Wat is Pityriasis rosea (of huidgriep)

 

Niet te verwarren met psoriasis, is Pityriasis Rosea een huidaandoening die ook roodheid en met name rode vlekken oplevert. Die vlekken kunnen verschijnen op de buik, rug, armen, maar ook in de hals en prominent op het gezicht. Dit verschijnsel wordt ook wel huidgriep genoemd. De rode, schilferige uitslag kan een beetje lijken op ringworm en helaas is er geen bewezen oorzaak of remedie voor. Al denken artsen dat de huidgriep, die soms ook jeuk oproept, gelinkt kan zijn aan stress. Deze uitslag is in feite onschuldig en het verdwijnt meestal weer uit zichzelf na circa twee maanden zonder pityriasis rosea behandeling. Het ontstaat en geneest dus spontaan. Het is zelden besmettelijk, gevaarlijk of echt pijnlijk, maar het doet wel iets met je verschijning. De rode vlekken zijn goed zichtbaar. In dit artikel leggen we alles over uit over pityriasis rosea als tijdelijke huidziekte en geven we je pityriasis rosea tips die de symptomen kunnen doen opklaren.

Wat is huidgriep, ofwel pityriasis rosea?

Pityriasis rosea is een relatief veel voorkomende huidaandoening die een tijdelijke uitslag oproept. Die uitslag wordt gekenmerkt door verhoogde, rode en schilferende plekken op het lichaam, soms het gezicht. Deze zogenaamde huidgriep kan iedereen treffen, maar het komt vaker voor bij oudere kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 10 tot 35 jaar. Iets vaker bij vrouwen dan bij mannen, met een piek tijdens het 23e levensjaar. Een andere veel voorkomende huidaandoening die er ongeveer hetzelfde uitziet, pityriasis versicolor, wordt nog weleens verward met pityriasis rosea. Er zijn weliswaar belangrijke verschillen. Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie en het kan worden behandeld met antischimmelmiddelen, waaronder antischimmelcrèmes en antischimmelshampoos.

Wat veroorzaakt huidgriep?

Helaas is het niet bekend waardoor pityriasis rosea precies ontstaat. Een theorie is dat de uitslag wordt veroorzaakt door een virale infectie maar ook dat pityriasis rosea kan worden uitgelokt bij verhoogde stress. De huidziekte is alleen in zeldzame gevallen besmettelijk gebleken.

Wat zijn de symptomen van pityriasis rosea

Van je minder lekker voelen (vandaar de naam huidgriep) tot goed zichtbare rode plekken: dit zijn de symptomen van huidziekte pityriasis rosea.


Je niet lekker voelen

Sommige mensen voelen zich een paar dagen onwel voordat ze uitslag krijgen, met symptomen waaronder hoofdpijn, koorts en gewrichtspijn.


Herald patch of plaque mère

Een enkele roze of rode ovale vlek bestaande uit schilferige huid, die ook wel de ‘herald pleister’ of plaque mère wordt genoemd. Die ‘pleister’ verschijnt meestal ten minste twee dagen voordat er zich een meer wijdverspreide uitslag ontwikkelt. Deze plek varieert in grootte van 2 tot 10 cm. Het kan op je buik, borst, rug of nek verschijnen, maar minder vaak op je gezicht, hoofdhuid of bij de geslachtsdelen.


Wijdverspreide uitslag

Ongeveer twee weken nadat de herald-pleister, als teken aan de wand, is verschenen, ontwikkelt zich een meer wijdverspreide uitslag op het lichaam. Deze pityriasis rosea-uitslag ontwikkelt zich gedurende de volgende 2 tot 6 weken en blijft zich in die tijd maar verspreiden. De uitslag bestaat doorgaans uit kleine, verheven, schilferige plekken die gewoonlijk variëren in grootte tot 1,5 cm. De meeste mensen krijgen rode plekken op hun borst, rug, buik, nek, bovenarmen en bovenbenen. Het gezicht wordt meestal niet aangetast. De uitslag is niet pijnlijk, maar huidgriep kan wel jeuken. Bij mensen met een lichte huid zijn de vlekken meestal rozerood. Bij mensen met een donkere huidskleur kunnen de vlekken soms grijs, donkerbruin of zwart ogen. Zowel de herald patch als de uitslag houden meestal 2 tot 12 weken aan, hoewel ze tot 5 maanden kunnen aanblijven. Nadat de uitslag is verdwenen, kunt je enkele donkere of lichtere delen op de huid zien. Deze moeten binnen een paar maanden weer terugkeren naar de oude, gezonde staat en zullen geen blijvende littekens achterlaten.

Hoe behandel je huidgriep ofwel pityriasis rosea?

Als je een onverklaarbare uitslag hebt, is het altijd belangrijk om een arts of de dermatoloog te consulteren. Een dermatoloog zal ook kunnen vaststellen of je inderdaad last hebt van huidgriep ofwel pityriasis rosea of dat het een totaal andere huidaandoening is, zoals eczeem, psoriasis of ringworm. Hoewel pityriasis rosea zonder behandeling dus uit zichzelf verbetert binnen meestal twaalf weken zijn er wel wat pityriasis rosea tips voorhanden. Behandeling is in principe niet nodig tenzij je te maken hebt met ernstig discomfort of hevig jeuken.


Pityriasis rosea tips

De volgende tips kunnen helpen om het uiterlijk en de ervaring van jouw huidgriep (bijvoorbeeld een jeukend gevoel) te verbeteren.


Reiniging

Spring voorzichtig met je huid om als deze gevoelig is en/of wordt geplaagd door een huidaandoening zoals pityriasis rosea. Kies bijvoorbeeld voor zeep- en parfumvrije reinigingsproducten voor onder de douche of in bad, zoals Lipikar Syndet AP+ met anti-krab effect dat ook kan worden toegepast op een huid met neiging tot eczeem.


Zalven

Kies voor crèmes die hydrateren en de huid tot rust brengen. Advies: Lipikar Balsem AP+.


Steroïdecrèmes of zalven

Denk aan hydrocortisone en betamethason crème. Deze worden voorgeschreven door een huisarts en kunnen zwellingen verminderen en jeuk verlichten.


Antihistamine

Bij slaapproblemen door jeuk: een huisarts kan een antihistaminicum voorschrijven waardoor je je slaperig voelt, zoals hydroxyzine of chloorfenamine.


UVB-lichttherapie

Als andere behandelingen niet werken, kun je bij hardnekkige huidgriep worden doorverwezen naar een behandelaar die UVB-lichttherapie toedient.

ONTDEK DE ANDERE
PRODUCTEN UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is dé keus in Europa voor lichaamsverzorgings- en hygiëneproducten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE UITWERKING OP MIJN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

GEVOELIGE HUID ZIET ER
ANDERS UIT.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Een van de frustrerende dingen met gevoelige huid, is dat hoe vervelend je verschijnselen ook zijn, artsen vaak zeggen dat je huid 'normaal' is omdat er niets zichtbaar is. Maar goed geïnformeerde dermatologen herkennen de kenmerken van een gevoelige huid en bevelen specifieke behandelingen voor een gevoelige of hypergevoelige huid aan.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER GEVOELIGE HUID

placeholder GEZICHTSREINIGER VOOR DE GEVOELIGE HUID:
MILDE ÉN EFFECTIEVE REINIGING
MEER LEZEN