Waarom is het microbioom van de huid zo belangrijk?

Article Read Duration 6 min lezen

Het microbioom klinkt als iets heel ingewikkelds, maar dat valt mee als je eenmaal begrijpt wat het precies is. Geen onbelangrijke informatie, want het microbioom van de huid is heel belangrijk voor de gezondheid van onze huid. En een gezonde huid betekent niet zozeer een brandschone huid. Net zoals de darmen heeft de huid zijn eigen unieke ecosysteem van bacteriën, schimmels en virussen die van invloed zijn op hoe ze functioneert.

Een microbioom dat uit balans is kan huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, rosacea en psoriasis verergeren – zo blijkt uit microbioom onderzoek van La Roche-Posay over de afgelopen 25 jaar. Met meer dan 1200 onderzochte personen, 18 verschillende studies en 8 publicaties in internationale medische tijdschriften binnen de dermatologie. 

Lees hieronder wat het huid microbioom precies is en hoe we het kunnen voeden voor een gezonde, mooie huid.

Wat is het microbioom van de huid?

Ons huidmicrobioom verwijst naar de triljoenen microscopisch kleine organismen, meestal bacteriën, die op en in de verschillende huidlagen leven. Een gezond ofwel uitgebalanceerd microbioom van de huid zou je kunnen zien als een divers regenwoud. Hoe meer plantensoorten hoe gezonder het regenwoud! Hetzelfde geldt voor de huid, met een diversiteit aan microben.

Het microbioom van de huid komt bij de geboorte van een kind tot stand. Het is net zo uniek als een vingerafdruk en hiernaast communiceert het constant met zijn omgeving en onze huid. Onze microben zijn verantwoordelijk voor het beschermen van onze huid tegen ziekteverwekkers, het reguleren van de immuniteit van de huid, de opname van voedingsstoffen en het ondersteunen van onze huidbarrière. Terwijl onderzoek naar het huidmicrobioom nog in de kinderschoenen staat, heeft het wel impact gehad op hoe we onze huid nu verzorgen en hoe huidproducten worden gemaakt. Dat is baanbrekend. Het liefst wil je dat huidverzorging in symbiose werkt met de huid en haar microbioom.

Waarom is het belangrijk dat het huidmicrobioom in balans blijft?

 

Als het gaat om de gezondheid van ons huidmicrobioom, is het vooral belangrijk om te focussen op de gezondheid en diversiteit van onze huidbarrière. De huidbarrière fungeert als een slim, beschermend schild met als belangrijkste functie om als gedeelde grens het lichaam met de buitenwereld te verbinden. Wanneer dit gezond is en optimaal functioneert, gedraagt het zich als een biodynamisch membraan en neemt het voortdurend beslissingen over wat de huid mag binnendringen en wat wordt geblokkeerd. Een gezonde barrière houdt vocht vast en het houdt irriterende stoffen en mogelijke ziekteverwekkers buiten. Met andere woorden, een gezonde barrière beschermt tegen zowel ontsteking als infectie.

 

Wanneer de huidbarrière verzwakt raakt, kan dit ook zijn weerslag hebben op het huidmicrobioom. Het huidmicrobioom kan uit balans raken wanneer maar één soort bacterie of fungi het overneemt en de anderen begint te verdringen. Dit kan problemen opleveren. Deze disbalans in het huidmicrobioom kan zich op een aantal verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de genetische aanleg van de persoon. Hierbij kan gedacht worden aan acne, eczeem, rosacea en psoriasis. Het kan zich ook simpelweg uiten als een huid die gevoeliger is of die sneller zichtbare tekenen van huidveroudering vertoont.

Hoe voor je huidmicrobioom te zorgen?

 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen in je dagelijkse huidverzorging om het microbioom van jouw huid te ondersteunen.

 

Kies voor milde producten

Milde producten, die passen bij jouw huid. Sommige huidproblemen zoals een droge huid, acne, roodheid en rimpels kunnen soms worden verergerd door het gebruik van producten die niet bij je huid passen. Wanneer de huidbarrière wordt aangetast, kun je kiezen voor voedende en kalmerende ingrediënten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden sheaboter, karitéboter, niacinamide en mineraliserend thermaal water. Wees ook voorzichtig met harde ingrediënten die te veel van de natuurlijke oliën en denaturen van eiwitten van de huid kunnen strippen.

 

Gebruik producten met prebiotica om een gezond microbioom te ondersteunen

Deze ingrediënten kunnen helpen bij het onderhoud en evenwicht van het microbioom. Hierdoor wordt de huid ook ondersteund om sneller te herstellen. Opties zijn van fermentatie afgeleide ingrediënten, zoals bacteriële lysaten en filtrate die rijke secundaire metabolieten bevatten en het microbioom voeden.

 

La Roche-Posay heeft met het uitgebreide microbioom-onderzoek een nieuw actief ingrediënt ontwikkeld, genaamd Aqua Posae. Dit is een delicaat soort bacterie die groeit in La Roche-Posay’s signatuur thermale water, een water dat rijk is aan selenium en strontium. Deze elementen werken als katalysatoren van bacteriële enzymen.

 

Het resultaat van het verwerken van probiotische fracties van deze bacterie in La Roche-Posays formules waren boven verwachting: het microbioom werd opnieuw in balans gebracht en de huidbarrière hersteld. Aqua posae filifomis bleek een positief effect te hebben op het terugbrengen van de populatie bacteriën die kunnen leiden tot krabben en uitbraken van huidaandoeningen zoals eczeem. Probeer deze bacterie op de huid met bijvoorbeeld het gebruik van Effaclar Duo (+) of Lipikar Baume AP+M.

DAAR HEBBEN WE OOK
PRODUCTEN VOOR

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.