Wat is fotosensibilisatie?

Fotosensibilisatie door geneesmiddelen: informatie over de oorzaak, de symtpomen, de behandeling en hoe je het kunt voorkomen

Fotosensibilisering is het resultaat van een interactie tussen UV-stralen en een sensibiliserende stof in of op de huid. Dat kan een bestanddeel zijn uit een plaatselijk aangebracht product (parfum, geneesmiddel) of een molecule die in de huid terechtkomt via de bloedsomloop (fotosensibiliserend geneesmiddel). Hoe kan dit worden behandeld of voorkomen? Het advies van een dermatoloog.

Wat zijn de symptomen van fotosensibilisering?

De patiënten kunnen een hevige reactie vertonen, die zich beperkt tot de zonblootgestelde huidzones. De huid is rood en ziet eruit alsof ze verbrand is door de zon. De reactie treedt kort na het aanbrengen van het product of het innemen van het geneesmiddel op. Het kan er ook uitzien als eczeem en zich ook naar niet-blootgestelde zones verspreiden. Deze foto-allergie is vaak van het "uitgestelde" type (verschijnt 48 uur na de blootstelling).

Wat doet u in dergelijke gevallen?

Visueel onderzoek van de huid wijst snel in de richting van fotosensibilisering. Ik vraag mijn patiënten dan welke geneesmiddelen ze hebben ingenomen en welke cosmetische of medicinale crèmes ze hebben aangebracht. Er zijn heel wat fotosensibiliserende geneesmiddelen (sommige antibiotica, antidepressiva, ontstekingsremmers, enz.). Als ik een geneesmiddel verdenk, verwijs ik mijn patiënten soms door voor een specifieke test onder UV-straling. Natuurlijk moeten de klachten worden verlicht, moet de behandeling indien mogelijk worden gestopt en moet de patiënt een tijd uit de zon blijven.

Wat raadt u aan om fotosensibilisering te voorkomen?

De patiënten moeten worden voorgelicht omtrent het risico van bepaalde sterk fotosensibiliserende geneesmiddelen. Aarzel nooit om dit aan je dokter te vragen. Bepaalde geneesmiddelen, zoals hartmedicatie, moet men nu eenmaal blijven nemen. Ik raad mijn patiënten dan aan om zo veel mogelijk uit de zon te blijven en zich als ze buitenkomen te beschermen (kledij, hoofddeksel, product met hoge bescherming). En in de zon ook beter geen parfum rechtstreeks op de huid aanbrengen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

DE ZON KAN LEIDEN
TOT VROEGTIJDIGE HUIDVEROUDERING.

WAAR TRUE-ANSWER

UVA-stralen verstoren de binnenste bouwstenen van de huid ’zoals collageen en elastinevezels. Na verloop van tijd, veroorzaakt blootstelling aan de zon een verlies van volheid, veerkracht en elasticiteit evenals rimpels. UVB-stralen stimuleren ook een vlekkerige en onregelmatige pigmentproductie die leidt tot donkere vlekken en een vale teint. Wereldwijd worden deze veranderingen in de huid ook wel fotoveroudering genoemd.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

JE HOEFT GEEN ZONBESCHERMING TE DRAGEN
WANNEER HET BEWOLKT IS.

ONWAAR TRUE-ANSWER

Zelfs op een grijze en regenachtige dag wordt de huid blootgesteld aan UV-stralen die geleidelijk de aanleiding geven tot het ontstaan van tekenen van huidveroudering. Om je huid volledig te beschermen, draag je het best elke dag een zonnebrandcrème, en niet alleen wanneer het warm en zonnig is.’
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE EERDER
HUIDKANKER WORDT ONTDEKT, HOE BETER.

WAAR TRUE-ANSWER

Wie huidkanker op tijd ontdekt, heeft 90% kans dit te overleven. Dat is trouwens waarom een screeningsonderzoek zo belangrijk is. Gebruik SAVE YOUR SKIN Save your Skin om tussen de dermatologische bezoeken door een oogje in het zeil te houden op je moedervlekken en die van je dierbaren. En uiteraard, maak van zonnebrandcrème een onbetwistbare dagelijkse bescherming van deze moedervlekken, en ter voorkoming van huidkanker.
Leer Meer

WE HEBBEN HIER OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ANTHELIOS speelt een belangrijke rol op het gebied van zonnebrandproducten. De zeer hoge en breedspectrum bescherming is het resultaat van meer dan 25 jaar geavanceerd klinisch onderzoek naar zonnebrandmiddelen en de huid die gevoelig reageert op de zon.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON

placeholder DE GOUDEN REGELS
VOOR BESCHERMING TEGEN DE ZON
MEER LEZEN
placeholder ALLES WAT JE DIENT
TE WETEN OVER UVA- EN UVB-BESCHERMING
MEER LEZEN