Nagels, wat zeggen ze over jouw gezondheid?

 

Terwijl de een ijzersterke nagels heeft die snel groeien, kan de ander het tegenovergestelde meemaken. Zie je witte vlekjes op de nagels, misschien helemaal witte nagels, geribbelde of broze nagels? Het kan niet alleen betekenen dat je nagels wellicht betere tijden hebben gekend, maar ook iets aangeven over je algehele gezondheid. Dermatologen kijken zelfs graag naar de nagels om te zien of je misschien lichamelijke klachten hebt die op deze manier zichtbaar worden.

Zo kunnen bepaalde bloedarmoede symptomen zich ook uiten in de nagels. Soms worden nagels zelfs blauw of paars, dit kan iets zeggen over je gezondheid. Gele nagels zien we vaker als je veelvuldig lakt met een reguliere nagellak of Shellac waarbij het pigment in de nagel trekt. Om ze weer helder te krijgen kun je dan ook je nagellakgewoonte een tijdje overslaan. In dit artikel leggen we je alles uit over wat ribbels in nagels of witte vlekjes op nagels kunnen betekenen. 

Waar bestaan nagels uit en waar zijn ze goed voor?

Nagels zijn gemaakt van keratine, hetzelfde materiaal dat ook terugkomt in je huid en haar. Nu is er wel een opvallend verschil. In de nagels is de keratine namelijk compacter en deze bestaat uit meerdere lagen, wat het oppervlak hard maakt en bescherming biedt aan het nagelbed. Deze gelijkenis in structuur is belangrijk, want net zoals het uiterlijk van je huid veel kan weggeven over je gezondheid (zeker als je het een expert zoals een dermatoloog vraagt) kun je ook wat opmaken over de staat van je nagels door ze nader te bekijken. Het kan zomaar zijn dat er meer schuilgaat achter nagels die ongezond ogen.

Witte vlekken op nagels

Een wit half maantje op de basis van je nagel, daar is een technische term voor: lunula. Een normale lunula ofwel ‘maanvorm’ is klein, het komt tevoorschijn uit je nagelriem. Zie je een beetje wit naar buiten steken dan is dat geen reden tot bezorgdheid. Bij gezonde nagels heeft de lunula een witachtige kleur en neemt het een klein deel van de onderkant van je nagels in beslag.

Als het witte gedeelte van de nagel echter groeit en de helft van je nagel of meer begint over te nemen, wordt het een ander verhaal. Dit wordt Terry's nagels genoemd, een ernstige indicatie van leverziekte tot hartfalen. Bij Terry's nails is niet alleen het grootste gedeelte van de nagel helemaal wit, maar ziet de nagel er ook uit als matglas (opaque). Het uiterste randje van de nagel is verkleurd naar een tint bruin, rood of roze. Alle nagels zijn bij Terry’s nails aangedaan waarbij de lunula niet langer zichtbaar is. Dit verschilt weliswaar van een kleine witte lijn die aan de onderkant van het nagelbed kan verschijnen en zich omhoog verspreidt.

Over een paar witte vlekjes hoef je je niet ongerust te maken. Dit wijst niet, zoals vaak wordt gedacht, op een tekort aan zink, kalk of andere vitaminen. Het kan simpelweg veroorzaakt worden door het stoten van je vingertop tegen bijvoorbeeld een keukenkastje. Met andere woorden, witte vlekjes door fysieke schade aan het nagelbed. Dit verdwijnt meestal vanzelf.

Broze nagels

Verzwakte, broze nagels kunnen veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan factoren. Variërend van stress, overmatig alcoholgebruik, algemene veroudering en vitaminetekorten. Het wordt het vaakst gezien bij mensen die niet gezond genoeg eten.

Enkele van de meest voorkomende vitaminetekorten die kunnen bijdragen aan broze, zwakke nagels zijn onder meer B-vitamines (inclusief biotine), vitamine D en ijzer. Bij een te groot tekort aan ijzer spreken we van bloedarmoede. Broze, zwakke en droge nagels worden vaak veroorzaakt door ijzertekort. Hoewel vermoeidheid een belangrijk teken van ijzertekort is, kan het zich ook manifesteren door broze of zelfs lepelvormige nagels.

Let vooral ook op stress als je nagels zeer broos zijn. Staat het lichaam onder stress dan heeft het beperkte voorraden voedingsstoffen, die naar vitale organen worden gestuurd. Denk aan je hersenen en hart. Minder belangrijke plekken zoals je nagels worden dan als laatste van voeding voorzien.

La Roche-Posays Silicum-nagellak is speciaal bedoeld voor broze en gebroken nagels. De formule is verrijkt met silicium om de nagels te herstellen en te versterken. Dankzij het gebruik van een Mexoryl XL-filter zijn de nagels ook beschermd tegen UVA-/UVB-stralen. De nagellak voorkomt vergeling en is geschikt voor patiënten in kankerbehandeling.

Ribbels op nagels

Horizontale rijen verhoogde richels op de nagel zelf (maar niet het onderliggende nagelbed) kunnen worden veroorzaakt door trauma aan de nagel zelf. Afgezien van fysiek trauma aan het spijkerbed door bijvoorbeeld een stootje van buitenaf kunnen horizontale ribbels ook wijzen op ondervoeding, psoriasis of een schildklierprobleem. Raadpleeg jouw arts als je prominente horizontale ribbels op de nagels ziet. Het kan wijzen op een ernstiger probleem.

Blauwe of paarse nagels

Blauwe vingernagels worden veroorzaakt door een laag niveau of gebrek aan zuurstof in de rode bloedcellen. Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt. Blauwe of paarse nagels dus. Het kan ook zijn dat je een blauw of paars plekje krijgt op je nagel als je bijvoorbeeld ergens tussen bent blijven steken, resulterend in een bloeduitstorting onder het nagelbed met een zichtbaar paarsroodblauwe plek.

Rode infectie op de nagel

De nagel en vingertop zijn een gesloten compartiment, dus als het te gezwollen of geïnfecteerd raakt dan kan de bloedsomloop lokaal worden afgesneden. Merk je dat je nagels of een enkele nagel rood, gezwollen en geïnfecteerd is? Dan is het advies om zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp te gaan.

Zwarte of bruine streepjes op de nagel

Van alle abnormale nageltekens die je in de gaten wil houden, is dit misschien wel de belangrijkste. Een bruine streep beginnend op je nagelriem. Dit wordt melanonychia striata genoemd, technisch gedefinieerd als een zwarte of bruin gepigmenteerde streep op het nagelbed.

In de meeste gevallen is het goedaardig, maar het kan eventueel een teken zijn van een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Dit kan gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn, aangezien het een kankerachtige laesie is. Zie je een bruine, doorgaans verticale lijn in het nagelbed vormen dan is het verstandig om direct een afspraak te maken met jouw dermatoloog.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Het TOLERIANE assortiment bestaat uit producten die ontwikkeld zijn om gevoelige tot allergiegevoelige huid te hydrateren, kalmeren en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Van TOLERIANE ULTRA is tijdens 10 studies op 4.475 patiënten bewezen dat het een positief effectief heeft op de huid die gevoelig is voor allergieën.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.