met name de hitte van de zon veroorzaakt een droge lcihaamshuid. Door de hitte verdampt er namelijk extra veel vocht. UV-A en UV-B straling hebben niet direct invloed op een droge huid. Naast de zon zelf kan ook de zonnebrandcreme een oorzaak zijn voor een droge of extreem droge lichaamshuid. Zonnebrandcreme kan stoffen bevatten die irriterende geur- en kleurstoffen bevatten.
 • Lage vochtinname. Een droge lichaamshuid ontstaat door een vochttekort in de huid. Wanneer je niet genoeg drinkt gedurende de dag kan het vochtniveau dusdanig laag worden dat je een droge huid krijgt.
 • Beroepsgerelateerde irritatie. Bij sommige beroepen wast men vaak de handen. Bij het wassen wordt dan vaak zeep, schoonmaakkmiddel of een andere aggressieve stoffen gebruikt. Deze stoffen verstoren de vetbalans van de huid waardoor kan de huid van de handen droog worden.
 • Roken. Sigarettenrook bevat ontzettend veel slechte stoffen zoals teer en nicotine. De huid heeft hieronder zwaar te lijden. Roken vernauwd de bloedvaten, breekt collageen en vitamine C af en bloedvaatjes worden brozer. Met name vernauwde bloedvaten zijn de veroorzaker van een droge lichaamshuid. Door de vernauwde bloedvaten wordt de huid minder goed doorbloed wat herstel vertraagd.
 • Ongezonde voeding. Vitamine A, vitamine B3 en vitamine C zijn 3 belangrijke vitamines voor een gezonde lichaamshuid. Vitamine A versterkt de beschermende laag van de huid. Vitamine B3 bevordert de aanmaak van huidvet in de bovenste huidlaag. Vitamine C helpt de huid soepel en veerkrachtig te houden. Door een slecht dieet kan een tekort ontstaan waardoor de lichaamshuid droog wordt.
 • Verzorgingsproducten. Veel verzorgingsproducten voor het lichaam bevatten stoffen die de huid kunnen uitdrogen. Zeep, make-up, bodylotion, shampoo, scheerschuim parfum zijn allemaal producten die men dagelijks gebruikt en schadelijke stoffen kunnen bevatten.
 • Scheren. Een droge lichaamshuid kan veroorzaakt worden door scheren. Droge huid van de benen is een wereldwijd voorkomende klacht bij vrouwen. Vooral het scheren zonder scheerschuim of met oude, botte mesjes verzwakt de beschermlaag van de huid.
 • Warme douches of baden. Warm water tast de beschermende vetlaag op de lichaamshuid aan waardoor er meer vocht kan verdampen. Een warm bad of een warme douche kan daarom ook een droge lichaamshuid veroorzaken.
 • Het weer. Weersomstandigheden zoals harde, koude wind kunnen een droge huid veroorzaken. Echter, het lichaam is meestal bedekt met beschermende kleding dus is geen ernstige factor. Het weer is wel een grote veroorzaker van een droge gezichtshuid.

Producten

Welke producten kun je gebruiken bij een droge lichaamshuid?

 • Lipikar bodylotion. De Lipikar bodylotion van La Roche Posay is een bodylotion voor de gevoelige, droge en oncomfortabel aanvoelende huid. De bodylotion is geschikt voor baby’s, volwassenen en senioren.
 • Surgras douchecréme. De Lipikar Surgras douchecreme voor droge huid is een douchecreme zonder zeep en zonder parabenen. Hierdoor wordt de lichaamshuid zacht gereinigd en dus geschikt voor een onconfortabele en droge lichaamshuid. Daarnaast bevat de formule 10% overvet concentraat en niacinamide. Dit helpt om de natuurlijke huidbarriere te herstellen en de huid te voorzien van de benodigde lipiden. De douchecreme is geschikt voor baby's en volwassenen.
 • Lipikar wasgel. Dit product is gericht op de reiniging van droge huid. De Lipikar wasgel reinigt de droge huid mild en beschermt de gevoelige huid van het hele gezin. De wasgel is pH neutraal en prikt niet in de ogen. Het is geschikt voor de hoofdhuid van baby's en voor de intieme zones.
 • Lipikar olie. De Lipikar olie beschermt de huid tegen uitdroging van kalkhoudend water. Het voorziet de huid van de nodige lipiden voor het herstellen van de huidbarriere. Ook dit product is geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK DE ANDERE
PRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.