Een litteken camoufleren: de mening van dermatologen

Is het camoufleren van een litteken een dermatologische of cosmetische zaak? En hoe kun je een litteken camoufleren? Lees het antwoord van dermatologen en van La Roche-Posay.

Na een ingreep aan het gezicht is de chirurg vaak tevreden over het litteken, omdat het fijn en soepel is. De patiënte daarentegen is vaak teleurgesteld. Tips van dermatologen om die kleine, onvermijdelijke sporen met zorg te camoufleren.

1. Hoe evolueren de littekens bij patiënten die u komen raadplegen?

Eerst zijn ze rood en gevoelig. Daarna worden ze geleidelijk aan lichter van kleur en doen geen pijn meer. Na een maand kan men ze zachtjes gaan masseren om de huid weer soepel en beweeglijk te maken. Uiteindelijk krijgt de huid weer haar oorspronkelijke tint en is het litteken bijna niet meer te zien. Het uiteindelijke resultaat kan pas na 1 jaar tot 18 maanden worden beoordeeld.

2. Welke make-up raad je aan op een litteken?

Men moet hiervoor een pigmentrijk product gebruiken, een zogenaamde "corrigerende foundation" : een gewone foundation volstaat niet. Het corrigerende product wordt eerst aangebracht op de rug van de hand om het op te warmen, en dan wordt zachtjes een heel klein beetje product op het litteken ingetokkeld. Daarna gaat men met een grote kwast met deppende bewegingen over het litteken om alle onvolkomenheden goed te bedekken. Tot slot gaat men het product met de kwast uitvlakken aan de randen voor een natuurlijke overgang naar de gewone huid.

3. Beschermt deze make-up het litteken ook tegen de zon?

De pigmenten in corrigerende producten zijn vergelijkbaar met die in een sunblock. Ze bieden dus voldoende bescherming om buiten te komen, bijvoorbeeld als men gaat werken zonder echt de zon op te zoeken. De make-up kan in de loop van de dag ook makkelijk wat worden bijgewerkt. Als men echt wil gaan zonnen, moet voor het opmaken eerst een sunblock worden gebruikt, maar die moet om de 2-3 uur opnieuw worden aangebracht.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.