• Home>
  • Lichaam>
  • Achtergrondinformatie : Wanneer littekencrème smeren voor het mooiste resultaat?

Achtergrondinformatie

Wanneer littekencrème smeren voor het mooiste resultaat?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Je hebt een lelijke wond en je denkt al: dat wordt een litteken. Wanneer is het tijd om littekencrème te smeren? Lees hier alles over littekencrème smeren.

‘Het proces van littekenvorming kent vijf fases, waarbij het zaak is om pas tijdens fase twee als de huid roze kleurt met littekencrème te smeren’

De huid is ons grootste orgaan, dat zichzelf op bijna miraculeuze wijze kan helen. Zonder of met litteken – wat eigenlijk een heel vernuftige oplossing is van ons lichaam om de huid te repareren en als het ware ‘op te lappen’ met collageen. Sommige littekens kunnen juist ook uitstraling geven, een verhaal vertellen.

Natuurlijk wil je dat een litteken mooi heelt, en hierbij kan littekencrème zeker helpen. Hoewel sterk en veerkrachtig is de huid ook een naadloos orgaan; als een verfijnd weefsel dat onze kostbare binnenkant beschermt. Denk aan zijde. Slechts een klein scheurtje maakt verschil in hoe het eruit ziet – hetzelfde geldt voor de huid. Elke brandwond, letsel of ander trauma, zoals een operatie, kan een litteken opleveren. Zo ga je hiermee om.

Wat is littekencrème?

‘Een wond op weg naar heling is gevoelig voor infectie, en laat infectie nu de vijand zijn van het voorkomen van een litteken’

Littekencrème is bedoeld om de zichtbaarheid van oude en nieuwe littekens en littekenweefsel te vervagen. De meeste littekens verdwijnen nooit helemaal, maar ze kunnen wel vervagen. Met de tijd breekt het collageen op de plaats van de wond af en vermindert de bloedtoevoer. Zodoende treedt geleidelijke vervaging op met een lichtteken dat gladder, zachter en lichter van kleur wordt. Het liefst wil je er zo snel mogelijk bij zijn als een litteken zich eenmaal heeft ontwikkeld, want oudere littekens zijn lastiger te behandelen.

Het is ook belangrijk om te kijken welk type litteken je hebt (normaal of hypertrofisch ofwel verdikt, bijvoorbeeld) en of het litteken extra jeukt, bloedt of een vreemde kleur heeft. In dit soort bijzondere gevallen wordt het altijd aanbevolen om advies te vragen van je huisarts of dermatoloog. Heb je te maken met acné littekens? Dan is het belangrijk om hier specifiek op in te spelen.

Wanneer littekencrème smeren?

Voordat het litteken zich volledig heeft gevormd mag je wel Cicaplast Baume B5 gebruiken, maar blijf weg van overmatig smeren met gerichte littekencrèmes. Je lichaam zal het litteken niet opvullen met collageen totdat de wond helemaal is geheeld. Hoewel dit voor je gevoel misschien eindeloos lang kan duren en het heel verleidelijk is om meteen met allerlei crèmes in de weer te gaan. Waarom het zo belangrijk is om toch even te wachten?

Een wond op weg naar heling is gevoelig voor infectie, en laat infectie nu de vijand zijn van het voorkomen van een litteken. In plaats daarvan zou het doel in dit eerste stadium moeten zijn: voorkomen dat de getroffen huid verder infecteert, te droog of ontstoken raakt. Een geïnfecteerde en een droge huid helen langzamer. Ontstekingen, doordat je aan het korstje gaat krabben, kunnen ook problematisch zijn. Hierdoor raakt de huid namelijk geïnfecteerd.

Krabben kan de dermis beschadigen, waardoor de huid gedwongen wordt om meer tijd en energie te nemen voor de heling. Nu is de remedie: houd het plekje vochtig, zonder ingrediënten die kunnen irriteren. Reinig bijvoorbeeld met Cicaplast Wasgel B5, zorg ervoor dat de huid niet kan oprekken (waardoor het litteken groter wordt) door hevig sporten of schurende kleding en houd de plek ook uit de zon. Een zonnebrandcrème voor een gevoelige huid kan hierbij uitkomst bieden.

Het proces van littekenvorming (nadat de wond dus helemaal is geheeld) kent vijf fases: ontsteking, profileratie wanneer zich fibroblasten verspreiden en de huid roze wordt, epithelialisatie wanneer het litteken zich sluit, hermodellering ofwel vervaging van het litteken en tot slot een compleet litteken. Dit kan een heel mooi litteken worden, mits je het goed verzorgd vanaf fase twee. Want bij fase één (ontsteking) is nog sprake van korstvorming.

Checklist: nu kun je littekencrème smeren

Kijk je naar je litteken en ben je er niet zeker van of deze helemaal is geheeld? Sla dan onderstaande checklist erop na. Zo kun je met grote zekerheid vaststellen dat het moment is aangebroken om met een fijne littekencrème te smeren:

  • Als het wondje niet langer pijn doet;
  • Als het wondje niet langer gezwollen of ontstoken is of constant van kleur of vorm verandert;
  • Als de wond volledig is afgesloten, en er niet langer een korstje aanwezig is;
  • Als (indien van toepassing) je geen antibioticakuur meer neemt.

Littekencrème: welke is het beste?

‘Tip: het is belangrijk om hechtingen na een operatie op het juiste moment te verwijderen voor optimale heling van het litteken’

Er zijn talloze crèmes voor littekens op de markt, maar het is vooral belangrijk om voor een kalmerende, herstellende balsem te kiezen die zo min mogelijk bestanddelen bevat die de huid mogelijk kunnen irriteren. Irritatie is namelijk het laatste wat je wil tijdens littekenvorming. Cicaplast Balsem B5 is multi-herstellend (voor elk type beschadiging van de opperhuid) met een formule verrijkt met 5% Panthenol en Madecassoside. Zegt dat je niet zo veel?

Madecassoside is een natuurlijk ingrediënt afkomstig van de medicinale plant Aziatische Waternavel of Gotu Kola, die al duizenden jaren in de Ayurveda wordt gebruikt. Het bestanddeel treedt op als antioxidant waarbij het helpt bij roodheid en infecties. Panthenol is een provitamine van B5, toegepast als smeermiddel. Hiernaast bevat Cicaplast Balsem B5-littekencrème geen parfum en het is geschikt voor het hele gezin: van baby’s tot ouderen. Rijk en voedend, gericht op kwaliteitsvol herstel van de opperhuid.

Crème voor littekens na operatie: waarop letten?

Een litteken nadat je onder het mes bent geweest: deze ontwikkelt zich in principe hetzelfde als elk ander litteken. In dit geval wil je het litteken ook goed schoonhouden en smeren met littekencrème na heling van de wond. Tip: het is belangrijk om hechtingen op het juiste moment te verwijderen. Te vroeg en het litteken kan weer opengaan; te laat en er blijft een zichtbaarder litteken achter. Vraag je arts om duidelijke instructies.

Los van crèmes kunnen ook andere behandelingen hulp bieden bij littekens, zoals laseren of een littekenmassage. Zo’n littekenmassage (minimaal twee keer per dag) bevordert namelijk het littekenproces. Ongeveer drie weken na een operatie kan de wond dit soort druk aan. Masseer het litteken daarbij voorzichtig. Zo heb je de grootste kans op mooie, gezonde genezing met plaatselijk een soepele, elastische huid als resultaat. Een litteken om trots op te zijn.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen