Wat is een peeling met AHA?

Een peeling met AHA is een manier van exfoliëren; hiermee worden dode huidcellen van het huidoppervlak verwijderd. Een professionele behandeling met zuren dient door een vakkundig huidspecialist te worden uitgevoerd. Voor je overgaat op een zuurbehandeling is het belangrijk om je dermatoloog te raadplegen – zeker wanneer je ook rosacea of acne hebt.

Waarom een peeling met zuren zoals AHA? Deze peeling kan onder meer helpen bij een huid gevoelig voor acne. Denk aan pukkeltjes, mee-eters, een glanzende en vette huid. Een AHA peeling voor en na: de huid kan wat roder uitslaan, maar dit vervaagt met de tijd.

Een AHA peeling is wat milder dan een BHA. Alpha Hydroxy Acid (AHA) staat voor zuren die zijn afgeleid van een natuurlijke stof zoals suikerriet, melk, amandelen of druiven. Ontdek hoe vaak de huid met AHA behandeld kan worden voor het beste resultaat en wat zo’n peeling ongeveer kost. Let op: met sommige medische aandoeningen, als je zwanger bent of wil raken, of op open wondjes, wil je geen agressieve peeling gebruiken. Laat je huid eerst onder de loep nemen door een dermatoloog voordat je gaat peelen.

Waarom een AHA peeling?

Van AHA’s wordt gezegd dat het goed kan helpen bij het behandelen en voorkomen van oppervlakkige acne. Hardnekkige puistjes ontstaan wanneer jouw poriën verstopt zijn door een combinatie van dode huidcellen, talg en bacteriën. AHA’s werken door de 'lijm’ af te breken die je huidcellen bij elkaar houdt, waardoor het natuurlijke afpellingsproces van huidcellen wordt gestimuleerd. Exfoliëren met AHA's kan helpen om de verstopping los te weken en te verwijderen. Regelmatig peelen kan ook voorkomen dat toekomstige verstoppingen zich überhaupt kunnen vormen. De huid wordt na een kuur van peelings frisser, zuiverder en regelmatiger van textuur. Het is een effectieve behandeling voor een onzuivere huid en een huid met grove, grote poriën, pigmentvlekken en ouderdomsvlekken door UV-licht. Hetzelfde geldt voor restlittekentjes door puisten. Een doffe huid zal er ook meer van gaan stralen. Voor diepere verstoppingen heb je weliswaar wellicht een BHA zoals salicylzuur nodig. AHA’s zijn in wateroplosbaar, BHA’s zijn in olieoplosbaar.

Hoe werkt een AHA peeling?

AHA is dus in wateroplosbaar en een milde chemische exfoliant die werkt door de bovenste huidlaag binnen te dringen en deze op te breken. Dit opbreken vergemakkelijkt het verwijderen van dode en beschadigde oppervlaktecellen. Het helpt hiermee ook verstoppingen door acne op te lossen. De hoeveelheid afschilfering die optreedt tijdens een fruitzuurpeeling is afhankelijk van factoren zoals de concentratie en de aanwezigheid van andere cosmetische ingrediënten. Zoals gezegd, heb je bij hardnekkige of diepere acne eerder een BHA zoals salicylzuur nodig.

Wat houdt een AHA peeling in?

AHA’s zijn in water oplosbare fruitzuren, een groep organische zuren die een gemeenschappelijke chemische structuur delen, bestaande uit een hydroxylgroep op de alfakoolstofpositie. Daarom worden deze verbindingen vaak alfahydroxyzuren genoemd.

Veel voorkomende fruitzuren zijn melkzuur, citroenzuur en appelzuur. Fruitzuren komen voor in bepaalde huidverzorgingsproducten, maar een specifieke fruitzuurpeeling laat je door een specialist doen. Jouw dermatoloog kan bijvoorbeeld een huidexpert voor de fruitzuurpeeling tippen en inschatten of het jouw klachten kan verhelpen. Thuis kun je ook voor een BHA behandeling kiezen met salicylzuur tegen verstopte poriën. Probeer bijvoorbeeld het Effaclar Serum.

Nadat het zuur op de huid is aangebracht mag deze vaak drie tot zeven minuten blijven zitten. In de tussentijd houdt de specialist je huid in de gaten. Je huid kan even tintelen, soms wat brandend aanvoelen. Maak je hier geen zorgen over. Na de behandeling zal de huidexpert een crème aanbevelen om de huid te verzachten. Deze expert zal je ook kunnen vertellen wat je de komende periode na de fruitzuurpeeling wel of niet op je huid mag gebruiken. Wat wel vaststaat: na het peelen van de huid is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven (ook binnen en ook ’s winters) en de huid dagelijks in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Een fruitzuurpeeling is niet iets wat je maar één keer doet. Voor resultaat bij bijvoorbeeld puistjes dient een huidexpert meerdere keren te peelen – afhankelijk van hoe beschadigd en ontstoken jouw huid is.

Raakt je huid zeer geïrriteerd van het exfoliëren? Vraag dan je specialist om advies en stop desnoods met de behandeling. Ernstige, maar minder voorkomende reacties op een peelings zijn zwellingen, irritatie en pigmentveranderingen.


Helpt een AHA peeling bij rosacea?

Rosacea maakt de huid erg gevoelig, dus je wil niet zomaar thuis gaan peelen. Hierbij heb je echt een expert nodig. Niet voor iedereen met rosacea zal een dermatoloog een AHA peeling aanbevelen. Dit verschilt echt van persoon tot persoon. In sommige gevallen kan zelfs een milde fruitzuurpeeling simpelweg te veel zijn. Al zijn er zeker verhalen van mensen met rosacea die grote resultaten hebben geboekt met behulp van een serie fruitzuurpeelings, uitgevoerd door een specialist.

Voor de behandeling van rosacea met een peeling wordt een lage concentratie (20 tot 40 procent) aanbevolen. Salicylzuur (BHA) en azelaïnezuur worden doorgaans als meest geschikt bevonden voor een huid neigend naar rosacea. Azelaïnezuur is een belangrijk onderdeel van lokale behandelingen voor zowel acne als rosacea. Het behandelt puistjes en grove poriën door de bacteriën te doden die bultjes, rode plekken en zwarte puntjes veroorzaken. Azelaïnezuur werkt ook als een ontstekingsremmer en kan de symptomen van rosacea verminderen. Salicylzuur is onder andere te vinden in verzorgingsproducten voor acne. Het kan de huid weliswaar uitdrogen, dus wees hierop bedacht.


Wat kan een huidspecialist doen tegen rosacea?

Om vast te stellen dat je inderdaad rosacea hebt, zal jouw dermatoloog de huid en ogen onderzoeken. Jouw dermatoloog zal ook vragen stellen. Zo wordt een diagnose gesteld. Een dermatoloog kan behandelingsopties overleggen. Rosacea kan niet genezen worden, maar de symptomen kunnen wel worden verlicht. Zo kun je samen met jouw dermatoloog de ‘triggers’ (zoals droge lucht en pittig eten) opsporen. De dermatoloog kan ook rosacea-vriendelijke huidverzorging aanbevelen en zal ook altijd aanraden om een huid gevoelig voor rosacea dagelijks goed in te smeren met een breedspectrum zonnebrand. Probeer bijvoorbeeld de Anthelios-lijn.

 

Wat kost een fruitzuurpeeling?

Fruitzuurpeelings worden meestal in pakketjes van vier tot acht behandelingen verkocht. Een losse fruitzuurpeeling kan circa €40,- kosten. Doorgaans worden fruitzuurpeelings niet door je verzekering vergoed.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.