Wat is zonneallergie?
Zonneallergie verwijst eigenlijk naar een aantal aandoeningen waarbij huiduitslag optreedt nadat de huid is blootgesteld aan de zon. Dit wordt in zijn geheel ook wel lichtgevoelige aandoeningen of fotodermatoses genoemd.
Grofweg kunnen ze worden onderverdeeld in de volgende medische termen:
· polymorfe lichteruptie (PMLE ofwel zonneallergie)
· idiopathische fotodermatose
· exogene fotodermatose
· genetische fotodermatose
· metabole fotodermatose
· door UV-licht verergerde (andere) dermatosen
Wat is PMLE?
Heb je een paar uur in de zon doorgebracht en krijg je vervolgens een jeukende, rode uitslag met blaasjes op de borst en armen? Dan is er waarschijnlijk sprake van een polymorfe lichtuitbarsting (PMLE). Met zonneallergie wordt vaak deze aandoening PMLE bedoeld, met uitslagachtige symptomen. Het is ook een van de meest voorkomende fotodermatoses.
Wat is het verschil tussen PMLE en een verbrande huid door de zon?
Het verschil tussen PMLE en zonnebrand op de huid door UV-licht is significant. PMLE jeukt namelijk en omvat een hobbelige uitslag die zonneblaasjes ofwel blaren kan bevatten. Terwijl je bij zonnebrand een gladde, strak aanvoelende huid bemerkt die in het begin pijnlijk is en warm kan aanvoelen. PMLE (ofwel zonneallergie) is goedaardig, maar er bestaat een kleine kans op permanente verkleuring van de huid of kleine littekens.
Verschillende vormen van zonneallergie
Hoewel PMLE het meest voorkomt, zijn er nog andere vormen van aandoeningen die als ‘zonneallergie’ worden gezien en opkomen onder invloed van zonlicht.
Zonne-urticaria
Als je na een paar minuten in de zon last krijgt van netelroos dan kan er sprake zijn van iets anders dan PMLE, namelijk zonne-urticaria. Net zoals bij PMLE spaart zonne-urticaria normaal gesproken het gezicht. Ben je eenmaal uit de zon dan verdwijnt die netelroos meestal net zo plotseling als het leek. Het duurt ook zelden langer dan 24 uur.
Genetische fotodermatose
Deze aandoening is vrij zeldzaam. In dit geval zijn mensen al vanaf hun geboorte erg gevoelig voor de zon. De huid verbrandt gemakkelijk en ernstig. Er kunnen uitbraken van een bestaande huiduitslag worden ervaren bij elke hoeveelheid blootstelling aan de zon. Hierbij is ook het ontwikkelen van huidkanker een grote zorg.
Metabole fotodermatoses
Dit kan ook genetisch zijn en het wordt veroorzaakt door defecten in enzymen die nodig zijn voor chemische reacties in het lichaam. Dit resulteert in een disbalans van een (chemische) stof. De meest voorkomende groep metabole fotodermatoses zijn de porfyrinen. Afhankelijk van het type porfyrie kan het zenuwstelsel (bijvoorbeeld de hersenen), de huid en andere organen worden aangetast. Wordt de huid aangetast dan is gevoeligheid voor de zon, gepaard met symptomen zoals blaren en littekens, te verwachten. Het varieert per type porfyrie, maar kan meestal niet worden genezen. Veranderingen in levensstijl, zoals het vermijden van de zon en strikte bescherming tegen de zon alsook het vermijden van alcohol kunnen nuttig zijn.
Wie is het meest vatbaar voor PMLE?
Deze zonneallergie, PMLE, komt het meest voor bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar. Polymorf verwijst naar het feit dat de uitslag er bij verschillende mensen anders uit kan zien. Maar het verschijnt meestal als roze of rode bultjes of zonneblaasjes op de armen, borst en benen. Daarbij wordt het gezicht meestal niet aangetast. PMLE komt het meeste voor in de lente of vroege zomer. Het wordt het veroorzaakt door enkele uren blootstelling aan de zon na een lange periode van geen blootstelling aan de zon (in de winter). Het bestaat uit een opvallende uitslag met jeuk en een verbrand gevoel.
Hoe zonneallergie voorkomen?
Pas extra goed op wanneer de lente en zomer zich aandoet. Er bestaat in feite geen bekende preventie voor die eerste uitslag van het seizoen, maar het dragen van zonbeschermende kleding en zonnebrandmiddelen met een hoge, breedspectrum SPF zoals die uit La Roche-Posays Anthelios-lijn met verschillende aangename texturen helpen de symptomen van PMLE wel op afstand te houden. Is deze PMLE zeer ernstig of aanhoudend dan is het van belang om medische hulp te zoeken.
Hoe zonneallergie behandelen?
Bij gevoeligheid voor de zon die maar niet lijkt te willen verdwijnen, kun je het beste je huisarts en een dermatoloog raadplegen om mogelijke behandelingen te bespreken. Sommige zeldzamere aandoeningen zijn lastiger te behandelen. Maar veelvoorkomende aandoeningen zijn vaak gemakkelijk te behandelen met goede en consistente zonbescherming en medische behandelingen met lokale steroïden.
Kies bijvoorbeeld voor Anthelios Lichaamsmelk Eco-Tube SPF 30 (minimaal SPF 30 is cruciaal bij een huid gevoelig voor zonneallergie) of SPF 50+ die ook geschikt is voor een gevoelige huid. Ongeacht je huidtype of -conditie, is een van de belangrijkste dingen die je voor je huid kunt doen de juiste bescherming tegen de zon te dragen. Sommige opties met veel chemicaliën kunnen een gevoelige en ontstekingsgevoelige huid verergeren. De Anthelios-lijn van La Roche-Posay is hiervoor ideaal. Houd een zakformaat zonnebrandrème bij de hand voor als je onderweg blootgesteld bent aan de zon.