Achtergrondinformatie

Het oog en zijn contour: een zeer gevoelige zone

huid rondom het oog

De huid van de oogzone is heel fijn, heeft weinig natuurlijke bescherming en staat bloot aan allerhande agressies. Het is dan ook zowat de meest gevoelige zone van het hele gezicht. Regel nummer één voor de ogen en de oogcontour is dus: met zachtheid behandelen.

Contexto

De traanvochtfilm van de ogen: een natuurlijke bescherming

5.3 Le point sur #1_illu 1

Het oogoppervlak beschikt over een heuse natuurlijke buffer tegen allerlei externe agressies (irriterende bestanddelen, stof…): het traanvocht. Dit bestaat hoofdzakelijk uit organische zouten, glucose en zuurstof, en "voedt" de buitenlaag van het hoornvlies. Wanneer ze beschadigd raakt, kan de traanvochtfilm haar beschermende barrièrefunctie niet meer vervullen. Dit geeft aanleiding tot allerlei ongemakken: tranerige, rode, droge of prikkelende ogen.

Oorzaken

De oogcontour: een reactieve zone

De huid van de oogcontour is 4 maal dunner dan die van de rest van het lichaam. Bovendien bevat ze heel weinig talgklieren: de hydrolipidenfilm biedt hier dus in mindere mate bescherming tegen agressies. We knipperen zo'n 10.000 keer per dag met de ogen, dus de oogcontour is de eerste die sporen van vermoeidheid en veroudering gaat vertonen: donkere kringen, wallen en rimpeltjes. Allemaal factoren die bijdragen tot de extra gevoeligheid van de oogcontour, zeker bij te agressieve demaquillage of onaangepaste cosmeticaproducten, die bijvoorbeeld allergene bestanddelen of parfum bevatten. Die dagelijkse micro-agressies leiden soms tot allergische reacties: roodheid, droge ogen, jeuk, gezwollen oogleden…

Behandelen

Aangepaste producten voorkomen irritatie

Gebruik dagelijks, 's morgens en 's avonds, specifieke producten voor gevoelige ogen. In de plaats van te vette texturen die de oogleden doen opzwellen, is het beter om te kiezen voor meer vloeibare, frisse formules. Gebruik om oogmake-up te reinigen bij voorkeur gel of lotion. Die zijn minder agressief en laten geen vette film achter. Tussen haakjes, vergeet ook niet om contactlenzen uit te halen voordat je oogmake-up verwijdert, om de oogcontour niet te irriteren. Wat make-up betreft, kies je het liefst mascara's, oogpotloden, oogschaduw en eyeliners die speciaal geformuleerd zijn voor gevoelige ogen. Die staan borg voor een hoge tolerantie tijdens en na het aanbrengen. Doordat ze geen potentieel allergiserende bestanddelen en pigmenten bevatten, houden ze het riciso op reacties miniem en bieden maximaal dermatologisch en oogheelkundig comfort.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen