Een zonnesteek: levensgevaarlijk voor je kind

baby - desktop background

Een zonnesteek kan iedereen oplopen bij warm weer, maar met name kinderen lopen een groot risico om een zonnesteek op te lopen. Lees ons artikel om de symptomen van een zonnesteek bij je kind te herkennen, zodat jij direct kunt handelen.

Heeft mijn kind een zonnesteek?

Op zonnige dagen gaan we er graag op uit en ook op vakantie lopen we vaak in de directe zon. Naast zonnebrand, kan langdurige blootstelling aan de zon en uv-stralen nare gevolgen hebben. Kinderen zijn met name gevoelig voor de zon en lopen een groot risico om een zonnesteek op te lopen. Ontdek waar je een zonnesteek aan kunt herkennen, wat je er tegen kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek is een algemene aanduiding voor allerlei ziekteverschijnselen die ontstaan wanneer iemand is blootgesteld aan teveel zonnestraling. De lichaamstemperatuur is ontregeld, waardoor je lichaamstemperatuur kan stijgen tot wel 42 graden Celsius.

Dit is naast zonnebrand een veelvoorkomend probleem wanneer iemand te lang in de zon heeft gezeten of als iemand te weinig gedronken heeft. Het lichaam is niet in staat zich te verkoelen, dit komt vooral veel voor als het hoofd en de nek een lange tijd worden blootgesteld aan de zon.

Een andere woord voor zonnesteek is ook wel ‘hitteberoerte’, dit kan ook voorkomen zonder in contact te komen met de zon, bijvoorbeeld wanneer je in een warme omgeving bent of in een uitzonderlijk warm klimaat op vakantie bent.

Over het algemeen kan iedereen een zonnesteek oplopen, maar mensen die veel buiten sporten en werken lopen een hogere risico om een zonnesteek op te lopen. Verder zijn kinderen, en met name baby’s erg vatbaar voor een zonnesteek. Omdat de lichaamstemperatuur erg kan stijgen bij een zonnesteek, is het erg gevaarlijk voor jonge kinderen. Daarom is het heel belangrijk dat jij de symptomen van een zonnesteek bij je kind kunt herkennen.

De symptomen van een zonnesteek of hitteberoerte

 • koorts
 • misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • duizeligheid door de zon
 • kippenvel, ook al is het warm
 • vermoeidheid

Wat kun je doen tegen een zonnesteek?

Heeft je kind een zonnesteek? Dan zijn er verschillende dingen die jij kunt doen, afhankelijk van de ernst. Merk je de symptomen snel op, dan kan water drinken en verkoeling zoeken op een schaduwrijke plek al helpen. Een koele douche kan ook helpen. Het is belangrijk dat het lichaam van je kind kan koelen en voldoende vocht binnenkrijgt. Bij de zwaardere vormen van een hitteberoerte, kan je hevigere symptomen opmerken. Je kind kan verward overkomen, braken en bewusteloos raken. Het is belangrijk dat je kind zo snel mogelijk uit de zon en de hitte gaat. Een zonnesteek is een ernstige bedreiging voor de gezondheid van je kind en kan levensgevaarlijk zijn, zeker bij kinderen. Over het algemeen komt een zware zonnesteek niet veel voor, maar kinderen en ouderen zijn hier extra kwetsbaar voor. Het is daarom altijd aan te raden om een bezoek te brengen aan je huisarts als je kind een zonnesteek heeft.

Welke maatregelen kan je nemen om een zonnesteek te voorkomen?

Het menselijk lichaam is goed in staat om de lichaamstemperatuur te regelen. Bij een zonnesteek raakt het lichaam alleen oververhit. Om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt, is het belangrijk dat je kunt zweten. Daarom is het erg belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Het is ook belangrijk dat je voldoende zouten en suikers binnenkrijgt, zodat je lichaam belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn een aantal maatregelen die jij kunt nemen om oververhitting van het lichaam te voorkomen:

 • Vermijd de hitte, met name wanneer de zon op zijn hoogst staat en houd je kind binnenshuis.
 • Zorg dat jij en je kind je niet teveel inspannen op extreem warme dagen.
 • Draag lichte kleding, die de hitte van de zon niet aantrekken.
 • Smeer jezelf en je kind goed in om zonnebrand te voorkomen
 • Draag een hoed of pet om het hoofd en de nek te beschermen tegen de hitte van de zon.
 • Zorg ervoor dat je kind voldoende water drinkt om vochtverlies te compenseren.
 • Is je kind buiten aan het spelen? Zorg er dan voor dat je kind regelmatig binnenkomt om even wat te drinken en af te koelen.
 • Let extra goed op als je kind medicijnen gebruikt. Bij sommige medicijnen wordt geadviseerd om de zon te vermijden, omdat deze de lichaamstemperatuur kunnen verstoren.
 • Wen voorzichtig aan de hitte. Bouw de blootstelling aan de zon geleidelijk op bij een lang aanhoudende warme, zonnige periode.
 • Zet de douche op een lagere temperatuur zodat je lichaam kan afkoelen.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen